Tarinoita kirkkaasta luolasta: Voit valita kuinka käytät vapaata tahtoasi

marika_artikkeli_valiaikainen

Tarinoita kirkkaasta luolasta on kuusiosainen artikkelisarja, jossa käsittelen rakkaussuhteen päättymiseen liittyvää tunnekäsittelyä logoterapeuttisesta viitekehyksestä. Logoterapiasta löysin filosofian omalle elämänkatsomukselleni. Kirkkaalla luolalla kuvaan tilaa, jossa ihminen elää elämäänsä silloin, kun ei ole parisuhteessa, vaan pystyy reflektoimaan omaa itseään sopeuttamatta käytöstään toiseen ihmiseen. Samalla omat toiveet ja halut löytävät selkeämmät ääriviivat ja mahdollisuus oppia kokemaan rakkautta kasvaa.


Tärkeimpiä työstettäviä asioita rakkaussuhteen loppuessa ovat suhteen rehellinen tarkasteleminen niin että käsittää siinä molempien roolit, kaikkien tunteiden hyväksyvä läpikäyminen rakentavalla tavalla sekä katkeroitumisen välttäminen, joka voidaan ilmasta myös anteeksi antamisena. Anteeksi on tärkeätä antaa niin toiselle kuin itsellekin.

Emme voi valita asioita joita kohtaamme, mutta voimme valita kuinka suhtaudumme niihin. Biologisiin ja psykososiaalisiin asioihin emme pysty vaikuttamaan, mutta voimme vaikuttaa asenteisiimme, myös siihen kuinka suhtaudumme menneisiin asioihin kuten rakkaussuhteen päättymiseen. Ero on aina myös mahdollisuus.

Rakkaussuhteen päättyessä meillä on kaikki menneisyydessä tapahtunut apunamme rakentaessamme tietä tulevaan.

Parhaimmillamme voimme nähdä sen ainutlaatuisena voimavarana. Olemme herkässä, vastaanottavaisessa tilassa, jossa tunteet kulkevat vahvoina lävitsemme, toisinaan vieden, toisinaan antaen energiaa. Näin mieli siivoaa meistä mennyttä, päivittää meitä lähemmäs itseämme.  Yksin ollessamme meillä on vapaus olla sopeuttamatta itseämme muiden odotuksiin. Näin voimme olla vapaammin oman mielemme äärellä.

Eron käsittelyyn menee eri ihmisillä eri pituinen aika. Yleensä ainakin vuosi, kuten muihinkin kriiseihin. Jos pariskunta päättää jatkaa yhdessä, menee myös parisuhteen päivittämiseen ja vanhan suhteen hyvästelemiseen vuoden verran aikaa. Eroseminaareissa ihmiset pohtivat joko eroa tai uutta alkua. Ennen kaikkea on kyse siitä että sanomme hyvästit ihmissuhteelle, ei välttämättä ihmisille. On helppoa kuvitella tuntevansa toisen läpikotoisin, vaikka tuskin tunnemme niin edes itseämme.

Toista ei voi rakastaa ehjäksi, mutta jos yhdessä sitoudumme muutokseen ja rakkauteen voi edessä olla ihmeellinen tie, jossa toisen lisäksi on mahdollisuus myös löytää itsensä uudelleen.

Pohdittavaa:

Jos pohdit puolisosi kanssa uutta alkua, niin tehkää seuraava tehtävä: Pohtikaa, mitkä ovat luovuttamattomia arvojanne tänään. Niitä asioita, jotka ovat niin tärkeitä, ettet pysty neuvottelemaan niistä parisuhteessa. Näitä voivat olla esim. päihteiden väärinkäyttö, uskottomuus ja valehtelu. Keskustelkaa ovatko ne muuttuneet menneiden vuosien aikana ja minkä takia. Mitä kohti haluatte nyt mennä yhdessä?

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image