Sannan kynästä: Läsnäolon tila – kuinka se tehdään?

Kuinka olla läsnä? Miten pysyä läsnäolon tilassa esiintyessä? Halusin selvittää, kuinka läsnäolon tila saavutetaan, ja mallitin* loistavaa läsnäolon tilassa esiintyjää, Keskiviikkokolumnistiamme Miia Leinosta. Miia on myös pappi, sielunhoidon tutkija ja opettaja Helsingin yliopistossa sekä Mindfulness-ohjaaja.

Videolta näet Miian yhden esiintymisistä:

1. Hengitä
– Hengitys tuo huomion omaan kehoon, omaan tilaan. Hengitys auttaa keskittymään ja rauhoittaa.

2. Valmistaudu hyvin
– Opettele puhumasi asiat hyvin. Kun osaat asiat hyvin, ei tarvitse pinnistellä muistaakseen asiat oikein. Voit luottaa siihen, että osaat aiheen niin hyvin, että pystyt varioimaan tilanteen mukaan. Se tuo itseluottamusta ja varmuutta, eli poistaa pelkoa.

3. Ankkuroi sydän auki
– Kun puhut, puhu sydän auki. Läsnäolon tila ja tapa käsitellä aiheita tulevat sydämentasolta – eivät päästä. Voit tehdä oman ”sydänankkurin” tai mielikuvaharjoituksen etukäteen. Esimerkiksi kynä kädessä saattaa toimia kanavan avaimena, sillä kädet ovat yhteydessä suoraan sydänkanavaan.

4. Puhu oma totuutesi
– Kun sydänkanava on auki, kuuntele sitä ja anna sen johdattaa. Puhu oma totuutesi riippumatta aiheesta, yleisöstä tai ilmapiiristä. Vaikka aiheesi olisi teoreettinen, tuo oma kokemuksesi mukaan esimerkkien tai tarinoiden avulla.

5. Ajattele olevasi ”ei kukaan”
– Kun ajattelet, koet ja tunnet olevasi ”ei kukaan”, et voi epäonnistua tai onnistua, tehdä tai olla oikein tai väärin. Toimit ikään kuin kanavana sydämesi sanomalle, omalle totuudellesi. Näin ego ei pääse pelottelemaan. Kun ego on hiljaa, sydän/sielu puhuu.

6. Havainnoi ja tunnustele
– Havainnoi ja tunnustele tunnelmaa ja yleisöä. Mutta älä tulkitse, vain tunnustele. Isossakin yleisössä eri taustoista ja tarpeista käsin kuuntelevat voivat saada henkilökohtaisen kontaktin puhujaan, kun puhuja ”antaa tilaa” kaikille ja kaikelle. Syntyy kaikille yhteinen tila.

Samat läsnäolon peruspilarit on sovellettavissa mihin tahansa läsnäoloa vaativaan tilanteeseen.

* Mallittamisen avulla selvitetään, mitä malli tekee silloin, kun hän onnistuu tehtävässään. Esimerkiksi tätä lopputulosta edelsi kolme tuntia nauhoitettua mallitushaastattelua ja 10 sivua muistiinpanoja. 

Teksti on julkaistu myös sannawikstrom.fissä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image