Erityisherkän 10 huippuominaisuutta – Ilman herkkyyttä maailma olisi kylmä paikka

Herkkä ei ole hermoheikko itkupilli, vaan ainutlaatuinen ihminen, jolla on monia hienoja ominaisuuksia, joita ilman tämä maailma olisi varsin kylmä paikka. Erityispiirteitä on monia, mutta tähän listasin kymmenen herkän ihmisen vahvuutta.

 1. Kun innostumme jostakin, olemme todella sitoutuneita ja intohimoisia asian suhteen. Herkkä ihminen ei niinkään motivoidu ulkoisista palkkioista, vaan hän ohjautuu sisältäpäin ja vie asioita eteenpäin valtavalla sydämen palolla. Jos olet erityisherkän työnantaja, tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää. Toisaalta, herkkää on turha yrittää sitouttaa johonkin, joka ei kerta kaikkiaan ole linjassa hänen arvojensa ja mielenkiinnon kohteittensa kanssa. Ehkäpä juuri tästä syystä moni erityisherkkä kukoistaa paremmin yrittäjänä tai freelancerina, kun saa itse valita mitä tekee, miten tekee ja kenen kanssa.
 2. Erityisherkkä ei kykene teeskentelemään. Näet hänestä kilometrin päähän onko hän kiinnostunut jostakin vai ei. Oikein ymmärrettynä tämä rehellisyys tekee kanssakäymisen herkän ihmisen kanssa helpoksi. Sinun ei tarvitse arvailla missä mennään. Jos saat erityisherkästä ystävän, olet onnekas. Herkkä osaa asettua toisen ihmisen asemaan, kuunnella, olla tukena ja on erittäin lojaali ystävä.
 3. Keskustelut herkän kanssa ovat kiehtovia. Herkkiksen kanssa on turha jutella niitä näitä, sillä he tylsistyvät nopeasti ellei keskustelulla ole sisältöä. Herkät haluavat tietää sinusta kaiken ja sukeltaa heti sielun syvyyksiin. He haluavat luoda syvän tunneyhteyden toiseen ihmiseen.
 4. Herkät ovat sielukkaita ja syvällisiä. Heillä on rikas sisäinen elämä ja he pohtivat paljon asioita, elämän ilmiöitä ja olemassaolon merkitystä. Merkityksellisyyden tunne on äärimmäisen tärkeää herkälle ihmiselle. Herkkä ihminen kukoistaa kun hänen elämällään on syvä tarkoitus. Jos haluat parantaa maailmaa, se onnistuu erityisen hyvin herkän kanssa.
 5. Herkkä ihminen on loistava kasvattaja, tukihenkilö, terapeutti ja neuvonantaja. Hän aistii toisten tunteet ja tarpeet muita herkemmin ja osaa rakentaa luottamuksellisia ja syvällisiä ihmissuhteita. Hän on aidosti kiinnostunut sielunelämästäsi ja haluaa että sinulla on mahdollisimman hyvä olla.
 6. Herkkä nauttii kauneudesta ja harmoniasta ja onkin erinomainen luomaan kauneutta ympärilleen. Astuessaan johonkin tilaan, hän huomaa välittömästi mitä siellä kannattaisi tehdä, jotta tila olisi mahdollisimman harmoninen ja siellä olisi hyvä olla. Hän osaa ottaa huomioon värit, valon, äänimaailman, tekstuurit, tuoksut, ilmanlaadun, ja luoda kaikkia aisteja hellivän ympäristön.
 7. Luovuus ja taiteellisuus on herkkien erityisalaa. Asioiden syvällinen pohdiskelu, tunneherkkyys ja sisäisen maailman rikkaus auttavat herkkää luomaan sellaista taidetta, musiikkia, tekstiä, liikettä, joka koskettaa syvällisesti. Luovuus voi ilmentyä taiteen tekemisen lisäksi innovatiivisten ratkaisujen luomisena.
 8. Herkät ovat erittäin intuitiivisia. Päätöksiä tehdessään he puntaroivat asioita monelta näkökantilta, ja antavat samalla intuitionsa johdattaa kohti parasta ratkaisua. Herkkä integroi itseensä monenlaista tietoa ja kokemusta ympäristöstään ja pystyy käyttämään sitä hyödykseen. Kyky kuunnella omaa sisäistä ääntä johdattaa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen kaikkien osapuolten kannalta.
 9. Herkät rakastavat rauhaa ja pyrkivät ylläpitämään sopua. Kun herkkä ihminen osaa valjastaa tämän ominaisuuden niin, ettei tule tukahduttaneeksi omia tunteitaan ja tarpeitaan, hän on erinomainen rauhanrakentaja kyvyssään asettua toisen ihmisen asemaan.
 10. Herkät ovat erittäin tunnollisia ja tarkkoja ja heillä on kyky uppoutua tehtäväänsä. Jos työ vaatii tarkkuutta, siihen kannattaa valita herkkä ihminen. Herkkä tekee sen mitä lupaa, monesti jopa oman jaksamisensa kustannuksella. Yksi herkän kasvutehtävistä onkin opetella sanomaan ei ja ottamaan aikalisä silloin kun tekemistä on liikaa.

heart-on-a-field

Jos olet herkkä, miten voit pitää hyvää huolta itsestäsi? Tässä vielä muutamia vinkkejä siihen:

 • Herkkänä voit parhaiten rauhallisessa ja kauniissa ympäristössä. Jos työsi on hektistä, varmista että sinulla on kotona rauha.
 • Sinulla on hyvä olla oma rauhallinen tila johon voit vetäytyä silloin kun aistiärsykkeitä on kasaantunut liikaa. Jo 15 minuuttia omassa rauhassa kuunnellen esim. rauhoittavaa musiikkia auttaa tasaamaan oloa.
 • Luontoyhteys on herkälle erityisen tärkeä. Luonnossa akkusi latautuvat, syke rauhoittuu ja pääset karistamaan arjen kiireet hetkeksi.
 • Sinun kannattaa järjestellä työsi ja päiväsi niin, että siinä on selkeä runko. Selkeys ja mahdollisuus keskittyä yhteen asiaan kerrallaan auttaa välttämään ylikuormittuneisuuden tunnetta.
 • Vältä kofeiinia. Se saa herkän ylikierroksille. Muista että myös teessä ja tummassa suklaassa on kofeiinia.
 • Nuku riittävästi. Univaje saa herkän tuntemaan että koko maailma kaatuu niskaan. Pidä siis huoli siitä että nukut riittävästi. Laadukkainta uni on iltakymmenen ja aamukuuden välillä.
 • Syö muutaman tunnin välein ja pidä huoli verensokeristasi. Nälkä tekee herkästä vihaisen ja vie keskittymiskyvyn.

Jos olet erityisen herkkä, näillä vinkeillä pääset jo pitkälle. Hyvä on myös kertoa lähipiirilleen omasta erityispiirteestään. Tällöin vältytään turhilta väärinymmärryksiltä ja ristiriidoilta. Myös työpaikalla herkkyydestä soisi keskusteltavan enemmän.  Kun tämä ominaisuus otetaan huomioon myös työssä, se suojaa uupumiselta ja herkän vahvuudet saadaan parhaiten käyttöön kaikkien yhteiseksi hyödyksi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image