Kun suolisto ärtyy, se on viesti – kuuntele sitä

leenaputkonenKirjoittaja Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM), joka julkaisi vuodenvaihteessa esikoiskirjansa Superhyvää suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon. Hän on erikoistunut vatsa- ja suolistovaivojen hoitoon käytettävään FODMAP-ruokavalioon. Kipinän perehtymiseen ja myöhemmin kirjaan hän sai omista kokemuksistaan ärtyvän suolen kanssa elämisestä.


Olen ammatiltani laillistettu ravitsemusterapeutti ja kiinnostunut suoliston hyvinvoinnista. Nyt kaikki todennäköisesti olettavat, että alan kertomaan tässä, miten syödä superravintoaineita, jotta suolisto voi superhyvin ja vatsavaivat ovat muisto vain.

Mutta ei. Minä haluan puhua siitä kaikesta muusta, joka vaikuttaa suoliston toimintaan ja siten terveyteen.

Sillä suolistovaivoja on todella vaikea ohittaa: ne vaikuttavat ihan kaikkeen olemiseen, elämiseen ja tekemiseen. Kovissa vatsakivuissa on mahdotonta harrastaa urheilua. Jatkuva vessassa ramppaaminen tekee sosiaaliset tilanteet noloiksi, mikä voi johtaa siihen, että niitä alkaa pelkäämään ja sulkeutuu kotiin. Ilmavaivat ne vasta ikäviä ovatkin. Hermot ovat riekaleina vessarumban ja suoliston määräämän marssitahdin takia.

Mutta voisiko olla niin, että tässä kuviossa on jotain hyvääkin?

Vatsa- ja suolisto-oireiden taustalla on esimerkiksi perimä, sairastetut mahataudit, syödyt antibiootit, syntymässä saatu suoliston mikrobisto ja lisäksi ylivirittynyt hermosto, joka aistii kipua liian herkästi ja epätarkoituksenmukaisesti. Vaikka iso osa, noin kolme neljästä, hyötyy ärtyvän suolen hoitoon käytettävästä FODMAP-ruokavaliosta, moni tarvitsee sen rinnalle tai jopa sen sijaan jotain muuta hoitomuotoa tyynnyttääkseen suolistoa riivaavan myrskyn.

Päästelen vastaanotollani nykyään suustani ihmeellisiä lauseita:
“Voisit kokeilla jotain rauhoittavaa, kuten meditaatiota tai joogaa.”
“Uniongelmat pitää hoitaa, se on ehdottoman tärkeää nyt.”
“Voisit hyötyä keskusteluavusta.”
“Suolistokin tarvitsee liikuntaa. Ilmaa kertyy väkisin, kun istuu koko päivän.”

Olen itse hyötynyt merkittävästi FODMAP-ruokavaliosta, mutta olen vuosien myötä oppinut jotain “syvällisempää” suolistostani.

Silloin kun vatsa ja suolisto oikkuilee, olisi syytä pysähtyä miettimään, mitä on tekemässä ja mihin on matkalla. Onko elämäni liian kiireistä? Ehdinkö levätä? Jätänkö arkeen aikaa liikunnalle? Mikä minua stressaa? Yritänkö tehdä liikaa asioita kerralla? Elänkö itseni näköistä elämää? Ennen kaikkea: suoritanko elämää?

Sanotaan, että suolisto on toiset aivot, mikä pitää omalla kohdallani hyvin paikkansa. Mitä ilmeisemmin alitajuntani on keksinyt hyväksi kommunikaatioväyläksi suolistoni, sillä lähes aina suolistoni on askeleen edellä tietoista mieltäni.

Silloin kun olin väärässä parisuhteessa, suolistoni ei ollut asettua. Silloin kun olin väärässä työssä, mahani pulputti ja turposi, oli kipeä. Silloin kun asuin väärällä paikkakunnalla ja elin elämää, joka ei tuntunut omalta, makasin apeissa mielin mahavaivoissa kämpälläni.

Suoliston hermoston rooli on vähätelty, mutta onneksi sitäkin puolta on alettu tutkia. Itse yllätyin Superhyvää suolistolle! -kirjaani kirjoittaessa esimerkiksi siitä, miten tehokas hypnoterapia hoitomuotona on. Eräässä tutkimuksessa se on ollut yhtä hyödyllinen kuin FODMAP-ruokavalio! Myös kognitiivinen käyttäytymisterapia hyödyttää monia.

Siksi vierastan ajatusta, että vatsa- ja suolistovaivojen taustalla olisi jokin ravintoaineen puutos tai saannin epätasapaino, imeytymishäiriö tai jonkin ravintolisäcocktailin puuttuminen aamurutiinista. Tiedän kyllä teoriat ja näkemykset, mutta en vaan ole vakuuttunut niistä, koska monesti ne eivät huomioi mielen voimaa. On helpompi testailla ravintolisien vaikutuksia, kuin tehdä rohkeitakin valintoja elämässä.

Ennen minua ärsytti kuulla, kuinka ärtyvä suoli on stressivaiva ja vähän sellainen korvienväli-sairaus. Nykyään ymmärrän, että se on sitäkin, ja sen myöntäminen ei ole heikkous, vaan yksi avain siinä avainnipussa, joka avaa lukot, joilla saadaan niin suoliston kuin mielen murinatkin laantumaan.

Tässä kuviossa on siten paljon hyvää. Suolistomme ja alitajuntamme voivat ohjata meitä kohti viisaampia valintoja elämässä ja pitämään itsestämme parempaa huolta.


Superhyvää suolistolle! -kirja AdLibris-verkkokaupasta

Tilaa tästä

 

Leenan valokuva: Henna Aaltonen

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image