Erosta toipuminen kestää noin vuoden – Näin erosta voi tulla kokemus, joka herättää hehkumaan

Ero voi tuntua maailmanlopulta, varsinkin jos se tulee yllättäen. Toisaalta ero voi ravistella yhtä lailla, vaikka päätös olisi tehty yhdessä tai olisit tehnyt sen itse. Eroasiantuntija, terapeutti ja kirjailija Marika Rosenborg on työskennellyt eronneiden kanssa jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän kertoo, miten erosta toipuminen onnistuu parhaiten ja miten erosta voi tehdä kokemuksen, joka vahvistaa ja sytyttää sisäisen hehkun.

Tunteet johtavat tärkeiden asioiden äärelle

Ahdistus on yleinen tunne ennen eropäätöksen syntymistä. Se on pahimmillaan ennen päätöstä, kun ei ole edes vielä kertonut asiasta kumppanille. Jos vaikean päätöksen on saanut tehtyä itse, eron jälkeen voi tuntea jopa helpotusta. Jos on tullut jätetyksi yllättäin, yleisimpiä tunteita ovat hätäännys, shokki, suru, viha, hämmennys ja jopa häpeä.

“Moni miettii, onko tämä päätös oikea. Mutta näen, että valinta itsessään on tärkeä. Päätöksen lykkääminen on myös päätös, että joka päivä jäät suhteeseen.” – Marika Rosenborg

Tunteiden keskellä on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaikki tunteet ennen eroa, eron keskellä ja eron jälkeen ovat ok. Tunteita tarvitaan, koska ne ovat viestejä asioista, joita tarvitsee käsitellä. Eteenpäin pääsemisen kannalta näiden tunteiden kokeminen ja läpikäyminen on erittäin tärkeää.

“Eron keskellä olevalle sanoisin, että tämäkin menee ohi. Anna itsellesi aikaa. Älä pelkää tunteita, ne ovat tarkoituksenmukaisia. Ole itsellesi lempeä, koska nyt on se aika, jolloin itsemyötätunnolla on erityisesti käyttöä.” – Marika Rosenborg

Ero on yleensä sekä hyvä että huono asia

Ero on aina jonkinlainen kriisi, mutta ei voida sanoa, että se olisi pelkästään huono asia. Olennaista on, haluaako ihminen tehdä erosta itselleen kasvukokemuksen. Aika kyllä parantaa haavat, vaikka et tekisi mitään, mutta kannattaa miettiä, miten ajan haluaa käyttää. Ero voi myös auttaa kasvamaan ja oppimaan itsestään uutta.

Entisestä kumppanista ja suhteesta irrottautumisen tärkeimmät työkalut ovat viha ja suru. Ne ovat myös tunteita, joita erossa joutuu käsittelemään. Vihan ja surun alla on usein muita tunteita, joita on vaikea kohdata. Ihminen voi olla jatkuvasti vihainen, koska ei uskalla kohdata vaikkapa surun tunnetta. Viha on suojaava tunne, sillä vihaisena ei voi olla samaan aikaan ahdistunut, pelokas tai surullinen.

Tunnekerrostumia voi tutkia yksinkin, mutta kukaan ei selviä eikä tarvitse selvitä yksin. On tärkeää päästä jakamaan ajatuksia toisen ihmisen kanssa ja saada vertaistukea. Ylipäätään halukkuus tutkia omia tunteita ja halu kokea asiat on tärkeää. On myös ihmisiä, jotka eivät halua tätä tehdä ja välttelevät vaikeita tunteita esimerkiksi lähtemällä heti uuteen suhteeseen. Samalla he kieltävät hankalat tunteet kokonaan.

Kuinka kauan erosta toipuminen kestää?

Ero on prosessi, joka tarvitsee oman aikansa. Marika Rosenborgin kokemuksen mukaan on hyvä varautua siihen, että eron käsittely kestää ainakin vuoden päivät. Ei ole harvinaista, että prosessi kestää parikin vuotta. Toki on mahdollista, että irrottautumisen prosessi on lähtenyt käyntiin jo kuukausia tai vuosia ennen varsinaista eroa, ja silloin osa työstä on jo tehty.

Jos ero on parissa kuukaudessa taputeltu, niin vähän epäilys herää. – Marika Rosenborg

Erosta toipuminen ei etene suoraviivaisesti. Se ei mene niin, että tipahdat kuiluun ja nouset sieltä sitten lopulta. Ero on prosessi. Matkan varrella putoamisia tulee, mutta ne lyhenevät. Matkalla kannattaa muistaa, että ero on aina elämän tarkoitukseen liittyvä kriisi. Kestää aikansa, että elämään tulee uusia tarkoituksia.

Mistä tietää, että erosta on päässyt yli?

Tiedät päässeesi ex-kumppanista yli, kun et tunne enää voimakkaita negatiivisia tunteita häntä kohtaan. Kommunikaatio hänen kanssaan on parempaa. Olet lisäksi käsitellyt sen, miten eron syyt ovat liittyneet myös sinuun ja hyväksynyt sen, että ihmissuhteen arvo ei ole sen pituudessa. Lyhyetkin suhteet voivat olla tärkeitä.

Suhteen päättyminen ei ole epäonnistuminen tai osoitus siitä, että teitte virheen. Teidän matkanne tuli päätökseen, ja nyt tulee jotain uutta. – Marika Rosenborg

Näiden teemojen käsittely voi sytyttää sinussa hehkun, jossa koet saaneesi itsesi takaisin. Erohehkun taustalla on hyvä sisäisen turvan olotila, jossa voit rakentaa omaa uudenlaista tulevaisuutta. Uusi elämä tuntuu mahdollisuudelta.

Pitäisikö erota vai ei?

Joskus voi käydä niin, että päätöstä ei saada tehtyä suuntaan tai toiseen. Jos ahdistava olo ennen eroa on jatkunut jo kuukausia niin, ettei mikään etene tai eropäätös on vain omilla harteilla eikä kumppani suostu prosessoimaan, haluan kannustaa päätöksentekoon. Jotta ette jäisi ahdistavaan päättämättömyyden tilaan, yrittäkää tehdä jokin eteenpäin vievä päätös, vaikka asumusero.

Suomalaiset eivät eroa liian helposti. Moni miettii kohtuuttomankin pitkään. – Marika Rosenborg

Jos kumppanisi ei lähde prosessiin, tee se itsesi takia. Jos lasten selviäminen erosta huolestuttaa, on hyvä tietää, että he pärjäävät erossa sitä paremmin, mitä paremmin vanhemmat pärjäävät. Pidä siis huolta itse omasta prosessistasi.

Kurkkaa Marika Rosenborgin Erohehku-kortit, jotka antavat tukea eroprosessin eri vaiheisiin. Lue lisää korteista TÄÄLTÄ:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image