Tietäminen ja ei-tietäminen

Tieto lisää tuskaa, näin sanotaan. Koemme usein olevamme tietotulvan partaalla, kun tietoa on saatavilla niin nopeasti, niin helposti ja niin paljon. Mitä sitten pitäisi tietää – tai mitä voisi tarkoittaa ei-tietäminen – esimerkiksi suhteessa terveyteen ja hyvinvointiin? Hiljattain jutellessani ystävän kanssa, tuli puheeksi NLP-koulutuksessa opittu nelikenttä tietämisestä ja ei-tietämisestä. Kuvio jäi pyörimään mieleeni, ja tässä on koottuja ajatuksiani tästä teemasta!

Ajattelemme usein tietävämme paljon terveydestä, siitä mikä vaikuttaa yleisellä tasolla hyvinvointiimme, mikä sairastuttaa meidät ja mikä meidät parantaa. Tulemmeko ajatelleeksi, että jokainen meistä tietää omalla yksilöllisellä tavallaan, joten kuka meistä on sitten oikeassa ja kuka väärässä (kun jokainen tietää)? Tai tarvitseeko oikeassa tai väärässä olemista edes ajatella?

HE kaavio tiedänOnko olemassa asioita tai ilmiöitä, joista en tiedä, että tiedän? Tai asioita, joista en tiedä että en tiedä? Entä mitä asioita todellakin tiedän, että en tiedä? Esitän seuraavaksi omia ajatuksiani suhteessa näihin kysymyksiin.

Tiedän, että tiedän

Joissakin tilanteissa, varsinkin kun olen oppinut juuri jotakin uutta ja itselleni tärkeää, saatan ajatella, että NYT tiedän, että tiedän! Näin on käynyt ainakin minulle, ja monesti! Mitkä asiat sinun elämässäsi ovat sellaisia, että tiedät tietäväsi? Onko se aina täysin totta, että tiedät? Joskus, jos itse jään kiinni ajatukseen että nyt vihdoin tiedän, luon samalla esteen nähdä sitä, mitä on jo olemassa mutta mitä en oikeasti vielä tiedä tai näe.

En tiedä, että en tiedä

Tämä on jossakin määrin vastaava, mutta käänteinen ilmaus lauseelle ”tiedän, että tiedän”. Samalla jos ajattelen jo tietäväni kaiken, on minussa todellisuudessa kuitenkin olemassa sellainen osa, joka ei tiedä, että en tiedä. Tämä on aina hyvä tiedostaa, koska se avaa uutta ymmärrystä itsestä ja omista totuuksista.

En tiedä, että tiedän

Voitko huomata itsessäsi ja elämässäsi asioita, joista et tiedä että tiedät? Yksi ilmiö saattaa olla kehon viisauden ja intuition kuuntekukyky. Itse uskon, että kaikilla meillä on tämä kyky kuunnella kehon viisaita viestejä. Keho tietää meistä kaiken, koska keho muistaa kaiken mitä meille on elämämme aikana tapahtunut. Keho osaa myös vastata siihen, mikä meille pohjimmiltaan sopii tai ei sovi, ajattelemme sitten vaikka työtä, omaa elämänrytmiä, liikuntaa tai ravintoa.

Tiedän, että en tiedä

Miten kehosi ja tuntemuksesi resonoivat tähän lauseeseen? Minulle tulee tästä mieleen esimerkiksi Bruce Liptonin ajatukset, että olemme valveillaoloajastamme vain noin 5% tietoisia itsestämme ja omista ajatuksistamme. Toisin sanoen 95% valveillaoloajastamme me ”emme tiedä”. Puhtaammin tietoon liittyen ajattelen, että on hyvä tietää, ettei tiedä kaikkea. Esimerkiksi tiede on jatkuvasti muuntuvaa, huomenna saatetaan kumota se, mitä tänään pidetään totuutena. Tämä ajatus auttaa ainakin itseäni pitämään oman tietoisuuteni avoinna uusille mahdollisuuksille sekä teoreettisen tiedon että syvällisemmän tietämisen ja ymmärtämisen kannalta.

Lopuksi kysymyksiä sinulle:

  • Missä tilanteissa luotat ulkoiseen, itsesi ulkopuolelta tulevaan tietoon?
  • Missä tilanteissa luotat enemmän sisäiseen tietoosi, intuitioosi?
  • Voitko luottaa itseesi ja elämään, vaikka et tiedä?
  • Kuunteletko kehosi sisäistä tietoa? Kehon vastauksia on mahdollista oppia kuuntelemaan ja ymmärtämään, kun pysähtyy kuuntelemaan ja kunnioittaa kehomielen viestejä.
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image