Sinulle, joka epäilet itseäsi: “Usko itseesi – Mikään ei ole niin vaikeaa, ettei sitä kannata yrittää”

Kapinallinen – Pako Saudi-Arabiasta vapauteen (Otava, 2022) kertoo saudityttö Rahaf Mohammedin tarinan. Se on sydäntä raastava kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta ympäristössä, jossa nuori tyttö kokee, että ihmiset ja yhteiskunta viestivät, että tytöissä on jotain väärää ja he eivät saa olla omia itsejään. Rahafin elämässä on onneksi myös muutama ihminen, jotka kannustavat, tukevat ja kertovat hänelle, että hän on yhtä arvokas kuin muutkin.

Rahaf kertoo, miten hänen kodissaan tyttöjä rangaistaan nauramisesta, leikkimisestä tai vaikkapa vain nähdyksi tulemisesta kodin seinien ulkopuolella ilman miespuolista saattajaa. Tytön kasvaessa henkinen ja fyysinen väkivalta muuttuvat yhä vakavammaksi ja jopa hengenvaaralliseksi.

Kouluunmenovaiheessa tiesin jo, että pojat saivat leikkiä ulkona, laittaa ruokaa puistossa, ajaa pyörällä ja käydä uimakoulussa ja että tyttöjen oletettiin pysyvän poissa näkyvistä. Kysyin äidiltäni, miksen voinut leikkiä ulkona. Kysyin häneltä, miksi vanhemmat tytöt ja naiset pitivät hijabia. Mutta hän sanoi vain: ”Jos olet tyttö, käyttäydyt kuin tyttö. Kiltit tytöt opettelevat pitämään huolta kodista aviomiestä varten, ja he pitävät hijabia näyttääkseen, että ovat kilttejä. He eivät tee sitä, mitä pojat.” – Rahaf Mohammed

Unelma vapaudesta, elämästä omana itsenään ja mahdollisuuksista päättää itse tulevaisuudestaan kypsyy, ja 18-vuotiaana koittaa sopiva hetki lähteä pakoon.

Kun itse täytin kuusitoista, olin jo valinnut oman polkuni ja tiesin, että se oli oikea. Vaikuttaisin elämääni, lähtisin muuttamaan sitä, omaksuisin feministin ja ateistin identiteetin ja vastustaisin sellaisen valtion lakeja, joka riistää kansalaisiltaan sananvapauden eikä anna heidän valita elämäntyyliään. Unelmani oli asua maassa, joka olisi kaukana Lähi-idästä ja jossa uskottaisiin sukupuolten tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin.” — “Vastuu oli minun: jos halusin muutosta, minun pitäisi toimia itse. – Rahaf Mohammed

Vaarallinen pakoyritys ei mene suunnitelman mukaan, vaan Rahaf jää kiinni Bangkokin lentokentällä, josta hänet uhataan palauttaa perheensä luo. Rahaf uskoo, että rangaistus kapinoinnista perhettä vastaan voi olla kuolema, joten hän päättää taistella henkensä edestä loppuun asti. Alkaa taistelu, johon tarvitaan lopulta koko maailman apua.

4 viestiä kaikille, jotka tarvitsevat elämäänsä suuren muutoksen

Poimittu kirjasta Kapinallinen – Pako Saudi-Arabiasta vapauteen (Otava, 2022).

1. Et ole yksin

Minun elämäni on vain yksi esimerkki niistä lukuisista, eri puolilla maailmaa elävistä tytöistä ja naisista, jotka joutuvat epäoikeudenmukaisuuden ja sorron uhreiksi ja elävät ilman arvoisiaan oikeuksia. Minua hakattiin ja uhkailtiin ja jouduin tuntemattoman raiskaamaksi. Kun pakenin, perheeni ja Saudi-Arabian hallitus ajoivat minua takaa kuin olisin rikollinen. Niin kuin niin monet muutkin sorron häkkiin joutuneet tytöt, minäkin koin niin pahan masennuksen, että tunsin olevani sisältä kuin kuollut ja halusin tehdä itsemurhan. Toivuttuani aloin etsiä tietä eteenpäin elämään, joka olisi minun arvoiseni ja toteuttaisi unelmani. Jätin taakseni kaiken: perheen, jota rakastan, ja kaiken tutun, sillä uskon ansaitsevani paremman elämän kuin sen, mihin he minua pakottivat.

2. Älä anna kenenkään toisen kertoa, mitä voit tai et voi tehdä

Sinäkin ansaitset vapauden. Sinulla on oikeus sanoa ei. Sinulla on oikeus sanoa kyllä. Älä anna kenenkään toisen määritellä oikeuksiasi. Tavoittele unelmiasi ja taistele muuttaaksesi sitä, mikä sinua pidättelee, olipa se mitä tahansa. Olet arvokas ihminen, jonka tulevaisuus perustuu työhön, leikkiin ja onneen.

3. Usko itseesi, ole rohkea

Älä odota kenenkään auttavan sinua, vapauttavan sinua, tekevän sinua onnelliseksi. Voit tehdä sen kaiken itse. Kun kirjoitan sinulle tätä kirjettä, tajuan, että karkaamisestani on kulunut puolitoista vuotta. Sinä aikana olen epäonnistunut, olen tehnyt virheitä, mutta olen noussut uudelleen pystyyn. Olen oppinut ja kypsynyt. Tällä hetkellä voin sanoa, että en ole koskaan ennen voinut psyykkisesti ja fyysisesti näin hyvin ja elämäni on nyt onnellisempaa ja turvallisempaa kuin milloinkaan aiemmin. Taistelu vapauden saavuttamiseksi kannatti.

4. Muista: mikään ei ole mahdotonta eikä mikään niin vaikeata, ettei sitä kannattaisi yrittää

Itse olen siitä esimerkki. Taistelin hallitusta vastaan ja vielä vieraan lentokentän viranomaisia vastaan; taistelin perhettäni ja heimoani vastaan; taistelin kaikkia niitä vastaan, jotka yrittivät tukkia tieni vapauteen. Ja tässä olen nyt.

Nuoren sauditytön innostavan ja henkeäsalpaavan jännittävän tarinan löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image