Onko parisuhteessasi haasteita ja mieleesi on kenties noussut jonkin seuraavista ajatuksista. Pohditko, miten kumppanisi pitäisi muuttua, jotta sinä voisit olla onnellinen? Vai mietitkö, miten sinun täytyisi muuttua, jotta kumppanisi arvostaisi sinua enemmän? Vai oletko alkanut pohtimaan, voisiko joku toinen ihminen tuoda sinulle sen onnen, jota kaipaat?
Jokaisessa parisuhteessa on omat vaiheensa. Rakastumisvaiheen päätyttyä voi suhteessa alkaa arkisempi vaihe. Tällöin mahdolliset puolustusmekanismit meissä voivat aktivoitua ja kumppani, jonka piirteisiin rakastuit voi yhtäkkiä tuntuakin ärsyttävältä. Tai huomaat tai koet saavasi kumppaniltasi palautetta, joka saa sinut ärsyyntymään.
Terapiasuuntausten maailmassa viime vuosina paljon suosiota saaneen IFS (Internal Family Systems) -terapian kehittäjä Richard Schwartz ehdottaa, että suhteessa, jossa ei ole yhteyttä, on meneillään kenties jokin kolmesta projektista.
Ensimmäinen projekti on sellainen, jossa sinä toivot kumppanisi muuttuvaan toisenlaiseksi, jotta sinä voisit olla onnellinen. Toivot kenties kumppanin käytöksen muuttuvan tai jonkun muun tavan tai jopa jonkin piirteen hänessä poistuvan tai muuttuvan. Et syystä tai toisesta pidä piirrettä enää miellyttävänä vaan se jopa voi aiheuttaa sinussa ärtymystä. Tällöin puhe toista kohtaan voi muuttua arvostelevaksi, eikä yhteys toiseen ole mahdollista. Tämä arvostelu voi johtaa riitatilanteisiin, jotka tuovat suhteeseen hankausta.
Toisessa projektissa pyrit muuttamaan itseäsi, ulkonäköä tai piirteitäsi sellaisiksi, joista kumppanisi ehkä pitäisi. Muutat kenties ulkonäköäsi ajatellen, että hoikempi tai lihaksikkaampi vartalo saa kumppanisi rakastamaan sinua enemmän. Tai painat alas tiettyjä piirteitäsi, joiden olet huomannut ärsyttävän kumppaniasi. Kuitenkin itsesi muuttaminen harvoin on hyvä strategia, sillä jos painamme alas luontaisia piirteitämme, niin ainoastaan tukahdutamme niitä ja se voi mahdollisesti johtaa huonoihin lopputuloksiin. Tämä johtuu siitä, että omat piirteemme ja ominaisuutemme ovat ainutkertaisia ja niistä muodostaa tapamme olla tässä maailmassa. Piirteisiimme tutustuminen ja niiden hyväksyminen tuottaa meille aitoa hyvinvointia.
Kolmas projekti Schwarzin mukaan on projekti, jossa mieleesi on hiipinyt ajatus, että kenties vaihtamalla paranee. Vaihtamalla kumppanisi toiseen, voisit vihdoinkin olla onnellinen. Tämä voi olla mahdollista, mutta jos et ole tutustunut omiin piirteisiisi ja tapoihisi olla ihmissuhteissa, on mahdollista, että seuraavassakin ihmissuhteessa toistuu sinussa samojen puolustusmekanismien aktivointi, mikä estää todellinen yhteyden toiseen ihmiseen.
Schwartzin mukaan tie ulos näistä yhteydettömistä projekteista on tehdä U-käännös eli sen sijaan, että keskittyy toiseen pyrkien muuttamaan toista, muuttamaan itseään toiselle mieluiseksi tai vaihtamaan toisen uuteen ihmiseen, niin ensisijaisen tärkeää on kääntää huomio omaan itseen ja niihin osiin ja piirteisiin, jotka aktivoituvat intiimissä vuorovaikutuksessa toisen kanssa. Mitä nämä osat ovat ja mitä tunteita ne pitävät sisällään tai suojelevat?
IFS:n perimmäinen ajatus on, että minuutemme koostuu lukuisista osista, jotka kaikki pyrkivät suojelemaan meitä. Tämä mahdollistaa myötätuntoisemman näkökulman oman itseemme ja piirteisiimme. Ja kun tulemme tietoiseksi omista piirteistämme ja millaisia puolustusmekanismeja olemme tarvinneet selviytyäksemme, voi olla mahdollista, että emme triggeröidy enää niin herkästi ja näin mahdollisuus todelliseen kohtaamiseen lisääntyy.
Tässä näkökulmassa parisuhdetta ja sen haasteita ei nähdä ongelmana vaan mahdollisuutena löytää polku takaisin omaan, aitoon itseemme ja sitä kautta aitoon yhteyteen toisen kanssa.
IFS-terapiaan Suomessa voit tutustua täällä.
Valot ja varjot minussa-kortit ovat oiva tapa tutustua omiin piirteisiisi. Voit tutustua kortteihin ja tilata ne itsellesi täältä.