Menneiden murehtiminen estää elämästä nauttimisen nyt – Näin voit keventää tunnekuormaasi

Monet meistä kantavat – tietoisesti tai tiedostamattaan – mukanaan monenlaisia menneisyyden taakkoja täysin turhaan: vanhoja kaunoja, ikäviä muistoja, erehdyksiä, epäonnistumisia tai lapsuudessa lausuttuja loukkaavia lauseita. Vaikka vanha sanonta toteaakin ”joka menneitä muistelee, sitä tikulla silmään”, on epämiellyttävistä muistoista irrottautuminen helpommin sanottu kuin tehty. Deepak Chopra kirjoittaa, miten seitsemän askeleen kautta voi vapautua menneisyyden painolasteista.

♥ ♥ ♥

Me kaikki olemme kokeneet menetyksiä, sydänsuruja ja murhetta. Kukaan ei halua kokea emotionaalista kipua, mutta ihmiselämässä se on väistämätöntä. Kuten Buddha on opettanut, meille jokaiselle annetaan kymmenentuhatta iloa ja kymmenentuhatta surua. Haasteenamme on, ettei jää jumiin iloon tai kipuun, vaan pitää sydämensä avoinna ja pehmeänä suljetun ja rajatun sijasta. Jos pidämme kiinni menneisyyden kivusta ja haavoista, alamme kerryttää tunnekuormaa – vanhojen kokemusten painolastia.

Itsensä vapauttaminen tästä tunnekuormasta on elintärkeää, koska menneisyyden märehtiminen estää sinua osallistumasta nykyhetkeen, joka on ainoa paikka, jossa voit kokea rakkautta, onnellisuutta, täyttymystä ja ihmeitä.

Monet empivät sisäisen kipunsa lähestymistä ja pelkäävät vanhojen haavojen avaamista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse marssia miinakentälle, eikä myöskään valmistautua kokemaan uutta kierrosta kipua. Kun seuraat näitä seitsemää askelta kohti emotionaalista vapautta, paranemisprosessi voi tapahtua luonnollisesti, ja kun näin käy, koet helpotuksen ja hyvinvoinnin hyökyvän ylitsesi.

Ota kunkin askeleen kanssa niin paljon aikaa kuin tarvitset, äläkä jatka eteenpäin ennen kuin olet varma, että olet sisäistänyt kyseisen askelman opetuksen. Harjoituksen tekeminen yhdessä jonkun toisen kanssa on useimmille ihmisille avuksi. Toisen ihmisen läsnäolo tarjoaa rauhoittavan tuntemuksen siitä, ettet ole yksin tai vailla tukea. Jos sinulla on terapeutti, voit myös kysyä häntä tukemaan sinua tässä prosessissa.

Askel 1: Palauta tunne mieleesi

Silmät suljettuna palauta mieleesi jokin tunnekokemus, joka aiheuttaa sinulle epämukavaa oloa. Näe tapahtuman olosuhteet kirkkaana ja elävänä mielessäsi. Kyseessä voi olla jokin nolo kokemus tai henkilökohtainen torjunta, tai tunne voi liittyä johonkin menetykseen tai epäonnistumiseen. Älä yleistä, vaan määrittele tilanne tarkkaan. Yrität muistella emotionaalista triggeriä. Jos muistikuvasi on liian epämukava, avaa silmäsi ja hengitä muutaman kerran syvään. Kun sinusta ei enää tunnu siltä, että epämukavuus hyökyy ylitsesi, sulje silmäsi uudelleen ja jatka eteenpäin.

Askel 2: Tunne kehosi

Kiinnitä huomiota, mihin kohtaan kehoasi tämä tunnemuisto on majoittunut. Häiritsevää tunnetta muistellessaan useimmat ihmiset kokevat fyysistä tiukkuutta, jäykkyyttä, epämukavuutta tai jopa kipua vatsassa tai sydämen ympärillä. Osa ihmisistä kokee näitä tuntemuksia kurkussa tai pään alueella. Paikanna se kohta, missä sinun tuntemuksesi heräävät.

Jos et heti tunne mitään, rentoudu, hengitä syvään, ja anna itsesi virittäytyä kehosi taajuudelle. On harvinaista, mutta mahdollista, että tunnet olosi turraksi, mikä on merkki syvästä pelkoon sidotusta tunteesta. Ennemmin tai myöhemmin tätä harjoitusta tehdessään jokainen tuntee jotain kehossaan. Muista, että tunne on ajatus, joka on linkittynyt aistimukseen.

Askel 3: Nimeä tunteesi

Anna nyt tunteellesi nimi. Onko se pelkoa, surua vai paheksuntaa? Useimmat ihmiset yllättyvät huomatessaan, etteivät he ole aiemmin oikeastaan nimenneet tunteitaan. Lähimmäks tunteiden nimeämistäi he pääsevät ilmaisuilla kuten “Minulla on paha olo” tai “Minulla ei ole hyvä päivä”. Kun määrittelet tunteesi tarkemmin, voit paremmin keskittyä siihen tunnekuormaan, josta haluat päästää irti. Käytä siis aikaa voidaksesi kertoa itsellesi tarkalleen mitä tunnet.

Tässä on avuksesi lista yleisimmistä kivuliaista tunteista, joita ihmiset kantavat mukanaan:

  • Viha, vihamielisyys, raivo
  • Suru, apeus, murhe
  • Kateus, mustasukkaisuus
  • Ahdistus, pelko, huoli, murehtiminen
  • Paheksunta
  • Nöyryytys
  • Torjunta
  • Häpeä

Askel 4: Ilmaise kokemuksesi

Ota kynä ja paperia ja kirjoita muistiin, mitä kivuliaan tunnekokemuksesi aikana tapahtui. Kerro yksityiskohtaisesti miltä sinusta tuntui, mitä muut ihmiset tekivät, ja miten reagoit jälkikäteen.

Kun olet mielestäsi ilmaissut kaiken sen, mistä tilanteessa oli kyse, ota toinen paperi ja kerro sama tapahtuma siihen osallistuneen toisen henkilön näkökulmasta. Kuvittele, että olet tuo henkilö. Kirjoita, mitä hän tunsi, miksi hän toimi niin kuin toimi, ja miten hän reagoi jälkikäteen. Tämä osuus on vaikeampi kuin tapahtuman kuvaileminen omasta näkökulmastasi, mutta jatka sinnikkäästi – olet ottamassa suurta harppausta vapauttaaksesi itsesi menneisyyden kivusta.

Kun olet tyytyväinen kirjoittamaasi, ota kolmas paperi ja kuvaile tapahtumaa niin kuin sanomalehden toimittaja kertoisi siitä, kolmannessa persoonassa. Miten puolueeton tarkkailija kuvaisi kyseistä tilannetta? Kerro yksityiskohdista niin puolueettomasti ja tasapuolisesti kuin osaat.

Tämä askel vaatii enemmän aikaa kuin aiemmat, mutta yleensä ihmiset nauttivat tästä valtavasti. Harjoitusta tehdessään monet huomaavat, etteivät he enää ole oman näkökulmansa vankeja. Yhtäkkiä pystyt löytämään toisia näkökulmia, uuden silmäparin, vahvemman tunteen irrallisuudesta. Tämä kaikki on hyvin vapauttavaa.

Askel 5: Jaa kokemuksesi

Nyt on aika jakaa kokemuksesi lukemalla nämä kolme kertomusta jollekulle muulle. Jos tätä harjoitusta tekee ryhmässä, osallistujat ovat yleensä innokkaita kertomaan kokemuksistaan, ja huoneen koko ilmapiiri muuttuu kevyemmäksi ja täyttyy innostuksesta ja naurusta. Mahdollisuus saavuttaa emotionaalinen vapaus omasta menneisyydestään on innostava. Jos teet harjoitusta itsenäisesti kotona, pienryhmä tai pari tehostaa tätä harjoitusta.

Harjoitus toimii myös yksin tehtynä, jos sinulla on hyvä ystävä tai perheenjäsen, jolle voit soittaa. Lue puhelimessa hänelle kolme versiotasi ja varmista, että hän ymmärtää, miksi olet tekemässä tätä harjoitusta. On tärkeää, ettet jaa kokemustasi sellaisen henkilön kanssa, jonka toiminta aiheutti sen tunnekivun, josta tarinassasi kerrot. He eivät ymmärrä eivätkä yleensä suostu yhteistyöhön. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä he eivät ole samaa mieltä kuin sinun versiosi tapahtumasta; itse asiassa he saattavat jopa kieltää tilanteen koskaan tapahtuneen. Tästä syystä sinun kannattaa valita henkilö, jolta löytyy sympatiaa ja jolle sinun hyvinvointisi on tärkeää.

Askel 6: Vapauttamisen rituaali

Nyt on aika päästää muodollisesti irti kivuliaasta kokemuksestasi. Ota kirjoittamasi tarinat ja irrota otteesi niistä – kirjaimellisesti. Tämä tapahtuu rituaalissa, jossa luovutat menneisyytesi maailmankaikkeuden, jumalan, tai minkä tahansa sinulle sopivalta tuntuvan korkeamman voiman haltuun. Voit vapaasti luoda oman rituaalisi. Sytytä paperisi tuleen ja heitä tuhkat tuulen tai veden vietäväksi. Jotkut polttavat paperit alttarilla, jotkut heittävät ne kompostiin. Voit vaikka repiä paperit silpuksi ja haudata ne takapihallesi.

Rituaali on tärkeä, sillä se piirtää rajaviivan, jonka toisella puolella on menneisyytesi ja toisella puolella tämänhetkinen sinä. Jos olet ilmaissut vanhan tunteesi täysin, irtipäästäminen tuntuu hyvin tyydyttävältä. Älä kuitenkaan yritä pakottaa vapautumista tapahtumaan, ole itsellesi armelias. Päästä irti siitä, mistä tänään voit irrottautua. On normaalia ja luonnollista, jos palaat myöhemmin tekemään irtipäästämisharjoituksia saman kivun parissa uudelleen.

Askel 7: Juhli vapautumistasi

Kun olet luovuttanut vanhan tarinasi maailmankaikkeudelle, juhlista vapautumisesi hetkeä. Voit tehdä tämän yksin tai muiden seurassa, pääasia on, että kunnioitat ottamaasi askelta. Usein ihmiset jättävät tämän vaiheen välistä, ellei heitä muistuteta siitä. He eivät halua tehdä tunteistaan numeroa, vaikka todellisuudessa ne ovat iso juttu. Tunteet voivat vangita ja sitoa sinut – ja ne voivat myös päästää sinut vapaaksi ja muuttaa tulevaisuutesi.

Jos hyödynnät tätä prosessia johdonmukaisesti, pystyt ajan myötä päästämään irti kaikista vanhoista emotionaalisista kipukohdistasi. Näin vapautat itsesi palaamaan sisäsyntyiseen rakkauden, ilon ja eheyden tilaan.

Lähde: Chopra Centered Lifestyle

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image