6 + 1 helppoa tapaa harjoittaa läsnäoloa arjessasi

Eläminen tietoisesti on yksi parhaista tavoista, joilla voit muuttaa elämäsi. Mindfulness eli tietoinen läsnäolo tarkoittaa sitä, että olet täysin läsnä tässä hetkessä, ja täysin tietoinen aisteistasi, ajatuksistasi ja tunteistasi.

Kun olet täysin läsnä kussakin hetkessä ja tilanteessa, ympäristösi hienovaraiset ilmiöt tai tapahtumat eivät mene sinulta ohi, ja pystyt paremmin ennakoimaan tulevia tapahtumia. Tämä äärimmäinen tarkkaavaisuus auttaa sinua reagoimaan paremmin ympäristöösi sekä olemaan paremmin yhteydessä oman kehosi, tunteidesi, ajatustesi ja henkisyytesi kanssa.

Kuulostaako haastavalta tai vaikealta – tai jopa supervoimalta, jollaista sinulta ei vain löydy? Hienoimpia asioita tietoisessa läsnäolossa on se, että voit ottaa sen osaksi lähes kaikkea, jota teet tai jota tapahtuu omassa elämässäsi päivittäin. Tässä 6 +1 vinkkiä, miten pienillä tavoilla voit harjoittaa tällaista tietoista läsnäoloa oman tavallisen arkesi keskellä joka päivä.

1. Ota täysi yhteys kaikkiin aisteihisi

Ensimmäinen askel kohti läsnäoloa on ottaa täysi yhteys fyysisiin aisteihisi. Tutkimukset ovat osoittaneet tämän olevan helpointa, kun teet jotain toistuvaa tai tuttua, kuten astioiden tiskaaminen käsin, pyykkien taittelu tai jopa videopelin pelaaminen.

Esimerkki: Kun tiskaat astioita, koita keskittyä ja olla läsnä hetkessä niin paljon, että haistat ilmassa leijuvan saippuan tuoksun, tunnet veden lämmön, kuulet veden valuvan altaaseen, näet vaahtokuplien ainutlaatuiset muodot veden pinnalla. Jos astioidesi tiskaamisesta huolehtii kone, voit harjoitella tätä samaa, kun peset omia käsiäsi.

Kun ankkuroidut täysin omiin aisteihisi, alat huomata asioita ympärilläsi enemmän kuin aiemmin. Voit havaita, että väreistä tulee ikään kuin kirkkaampia, ruoka tuoksuu ja maistuu intensiivisemmin, ja saatat jopa aistia vaatteiden ja kankaiden tuntuman voimakkaammin.

2. Tarkkaile hengitystäsi

Sinäkin hengität – ainakin toivottavasti! – koko ajan. Joka kerta kun vedät henkeä, voit hyödyntää sitä löytääksesi yhteyden takaisin omaan keskukseesi ja tarkkaillaksesi itseäsi. Aisti hengityksesi jokainen tuntemus, ja jos hengityksen mukana nousee pintaan ajatuksia tai tunteita, tarkkaile niitä ilman että otat niihin kantaa. Ne ovat siinä, sinä hyväksyt ne ja arvostat niitä, ja jatkat hengittämistä.

Niin kauan kuin hengitämme normaalisti, emme tule ajatelleeksi, kuinka pyhää ja voimakasta hengittäminen on. Tukehtumiskokemuksen tai astmaan sairastumisen ei tulisi olla ainoa syy tuntea suurta kunnioitusta sitä uskomatonta elämää ylläpitävien molekyylien vaihtumista kohtaan, mikä tapahtuu jokaisella hengenvedolla. Olemme joka hengityksellämme jatkuvasti yhteydessä luontoon ja kaikkeen ympärillämme.

Vinkki: samalla kun luet tätä lausetta, koeta tarkkailla hengitystäsi: hengitätkö nenän vai suun kautta, hengitätkö syvään vai pinnallisesti, tuntuuko hengityksen kehossasi synnyttämä liike hartioissa, rintakehässä, selässä, vatsassa… Sinun ei tarvitse muuttaa hengityksessäsi mitään, voit vain tarkkailla sitä, mitä sinussa luonnollisesti tapahtuu, kun hengität. Jos haluat, voit ottaa tarkkailun lopuksi tietoisesti muutaman syvemmän hengityksen, vetäen nenän kautta keuhkot täyteen happea ja puhaltaen ilman suun tai nenän kautta ulos niin, että keuhkosi tyhjenevät kokonaan. Miltä tällainen hengittäminen tuntuu verrattuna aiempaan?

3. Syö tietoisesti

Tuntuuko tutulta: ensimmäinen suupala ruokaa täyttää sinut onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteilla, mutta jokainen suupala sen jälkeen on vain sen ensimmäisen tuntemuksen jahtaamista. Elämme maailmassa, jossa syödään epäterveellisesti – ja usein liikaa. Kun hidastat ruokaillessasi vauhtia ja aistit jokaisen suupalasi sekä fyysisesti että myös tunteidesi kautta, ruokailun merkitys muuttuu, kun huomiosi siirtyy lyhyen hetken kestävästä tyydytyksestä pidemmän ajan vaikutuksiin.

Tietoinen syöminen tarkoittaa sitä, että keskityt rauhassa jokaiseen haarukalliseen tai lusikalliseen, jonka viet suuhusi: tunnustelet sen tuoksua, lämpöä, rakennetta, makua ja miten kaikki nämä muuttuvat ruokailun aikana; pureskelet ja nielaiset rauhassa, ennen kuin otat seuraavan suupalan suuhusi.

Kysy itseltäsi ruokailun aikana ja jälkeen, miltä sinusta tuntuu. Jättikö ateria sinulle tasapainoisen, onnellisen ja energisen olon, vai tunnetko olosi raskaaksi, hitaaksi ja negatiiviseksi? Saatat huomata saman tien, että terveellisesti syöminen saa kehosi, mielesi ja henkesi tuntumaan kevyemmältä ja selkeämmältä. Tietoinen syöminen voi myös auttaa sinua tulemaan tietoisemmaksi siitä, miten ruoka vaikuttaa meihin, ja auttaa sinua saamaan paremmin hallintaan tämän polttoaineen, jota syötämme itseemme.

4. Kävele tietoisesti

Liike on upea tapa tutustua tietoiseen läsnäoloon. Jokainen uusi askel voi olla seikkailu, kun sukellat syvälle omiin aisteihisi ja tunnet vaikkapa tuulen selässäsi. Tietoinen kävely on oivallinen keino tarkkailla ajatuksiasi ja tunteitasi, ikään kuin ulkopuolisena, kolmantena osapuolena ja ymmärtää niitä korkeammalla tasolla.

Seuraavan kerran kun kävelet, olipa kyseessä ulkoilulenkki, työmatka tai vaikkapa ruokakaupan käytävä, tarkkaile esimerkiksi sitä, millaista tietoa ympäristöstä saat kehosi kautta. Voit keskittyä aistimaan, millaisella alustalla kävelet, mitä ääniä kuulet ympäristöstäsi, miltä liike tuntuu kehossasi… tai voit vain keskittyä laskemaan jalkasi jokaisella askeleella tietoisesti ja rauhallisesti maan pinnalle ja nostamaan sen siitä hetken kuluttua jälleen pois.

Maa ottaa sinut vastaan jokaisella askeleella. Ottamalla rauhallisia, tietoisia, maan pinnan aistivia askelia pystymme helpommin muistamaan äiti maan ja luonnon merkityksen elämällemme.

5. Pysähdy tekemisen välillä

Kun jotain tapahtuu, esimerkiksi kun puhelimesi piippaa, sinun ei tarvitse rynnätä reagoimaan siihen saman tien. Kokeile sen sijaan tietoisesti tarkkailla tekemisen ja tehtävien välisiä taukoja. Kun nenäsi kutiaa, tarkkaile kutiamista, tarkkaile haluasi raapia kutinaa. Kun mielesi tekee räplätä puhelintasi, tarkkaile haluasi ojentaa kätesi ja tarttua puhelimeesi. Miten hassu asia mielihalu onkaan! Se ei ole hyvää eikä huonoa, se vain on.

Hyödynnä tekemisen välisiä taukoja rauhoittuaksesi, ottaaksesi yhteyden takaisin omaan kehoosi, siirtyäksesi tietoisesti ja keskittyneesti tekemisestä toiseen, sen sijaan että antaisit elämän pyyhkäistä sinut mukaansa ja heilauttaa tilanteesta toiseen kuin kaarnalaivaa aalloilla.

Pysähtymisen ei tarvitse kestää pidempään kuin sekunnin. Kenenkään ei tarvitse huomata, että pysähdyt. Voit vain hengittää ja tarkkailla, miksi olet aikeissa tehdä seuraavan asian. Tämä tapa auttaa sinua erityisesti miettimään ennen kuin reagoit, hengittämään syvään ennen kuin puhut, ja ottamaan yhteyden itseesi ennen kuin toimit. Nämä kyvyt voivat olla kullanarvoisia seuraavalla kerralla, kun joudut haastavaan tilanteeseen.

6. Kuuntele keskittyneesti

Kun kuuntelet jonkun puhetta, älä kuuntele vastataksesi. Sen sijaan rauhoita mielesi ja koita sisäistää, mitä kyseinen henkilö sanoo. Kiinnitä huomiosi hänen sanoihinsa, äänenpainoihin, kehonkieleen, siihen, mitä ympärillänne tapahtuu ja mitä tunteesi viestivät. Tämä on erinomainen hetki pitää ajatuksesi hiljaisena.

On paljon helpompi hiljentää mielensä silloin, kun otat vastaan uutta informaatiota. Jotkut ihmiset voivat sammuttaa ajattelunsa kuin napista painaen, mutta useimmilla meistä mieli tuntuu jatkuvasti kulkevan valonnopeudella hidastamisen sijasta. Kokeile kirjaimellisesti ajatella hidastetusti ja keskity täysin siihen henkilöön, jonka kanssa olet tekemisissä, tai tilanteeseen, jossa juuri nyt olet.

Tämä tekniikka ei päde vain puheeseen. Mene puistoon tai metsään tai muualle luontoon ja kuuntele silmilläsi, korvillasi, nenälläsi ja tuntoaistillasi. Koe maailma kaikkien aistiesi kautta. Haista maa, kosketa puun pintaa, kuuntele lintujen laulua. Eläimillä on mitä uskomattomimpia refleksejä, koska ne ovat suurimmaksi osaksi aina täysin läsnä hetkessä. Ota niistä mallia.

+1 Meditoi päivittäin

Vaikka kaikki yllä mainitut asiat ovat itsessään jo meditaatiota, tietoinen päätös käyttää muutama hetki päivästä meditoimiseen on hyvin voimallinen valinta. Tällöin sallit itsellesi hetken tarkkailla, hengittää ja vain olla. Kuinka usein annamme itsellemme luvan aitoon taukoon kaikesta – edes mielessämme? Luultavasti emme tarpeeksi usein.

Meditaation ei tarvitse olla mitään ihmeellistä tai suurieleistä. Kaikkein yksinkertaisimmillaan voit, vaikka vain 5–10 minuutin ajan, pelkästään sallia itsellesi aikaa keskittyä hengittämiseen, ottaa yhteys jälleen omaan itseesi, keskittää huomiosi takaisin kehoosi ja olla läsnä juuri siinä hetkessä ja paikassa, jossa olet.

Lähde: themindunleashed.com

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image