Luontoon meneminen ei nykypäivän someympäristöihin ja nopeisiin aktiviteetteihin verrattuna tunnu välttämättä kovinkaan houkuttelevalta. Onko siellä luonnossa edes mitään tekemistä? Miksi ylipäätään kannattaisi lähteä luontoon?
Luonto on mahtava leikkiympäristö, sekä erinomainen ympäristö lapsen ja aikuisen yhteiselle ajalle. Sen lisäksi luontoon menemisellä on monia sellaisia syviä merkityksiä, joita emme ehkä tule heti edes ajatelleeksi. Kun opetamme lapsia jo pienestä pitäen olemaan luonnossa, heidän luontosuhteensa vahvistuu jo lapsuudesta alkaen. Luontosuhteen vahvistumisesta seuraa esimerkiksi nämä kolme asiaa.
Luonto hyvinvointia lisäävänä tekijänä
Tutkimusten mukaan luontoympäristö vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin; stressi vähenee, verenpaine laskee, lihasjännitys helpottaa, mieli rauhoittuu. Kun opimme jo lapsena olemaan luonnossa, parhaimmillaan luonto voi säilyä hyvinvointia tukevana ja lisäävänä tekijänä läpi erilaisten elämänvaiheiden.
Halu toimia luontoa kunnioittaen
Luontosuhteen vahvistuessa koemme empatiaa luontoa kohtaan, arvostuksemme ja kunnioituksemme luontoa kohtaan lisääntyy. Siitä seuraa halu suojella luontoa ja tehdä luontoa kunnioittavia valintoja.
Ymmärrys itsestä osana luontoa
Samalla kun luontosuhteemme vahvistuu, ymmärryksemme siitä, ettemme oikeastaan ole erillisiä luonnosta, lisääntyy. Olemme kaiken aikaa yhteydessä luontoon ja tarvitsemme luontoa – ihan jo siitä alkaen, että puut tuottavat happea, jota tarvitsemme.
Muistathan, että luontohetken ei aina tarvitse olla jotain suurta. Jo viiden minuutin oleskelulla luontoympäristössä on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Tärkeintä on se, että pysähtyy hetkeksi. Voit vaikka katsella pilviä taivaalla; millaisia pilviä näet, minne päin ne liikkuvat? Tästä voit napata mukaan kolme helppoa ja kivaa vinkkiä luontohetkeen yhdessä lapsen kanssa.
Lisää ideoita luontohetkiin löydät Minun luontoseikkailuni -kirjasta. Kirjan monipuoliset tehtävät auttavat rakentamaan merkityksellistä luontosuhdetta jo lapsuudesta alkaen.