Puhdistava kevät: Askel 4 – Mielen paasto

Monelle omasta kehosta huolehtiminen alkaa olla jo itsestäänselvyys. On hyvä, että huomiota kiinnitetään puhtaaseen ravintoon ja ihon hellimiseen luomutuotteilla, mutta usein kaiken tämän jalkoihin jää ehkä tärkein puhdistettava paikka – oma mieli.

Mikään ei ole yhtä tärkeää, kuin päässäsi pyörivät asiat, sillä ne vaikuttavat kaikkeen hyvinvointiisi.

Kehon lisäksi onkin yhtä tärkeää paastota myös omaa mieltä. Se on jatkuvan hälyn kohteena, kun ajatuksista kilpailevat ihmiset, internet, Facebook, puhelin ja televisio. Lisäksi tilaa vievät menneisyyden luurangot sekä tulevaisuuden pelot. Mielen roskakori alkaa täyttyä ja tulvia yli. Käsittelemättämät negatiiviset tunteet, stressi ja huolet ohjaavat pitkälti myös kehomme hyvinvointia:  hormonitoimintamme kautta ne vaikuttavat esimerkiksi ruoansulatuksen toimivuuteen.

Meditaatio ja mietiskely ovat parhain tapa imuroida turhat pölyt pois ajatuksistamme. Meditoidessa valaiset sisältäsi löytyvät roskat ja lakaiset ne itsestäsi pois. Voit katsoa pelkoa, suuttumusta, katkeruutta tai vihaa silmästä silmään ja nähdä nämä tunteet sellaisena kuin ne ovat: vain ajatuksia, jotka syntyvät, kunnes lakkaavat olemasta. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, sinä et ole mitä ajattelet. Olet jotakin syvempää, mikä löytyy ajatuksien alta. Tunnusta negatiiviset tunteet sellaisina kuin ne ovat, ohimenevinä ilmiöinä, joihin sinun ei tarvitse alistua. Meditoi tilalle tyyneyttä ja sydämen tarkkaavuutta, jolloin tiedostat läsnäolevan hetken sekoittamatta siihen omia tunteita ja mielipiteitä.

Jokaiselle löytyy oma tapa meditoida. Sinun ei tarvitse istua hiljaisuudessa, yhdessä ja samassa asennossa tuntikausia, jos et näin halua. Voit esimerkiksi mietiskellä rauhoittavan musiikin säestämänä. Jos yksin meditoiminen tuntuu ajatuksena hankalalta, hanki meditointicd rauhoittumisen tueksi tai mene ohjattuun meditaatioryhmään. Jos ajatus meinaa meditoidessa karata, keskity laskemalla hengityksiäsi, tai mieti jotakin luonnonelementtiä, kuten maata, vettä, tulta tai ilmaa. Jos et ole istujatyyppiä, harjoita kävelymeditaatiota: kävele kuin kissa, pehmeästi ja ylväästi, keskittyen jokaiseen askeleeseen, katse alaviistoon, noin puolentoista metrin päähän suunnattuna.

Myös jooga auttaa pääsemään meditatiiviseen tilaan. Samalla kun keho venyy, saattavat sisäiset lukkosi avautua. Ei ole ollenkaan harvinaista nähdä itkua tai naurua joogatunnilla, kun tunteet alkavat yllättäen purkautua.

Meditoimisen lisäksi kiinnitä huomiota muihin elämässäsi turhaa hälyä aiheuttaviin asioihin. Voisitko olla viikonlopun avaamatta televisiota? Voisitko viettää viikon Facebook-paaston, tai jopa internetpaaston? Paastoa voi venyttää kaikkeen voimavarojasi imeviin asioihin: voit esimerkiksi paastota shoppailusta, nalkuttamisesta tai juoruamisesta.

Anna siis aivojesi ja mielesi levätä, ne ovat ansainneet paastonsa. Saat ajatuksiisi lisää tilaa ja happea, sekä tyyneyttä. Kokeile, kuinka parantava vaikutus löytyykin suoraan sinusta itsestäsi.

Lue myös:
Puhdistava kevät: Askel 1
Puhdistava kevät: Askel 2 – Hyvä ruoka, puhtaampi keho
Puhdistava kevät: Askel 3 – Helli ihoasi

Lue lisää:
Tae Hye: Suomalainen Zen-opas. Basam Books 2009.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image