Terapeutin ohjeita narsistisesta kaltoinkohtelusta puhumiseen lapsen kanssa

Olen aina pitänyt lapsiin liittyviä asioita narsistisen kaltoinkohtelun ympärillä yhtenä vaikeimpana asiana.

Lapset ovat viattomia ja niin niin rakkaita ja he joutuvat valitettavan usein kokemaan samankaltaisia asioita narsistisen ihmisen rinnalla kuin me aikuisetkin.

Lapsilla ei aina ole sanoja kuvaamaan kokemuksiaan ja tunteitaan ja he joutuvat joskus vasten tahtoaan olemaan narsistisen ihmisen/vanhemman luona.

Saako lapselle puhua vaikeista tapahtumista?

Vanhemmat miettivät hyvin usein onko lapselle sopivaa puhua narsistisesta kaltoinkohtelusta tai väkivallasta jota kotona, aikuisten parisuhteessa ja/tai lapsiin kohdistuen tapahtuu.

Tähän selkeä vastaus on: kyllä!

Narsistisesta kaltoinkohtelusta/väkivallasta puhuminen ei ole toisen vanhemman haukkumista vaan niiden tosiasioiden esiin nostamista, joita lapsikin on joutunut kohtaamaan.

Tässä viisi ohjettani kuinka voit puhua lapselle narsistisesta kaltoinkohtelusta ja lähisuhdeväkivallasta:

1. Lupa puhua

Ensinnäkin siis muista, että näistäkin asioista saa, voi ja kannattaa puhua.

Et mollaa tai hauku toista vanhempaa, jos otat esiin asian mitä lapsi on joutunut kokemaan tai näkemään, vaan opetat mm. oikean ja väärän eroa ja sanoitat tapahtunutta.

Älä vaikene tapahtuneista, varsinkaan väkivallasta vain siksi, että yleinen ohje on: toista vanhempaa ei saa haukkua lapselle. Tässä ei ole kyse siitä.

2. Sanat ja termit

Puhuessasi lapselle ota aina huomioon hänen ikä ja kehitystaso.

Kertoessasi esimerkiksi manipuloinnista kerro jokin vertauskuvallinen esimerkki, jotta lapsi ymmärtää paremmin mitä manipulointi tarkoittaa.

Narsismi -termiä ei välttämättä tarvitse käyttää, vaan voit kuvata sitä sanoilla: haitallisesti itsekäs, ajattelee vain itseään, on tosi ilkeä, ei välitä muista, huijjaa, valehtelee, tekee toisille pahaa jne.

3. Oikea hetki

Oikea hetki narsistisesta kaltoinkohtelusta ja väkivallasta puhumiseen on nyt.

Asiaa ei kannata pitkittää, koska ongelmat eivät poistu pitkittämällä vaan usein päinvastoin.

Valitse keskusteluun kuitenkin rauhallinen ja mukava hetki, esimerkiksi automatka tai kävelylenkki. Älä kuitenkaan pakota lasta keskustelemaan. Voit antaa lapsen valita jutellaanko nyt vai aamulla.

4. Kerro mikä on oikein ja mikä väärin

Lapsen on ensisijaisen tärkeää saada asioihin muunkin, kuin narsistisen ihmisen näkökulma.

Tehtäväsi on opettaa lapselle mikä on oikein ja mikä väärin ja jos lapsi joutuu näkemään/kokemaan narsistista kaltoinkohtelua nousee moraalikasvatus vielä tärkeämpään asemaan.

5. Lohduta ja anna turvaa

Muista aina kertoa lapselle, ettei narsistinen kaltoinkohtelu ja väkivalta ole missään nimessä eikä koskaan lapsen syy. Lapsen on hyvin tärkeä saada kuulla tämä, koska narsistinen vanhempi voi syyllistää myös lasta kaikesta.

Kerro lapselle, että olet aina hänen tukena ja teet kaikkesi, jotta kaltoinkohtelu päättyy.


Tietoa ja erityisesti terapeuttisia keinoja toipumiseen satuttavista suhteista löydät kirjastani: Toivu satuttavasta suhteesta (2024).

Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image