Kun olo on epävarma tai huolestunut, vaihtoehdot elämässä tuntuvat kaventuvan – Tämä kyky löytyy meistä jokaiselta ja se voi antaa lisää virtaa

Kirjoittaja FM Mertzi Bergman on kouluttaja, kirjailija ja coach, jonka missiona on inspiroida yksilöitä ja organisaatioita kohti elinikäistä uteliaisuutta. Hänen uusin kirjansa Uteliaisuus – opas työn, johtamisen ja muutoksen supervoimaan ilmestyi vuonna 2022.

Miten säilyttää toimintakyky ja jopa inspiroitua epävarmojen aikojen keskellä? Olisiko uteliaisuudesta apua? Ja jos niin kuinka? Uteliaisuus vaikuttaa elämän moniin osa-alueiseen: arkeen, työhön, ihmissuhteisiin, yhteiskuntaan, unelmiin. Itse asiassa kaikkea voi tarkastella uteliaasta vinkkelistä.

Mutta kuinka usein uteliaisuus loistaa myös poissaolollaan! Kun elämämme valinnat perustuvat rutiineihin, kyllästyneisyyteen ja jopa kyynisyyteen, olemme hukanneet yhden maailman kauneimmista ja viisaimmista voimista. Emme näe enää näkökulmien runsautta, joka on läsnä kaikissa tilanteissa.

Usein juuri epävarmuus ja pelko karsivat vaihtoehtojen kirjon mielestämme. Ratkaisuna on ensinnäkin ymmärtää uteliaisuuden supervoiman moninaisuus. Uteliaisuus voi nimittäin olla joko automaattista tai tietoista. Kun uteliaisuutemme herää esimerkiksi kaupassa uuden suklaalevyn innoittamana, on se automaattista uteliaisuutta. Tämä syntyy ilman ponnisteluja ja päätöksiä.

Tietoinen uteliaisuus sen sijaan edellyttää tietoisia valintoja: ”Tämän päivän kohtaamisissa teen vain avoimia kysymyksiä, jotta tutustun syvällisemmin uusiin ihmisiin”. Tällainen uteliaisuus auttaa myös kohtaamaan pelottavia ja epävarmuutta herättäviä tilanteita. Pelon sijaa herää mielenkiinto. Tämä luo yhteyttä.

Uteliaisuus voi olla myös intuitiivista. Kun ilman selkeää syytä tunnemme, että esimerkiksi jokin kirja tai opettaja tuntui erityisen tärkeältä, on kyse intuitiivisesta uteliaisuudesta. Silloin tarvitaan usein myös tietoista uteliaisuutta, jotta kirja tulee luetuksi tai koulutukseen osallistuttua. Epävarmaan merkkiin kannattaa kuitenkin tarttua.

Uteliaisuudella ihmisyyden ytimeen

Uteliaisuus on arvostava ja yhteyttä luova voima. Se ei ole ytimeltään toisen asioihin nenänsä ikävästi laittamista vaan arvostuksen osoitus. ”Opeta minulle taito, josta olet ylpeä”, voimme pyytää ystävältämme tai kollegaltamme. Luomme tällöin vahvan yhteyden.

Uteliaisuus on ihmisyytemme ytimessä. Me kiinnostumme, haluamme ymmärtää ja oppia. Oppimiseen kuuluu keskeneräisyys, joka voi tuntua ahdistavaltakin. Psykologian tohtori Todd Kashdan löysi uteliaisuustutkimuksissaan myös ahdistavan uteliaisuuden lajin. Yksi tärkeä oppi onkin hyväksyä uteliaisuuteen liittyvät moninaiset tunteet.

Uteliaisuuden avulla voimme myös tutustua ja olla yhteydessä omiin pelkoihimme, varjoihimme ja epäröinteihimme. Voimme kuunnella tarinoita, joita kerromme itsestämme itsellemme ja kanssaihmisillemme. Voimme kutsua uteliaisuuden mukaan kaikkiin kohtaamisiimme.

Mikään ei ole liian turhaa tai vakavaa, jotta emme voisi olla uteliaita sitä kohtaan.

Näin vahvistat uteliaisuuttasi

  1. Ota selvää mikä tekee sinut uteliaaksi ja raivaa sille tilaa elämässäsi.
  2. Kun koet epävarmuutta ja pelkoa, tarkastele tilannetta tietoisen uteliaasti eri näkökulmista.
  3. Huoma arjen tilanteet, joissa uteliaisuus auttaa sinua oppimaan, innostumaan ja voimaan hyvin.
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image