Pikkujouluaikaan sopii ihanasti immuniteettia parantava pakuriglogi. Glögiä voi hyvin nauttia sellaisenaan tai halutessaan myös pienen terästyksen kera.
Pakuri on lehtipuiden lahottajasieni, jolla on monia terveysvaikutuksia. Se on voimakas adaptogeeni, jolla on tulehdusta hillitsevä vaikutus. Se tuhoaa elimistöstämme erilaisia viruksia ja parantaa immuniteettia, joten sitä on hyvä nauttia päivittäin etenkin pahimpina flunssa-aikoina.
Pakuria kannattaa käyttää mahdollisimman säännöllisesti, jotta sen vaikutukset tehostuu.
Pakuri on voimakas antioksidantti ja sen väitetään poistavan kehosta vapaita happiradikaaleja, suojaavan soluja oksidatiiviseltä stressiltä, sekä heikentävän syöpäkasvainten kasvua. Tässäpä siis glögi jota voi juoda hyvällä omallatunnolla – vaikka joka päivä 🙂
Pakuriglögi
2 l vettä
4–6 tl jauhettua pakurikääpää
3 dl luomuomenamehua
1–2 tl jauhettua neilikkaa
1 kanelitanko (tai jauhettua ceylonin kanelia)
6 tähtianista (ei välttämätön)
½ – 1 t kardemummaa
3–4 rkl rusinoita
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä (myös jauhettu käy)
Kiehauta vesi ja lisää joukkoon mausteet ja raastettu inkivääri. Keittele glögiä lähes kiehumispisteessä n. 15 minuuttia. Miedonna lämpöä hiukan ja anna keitoksen maustua vielä vähintään 30 minuuttia, mielummin vaikka useampi tunti. Mitä pidempään keität sen syvemmäksi maku muuttuu. Lisää vettä nesteen haihtuessa pois. Lisää tarvittaessa mausteita, oman makumieltymysten mukaan. Lopuksi siivilöi glögi ja tarjoa se manteleiden, rusinoiden ja vaikka laadukkaan raakasuklaan kera. Alkoholillista glögiä halutessasi lisää joukkoon lopuksi tilkka konjakkia tai punaviiniä.
Vinkki! Glögiä voi tehdä isomman määrän ja säilyttää sitä jääkaapissa lasipullossa.