Kuvittele mielessäsi seuraava tilanne: Olet työpaikan ruokalassa jonossa työkavereiden kanssa, kun ruokalan radiossa alkaa soimaan tanssittavaa musiikkia. Työtoverisi alkaa tanssimaan musiikin tahdissa ja osoittaa eleillään sinulle kutsua liittyä tanssiin. Olisiko sinun vaikea heittäytyä mukaan tällaisessa tilanteessa?
Kuvittele toinen tilanne. Istutte jo työkavereiden kanssa lounaspöydässä, kun yksi heistä vitsailee leikillään ja hyvässä hengessä kustannuksellasi. Menetkö joskus lukkoon tällaisessa tilanteessa ja keksit vasta myöhemmin sopivaa sanottavaa? Jos tunnistit jommastakummasta esimerkistä itsesi, olet todennäköisesti ujo ihminen.
Jos olet ujo, olet saattanut joskus myös kokea olevasi sosiaalisesti vääränlainen. Ehkä olet kokenut tällaisissa tilanteissa, että olet liian varautunut, jäykkä tai jopa tylsä muiden ihmisten mielestä. Ehkä olet toivonut joskus, että olisit avoimempi, spontaanimpi tai viihdyttävämpi kuin mitä koet olevasi. Jos puolestaan tunnistit tästä kuvauksesta itsesi, olet todennäköisesti ainakin jossain kohtaa elämääsi ollut kuormittunut omasta ujoudestasi.
Ujouden kehittyminen
Ujous kehittyy nykytietämyksen mukaan vauvaiän estyneestä temperamentista, kun lapsi kypsyy sosiaaliseksi olennoksi tarhaikään mennessä. Estynyt temperamentti on pohjimmiltaan ympäristössä tapahtuvien muutosten arvioimista riskeiksi mahdollisuuksien sijaan. Estynyt temperamentti kypsyy sosiaalisen kehityksen myötä taipumukseksi arvioida sosiaalisessa ympäristössä tapahtuvia muutoksia riskeiksi.
Ujo tarhaikäinen suhtautuukin varauksella uusiin ja yllättäviin sosiaalisiin tilanteisiin. Hänen hermostonsa salpautuu tällaisissa tilanteissa, eli pysähtyy automaattisesti hetkeksi arvioimaan muutoksen merkitystä ennen toimintaa. Tämän vuoksi myös aikuisella ujolla spontaani heittäytyminen tilanteeseen voi olla vaikeaa ja lukkoon menemisen tunne sosiaalisissa tilanteissa on yleistä.
Ujouden tunnelukon kehittyminen
Ujouden tunnelukko on ympäristöstä omaksuttua kokemusta siitä, että omassa ujoudessamme on jotakin vikaa. Lapsen temperamentti vaikuttaa aina väistämättä siihen, miten ympäristö suhtautuu häneen. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, miten lapsi oppii suhtautumaan itseensä. Lapsi sisäistää ympäristön suhtautumisen itseensä omaksi käsityksekseen itsestään. Länsimaissa, jossa ekstroversio on ihanne, ujo lapsi omaksuu helposti negatiivisemman käsityksen itsestään. Ujo lapsi saa usein suoraan ja rivien välistä negatiivista palautetta perusluonteestaan ikätovereilta ja esimerkiksi vanhemmiltaan, jotka pyrkivät toistuvasti kasvattamaan ujoutta pois. Näin ujo lapsi saattaa sisäistää käsityksen, että hänen sosiaalisessa perusluonteessaan on jotain vialla.
Ujouden haavoittuvuudet liittyvät ensivaikutelmiin. Ujon aikuisenkin hermosto salpautuu herkästi uusissa ja yllättävissä tilanteissa, minkä vuoksi ujon saattaa olla vaikea olla oma itsensä. Ujo ihminen törmääkin työelämässä ja ihmissuhteissa usein palautteeseen, että hänen ujoudessaan on jotain vikaa. Erityisesti tällaisia tilanteita ovat esimerksi työhaastattelut tai romanttiset ensitreffit. Mitä voimakkaammin ujo ihminen kokee, että hänen ujoudessaan on jotain vikaa, sitä voimakkaammin ujo ihminen kuormittuu ujoudestaan.
Ujouden tunnelukkoa voi purkaa
Sosiaalista avoimuutta arvostavassa kulttuurissa on inhimillistä toivoa, että olisi itsekin sosiaalisesti avoimempi. Avain ujouden tunnelukon purkamiseen ei kuitenkaan ole ujouden muuttamisessa, vaan siinä että opimme näkemään ujouteen liittyvät sosiaaliset voimavarat. On tärkeä säännöllisesti muistuttaa itseään ujouteen liittyvistä sosiaalisista vahvuuksista ja oppia huomaamaan ne hetket, jolloin toimimme sosiaalisesti taitavasti.
Sen sijaan, että murehtisit ensivaikutelmista, keskity pitkän matkan suhteisiin. Pitkän matkan suhteissa yhteisökeskeiset vahvuutesi, kuten tunnollisuus ja yhteistyöhalukkuus pääsevät niille kuuluvaan arvoonsa. Älä ajattele, että sinun pitäisi olla karismaattinen johtaja, joka on suurten ryhmien huomion keskipisteessä kuin kotonaan. Ajattele enemmin, että olet diplomaatti, joka luovii taitavasti kahden keskeisissä pitkäaikaisissa suhteissa.
Älä ajattele, että sinun tulisi olla sosiaalisesti avoimempi. Ajattele mieluummin, että asettumalla sivuun annat muille tilaa. Asettumalla sivuun saat myös tilaa tarkkailla, havaita ja tehdä syvempiä johtopäätöksiä sosiaalisista tilanteista. Sen sijaan, että toivoisit olevasi puheliaampi, muista olevasi hyvä kuuntelija. Sen sijaan, että toivoisit olevasi spontaanimpi ja heittäytymiskykyisempi, muista olevasi harkitsevainen teoissasi ja sanoissasi. Muista, että vaikka et aina keksi nopeasti sanottavaa, juuri tästä syystä asetat sanasi harkiten ja hienovaraisesti, minkä vuoksi harvemmin myöskään loukkaat ketään.
Sen sijaan, että toivoisit olevasi kovanahkaisempi, muista olevasi sosiaalisesti herkkä. Se, että arvostat muiden mielipiteitä, on yhteiskuntaan sopeuttava voima. Muiden mielipiteistä välittäminen herkistää myös sosiaaliset tuntosarvesi muiden ihmisten mielten liikkeille ja tekee sinut sosiaalisesti tarkkanäköisemmäksi. Se antaa sinulle kognitiivista empatiaa, eli kyvyn tulkita muiden ihmisten kasvojen ilmeistä ja eleistä heidän mielen liikkeitään. Älä myöskään ajattele, että kokemasi sosiaalinen epämukavuus on pahasta. Muista, että kokemamme negatiiviset tunteet antavat meille tunnetason empatiaa muita kohtaan, eli kyvyn suhtautua myötätuntoisesti muihin ihmisiin.
Älä myöskään piilottele ujouttasi, koska pelkäät muiden arvioivan sinua sen vuoksi negatiivisesti. Muista, että huoneessa on todennäköisesti muitakin ujoja. Paljastamalla omat haavoittuvuutemme luomme muille turvallista tilaa paljastaa omiaan. Sen sijaan, että kokisit olevasi yksinäinen saari muiden ihmisten keskellä, pyri olemaan jollekin toiselle turvasatama. Kun ujoutemme kuormittaa, on inhimillistä haluta muuttaa sitä. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että oikein ymmärrettynä ja jalostettuna, ujous voi olla sosiaalinen supervoima.
Lukuvinkki ujoudesta ja sosiaalisesta herkkyydestä:
Psykologi Joni Martikaisen Rohkaisukirja ujoille avaa sosiaalisen herkkyyden periaatteita ja jännittämisen taustalla olevia uskomuksia. Kirja keskittyy erityisesti ujouden hyviin puoliin ja auttaa lukijaa hyväksymään oman sosiaalisen herkkyytensä sekä luomaan tasapainoisemman suhteen itseensä. Kurkkaa kirja TÄÄLTÄ.