Villivihanneskausi on nyt ihanimmillaan. Luonto pursuilee hyvää ja hoitavaa ruokaa, kunhan tietää mitä kerää. Juuri nyt vuohenputki rehottaa kaikkialla ja saa hortoilijan hullaantumaan. Vuohenputken maku on helppo; siinä on persiljan, sellerin ja … Lue lisää
Avainsana: villivihannes
Älä myrkytä lapsen luontosuhdetta!
Kevät tulee kohisten ja luontoon hurahtaneet vanhemmat ovat aivan täpinöissään. Ensin rakennellaan lintupönttöjä ja seurataan lintujen kevätmuuttoa. Kesäaikaan siirtymisen jälkeen tutkiskellaan kevään etenemistä monin eri tavoin ja pohdiskellaan muiden luontoon hurahtaneiden … Lue lisää
Hyppäsin vihdoin itseni tähden
Tämä kevät on erilainen. Olen tehnyt ison, jo vuosia mielessä kaihertaneen päätöksen hypätä oravanpyörästä pois tekemään sitä mitä rakastan. Olo on yhtä aikaa ihana ja kamala. Rintaa jo vuosia puristanut vanne … Lue lisää
Ihanaa lohturuokaa kaamokseen
Pimeät illat ja pimeät aamut ottavat koville. Talviaikaan siirtymisen jälkeen elimistöni tuntuu muutenkin menevän kippuraan. Aivojen sisäinen keskuskello kärsii rytmihäiriöistä. Se välillä jätättää välillä edistää enemmän kuin tavallisesti. Kaltaisiani kaamoksesta rasittuvia on Suomessa noin 40 prosenttia … Lue lisää
Onko pettu uusi pakuri?
Vannon rannikkomännyn kuoriuutteen eli pycnogenolin nimiin. Se on vakiotavaraa käsilaukussa ja mukana aina myös lentomatkoilla. Pycnogenolista on moneksi. Se ehkäisee ennalta siitepölyallergiaa ja pistää vipinää verenkiertoon. Se huolehtii sydämestä, kuuraa kehosta … Lue lisää
Nokkonen hoitaa päästä varpaisiin
Tiesitkö, että nokkonen on villivihannesten aatelinen ja terveyden ja hyvinvoinnin lähettiläs? Jos olet tähän asti yrminyt nokkosta, käännä ihmeessä kelkkasi ja anna vihulaiselle kunniapaikka keittiössäsi ja omassa ruokavaliossasi. Nokkonen on niin hyvää ravintoa, … Lue lisää
Ruokakirjat: Hulluna hortaan
2010-luvulla ihmisten keskuudessa levinnyt superfood-innostus on nostanut myös villivihannesten eli hortan käytön uuteen nousuun. Ennen lähinnä hätäravintona käytettyjä kasveja on alettu uudelleen ymmärtämään ja niiden monipuolisuus onkin omaa luokkaansa. Myös muutamissa suomalaisissa … Lue lisää
Voikukka hellii maksaa ja munuaisia
Voikukka herättää intohimoja. Toiset rakastavat sitä, toiset vihaavat. Viehätys voikukkaan yhdistää kuitenkin kaikkien kansakuntien hortoilijat. Etenkin Ranskassa, Italiassa ja Kreetalla sitä rakastetaan gourmet’na. Voikukka on monipuolinen kasvi. Sen voi syödä kokonaan. Villivihanneskäyttöön … Lue lisää
Osaajan matkassa villivihannesjahtiin
Luonnon ruoka-aitta tarjoilee nyt uskomattomia antimiaan, mutta moni jää näistä herkuista paitsi. Valtaosalla syynä on osaamattomuus. Luontoon ei voi mennä hortoilemaan summamutikassa mitä tahansa vihreää syötävää, vaan paperikassiin, hortaessuun tai suodatinpussiin saa … Lue lisää
Luonto on paras maadoittamo
Istuin viime viikonloppuna saunan jälkeen ensimmäisen kerran talven jälkeen terassilla paljain jaloin, jalkapohjat tiiviisti koleaa maata vasten. Maa oli vielä oljenkeltainen ja viherrystä näkyi tuskin nimeksi. Silti varpaat kaipasivat maan kosketusta. Sormilleni … Lue lisää
Väsymys kertoo siitä, että on nyt on virkistävän kevätsiivouksen aika – Vihreä hoitaa mieltä ja puhdistaa kehoa
Valo tunkeutuu sisälle huoneisiin ja osoittaa kaiken. Se paljastaa mustat koirankarvat vaalealla sohvalla. Se näyttää jokaisen pölypallon ja ikkunoiden likatahrat. Se valkaisee ja kirkastaa. Se tuo taas kerran toivon tullessaan. Viherkasvit virkistyvät … Lue lisää
Lähiluonnon superfoodit ovat pian valmiita poimittavaksi – Kotimainen maitohorsma on keväinen herkku, jolle parsa jää helposti kakkoseksi
Tuijotan kuvaa violetista tötteröpäästä ja syljeneritykseni alkaa välittömästi. Tunnen suussani tuon kaunottaren aromaattisen maun ja laitan silmät kiinni ja rauhoitan hengitystäni. Vielä on sinniteltävä huhtikuun loppupäiville. Hortoilijan piinaviikot ovat alkaneet… Vaikka yöpakkaset … Lue lisää