Puutarhajätteet kohopenkiksi

ULLA-MAIJA_BLOGI

Ihollamme oleva syys on kyllä kerroksellisten kohopenkkien kulta-aikaa! Aikaa, jolloin jokainen puusta putoileva lehti tuntuu Kaikkeuden hiljaiselta hipaisulta. Niin se säde kultainen paistaa ja kaikki on todellakin kuin kultaa. Ajatella, että ”jätteestä” voi luoda taivaallisen hedelmällisiä puutarhoja ja vieläpä täysin maata kaivamatta- todellista kultaa! Toissailtana Herttatuvalle ajautui parisataa litraa hevosenlantaakin, niin enhän kerta kaikkiaan malta olla laajentamatta puutarhaa! Voihan hedelmällisyys ja löytöretket, jotta mitähän eläväistä materiaalia löydänkään puutarhasta! Lehtipuut varisuttavat lehtensä ottaakseen talven vastaan alastomana, oksat lentävät, tanssivat tuulessa tanssittaen kohopenkin luojaa.

koholla

Elämää tukevaan kerrokselliseen kohopenkkiin tarvitset näitä aarteita:

  • Pahvia tai paksulti sanomalehteä
  • Lantaa, kompostia tai muuta typpirikasta materiaalia, kuten vaikkapa ruohosilppua

  • Kuihtuneita kasvinosia, oksia, taivaitten kautta pudonneita kuihtuneita lehtiä, olkea tai muuta hiilipitoista materiaalia

  • hieman pintamaata / multaa / tuoretta kompostia

  • Voit halutessasi lisätä sekaan vaikka omatekoista (hiilillä valmistunutta) luujauhoa.

Havainnoi puutarhassasi, törötä rauhassa ja tunnustele mikä olisi hyvä paikka uudelle kasvatusalueelle. Tahtoisitko perustaa kasviryhmän vaikkapa vanhan omenapuun ympärille ? Jos tahdot kasvattaa päivittäin käyttämiäsi kasveja, suosittelen luomaan tämän penkin lähelle asumustasi. Aloita kastelemalla pahvit, jotta ne asettuvat tiiviisti nurmikon päälle. Pahvien tarkoituksen on estää nurmikon kasvu kerrokselliseen kohopenkkiin ja lopulta lahottaa koko nurmikko pahvien alta. Pahveilla on myös taipumus houkutella maan lierolaisia möyhimään tätä penkkiä. Asettele pahvit 20 cm. toistensa päälle lomittain, jotta alustasta tulee tiivis.

12045220_10156031514080231_5834002748852548464_o

Minä laitoin pahvien päälle hieman kuivia oksia, niitä mitä puhaltava tuuli on puista alas ripotellut. Pienin niitä pienin käsin hieman. Näitä kohopenkkiohjeitahan on monenmoisia, eikä kaikissa oksia kerrokseksi laiteta lainkaan. Ne tuovat kuitenkin lisää hedelmällisyyttä ajan mittaan lahotessaan. Suoraan pahvien päälle voi myös laittaa pelkästään kerroksen eläväistä kompostia tai sitä hevosenlantaa. Jos tiedät jonkun jolla on hevosia, niin kannattaa ehdottomasti kysellä tätä kultaa heiltä! Myös tuore ruohosilppu tai muut tuoreet, vihreät kasvinosat, kuten naatit käyvät tähän n. 5 cm kerrokseen.

Kolmanneksi tasoksi laskin yltäkylläisesti hiilipitoista materiaalia. Rakkaat naapurit tuovat tosiaan kaiken haravoimansa aarteen minulle käytettäväksi. Olen aika suuremoisen onnekas puutarhurinna! Syksynlehdet ja muu tämän kerroksen hiilipitoinen materiaali lahoaa suhteellisen nopeasti iki-ihanaksi humukseksi. Tämän kerroksen paksuus saa olla vähintään 20 cm. Jos syystaivaitten sade ei kastele tätä elämää uhkuvaa penkkiä tässä vaiheessa, niin anna sinä sille talteen keräämääsi sadevettä. Kastele siis kerrokset.

Neljäntenä kerroksena penkki saa päällensä n. 5 sentin kerroksen kypsää kompostia, pintamaata tai ihanaa multaa. Minulla on pihamaalla hevosenlannalla lannoitettua, naapurikylän seulottua multaa, joten laitoin sitä. Tähän kerrokseen laskemme siis kasvimme joko taimena tai kaiken tiedon sisältävänä siemenenä. Juuret kasvavat läpi kerrosten virtauttaen kasvuvoimansa. Kaiken kukkuraksi peti kannattaa kattaa vielä syksyn kuihtuneilla lehdillä, jotta ravinteet eivät haihdu ilmaan. Kate estää myös ns. rikkakasvien kasvun. Sitten vain tulevan talven huomaan tekeytymään ja keväällä uutta elämää uhkumaan. Ai mikä onni ja iloa käyttää hyödyksi kaikki tämä kasvien varisuttama entinen elämä uudeksi muuttuvaksi. Niinhän elämä on tehty kiertäväksi, vanha uudeksi muuttuvaksi. Lähtevät linnut ovat lupaus paluusta ja keväästä, mutta nyt saa kylmyys ja loppusyys tulla. Kylvän viimeiset siemenet. Kiitos syys.

11953459_10155984171010231_2376572233860025482_o

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image