Tiedätkö, mitä lukee onnellisuus-sopimuksessasi?

Tiedätkö oman alitajuisen onnellisuussopimuksesi sisällön? Jokaisella meistä on olemassa onnellisuussopimus, vaikka emme ehkä ole sitä koskaan miettineet saatikka näkyviin kirjoittaneet.

Olemme itse laatineet onnellisuussopimuksemme itsemme kanssa ja päivitämme sitä koko ajan elämämme varrella. Onnellisuustutkija Sonja Lyubomirsky onkin todennut, että jokainen ihminen on onnellinen omalla tavallaan. * Jokainen onnellisuuteen tai ei-onnellisuuteen liittyvä kokemuksemme on vaikuttanut tai vaikuttaa onnellisuussopimuksemme sisältöön. Luomme alituisesti mielemme syvissä sopukoissa uusia sopimuslausekkeita ja sovitamme niitä yhteen edellisten kanssa.

Onnellisuussopimuksessasi on määritelty hyvin tarkkaan onnellisuuteesi liittyvät asiat: Milloin sinulla on lupa olla onnellinen? Tai milloin sinun on pidättäydyttävä onnellisuudesta? Mitkä ovat onnellisuutesi rajaehdot? Mitkä asiat estävät sinua olemasta onnellinen? Minkä vaatimusten tai odotusten on täytyttävä, jotta voit olla onnellinen? Millä tavoilla voit ilmaista onnellisuutta? Jne.

jäätynyt oksa

Koska onnellisuus on ihmisten ja ihmiskunnan keskeisimpiä pyrkimyksiä, niin onnellisuussopimuksemme vaikuttaa kaikkiin päätöksiin. Ja sitä kautta määrittää hyvin pitkälti elämämme laatua ja henkistä hyvinvointiamme.

Tutustu onnellisuussopimukseesi

Niinpä ehdotankin, että juhlistamme YK:n kansainvälistä onnellisuuden päivää, jota vietetään 20.3., tutustumalla omaan onnellisuussopimukseen. Ja kenties laatimalla uusi, itseämme paremmin palveleva onnellisuussopimus.

Ota esille paperia ja kynä. Ja varaa itsellesi hetki rauhallista aikaa.

Lähde täyttämään seuraavia lauseita:

  • Olen onnellinen, kun … / jos … / sitten kun …
  • Minulla on lupa / ei ole lupa olla onnellinen, kun … / jos … / sitten kun …
  • Jotta voin olla onnellinen niin …
  • Onnellisuuttani estävät …
  • Voisin olla onnellisempi, jos …
  • Onnellisuuttani lisää …
  • Voin ilmaista onnellisuutta …

Kirjoita jokaiseen kohtaan niin monta lausetta kuin mieleesi juolahtaa. Jätä vielä tilaa ensimmäisten kirjoitettujen lauseiden jälkeen. Kun annat alitajunnallesi aikaa, pompahtelee mielesi sopukoista vielä paljon erilaisia onnellisuussääntöjä.  Huomaa ja tiedosta vielä tulevinakin päivinä, kun uusi onnellisuuttasi määrittelevä ehto nousee mieleesi.

kukkiva pensas

Laadi sinua paremmin palveleva onnellisuussopimus

Kun olet kirjoittanut näkyviin onnellisuussopimuksesi, niin käy se läpi lause lauseelta. Mieti, jokaisen lauseen kohdalla auttaako se olemaan sinua onnellisempi. Haluatko säilyttää kyseisen lauseen uudessa sopimuksessasi? Miten muotoilisit kyseisen kohdan uudelleen, niin että se mahdollistaisi sinulle onnellisuuden useammin?

Kirjoita uusi sopimus puhtaaksi ja halutessasi vaikka koristele sopimuspaperi kauniiksi. Laita alle päivämäärä ja paikkakunta sekä allekirjoituksesi. Ja talleta sopimus sen arvon mukaiseen paikkaan.
Myöhemmin aina kansainvälisenä onnellisuuden päivänä (20.3.) käy sopimus itsesi kanssa läpi ja tee tarvittavat korjaukset.

Lopuksi mieti vielä, mitä oivalsit tai opit tästä harjoitteesta.

karhunvatukkapensas

Omat oivallukseni

Kun itse kirjoitin ensimmäistä kertaa auki omaa onnellisuussopimustani, niin järkytyin, miten paljon olin antanut onnellisuudestani muiden kannettavaksi. Löysin esim. lausekkeen, joka sanoi, etten voi olla onnellinen, jos puolisoni on liian usein ylitöissä tai jos tietyt ystäväni eivät muista minua syntymäpäivänäni. Tajusin, että olin antanut ison osan vallastani olla onnellinen itseni ulkopuolelle. Tajusin myös, että tätä menoa varmistan elämääni ei-onnellisuuden pettymyksineen ja alakuloineen.

Onnellisuussopimukseni näytti myös, miten usein seisoin itse vahvasti oman onnellisuuteni tiellä, esim. minulla ei ole lupa olla onnellinen, ellen saa esim. yrittäjyyteeni asettamiani tavoitteita täytetyksi. Jotta tuo sääntö ei enää kiusaisi minua, määrittelin menestyksenkin kokonaan uudelleen. Ollakseni menestynyt minun tarvitsee tehdä niitä asioita, joista nautin, siinä aikataulussa kuin tykkään. Mahdollisuus onnellisuuteen kasvoi saman tien huimasti 🙂

Onnellisuussopimuksen ehdottomasti paras puoli on, että sinulla on vapaus ihan itse määritellä onnellisuutesi ja sen reunaehdot. Sinulla on vapaus aina kirjoittaa onnellisuussopimuksesi uudelleen. Ja sinulla on vapaus päättää, milloin olet onnellinen. Ja sitä vapautta kannattaa käyttää.

Antoisaa ja onnellista onnellisuuden päivää ihan jokaiselle!

*Lue lisää Sonja Lyubomirsky Kuinka onnelliseksi 2007

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image