Tunnista myötätuntouupumisen merkit ajoissa – 10 tapaa vahvistaa sisäistä rauhaa

Jokainen meistä reagoi omalla tavallaan maailman tapahtumiin ja kriiseihin. Toisilla itsesuojeluvaisto saa eristäytymään ulkomaailmasta ja käpertymään sisäänpäin,  toiset etsivät turvan tunnetta asiantuntijoiden lausunnoista tai vaihtoehtoisista uutisista. Toiset keskittyvät välittömästi toimintaan ja olemaan hyödyksi. Toiset myötäelävät niin vahvasti, että meinaavat uppoutua koko sydämellään kärsimykseen. Suurin osa meistä seikkailee näiden välimaastossa koittaen etsiä itselleen oikealta tuntuvaa tapaa sopeutua tilanteeseen ja elää omaa arkeaan.

On normaalia tuntea henkistä väsymystä tilanteissa, jotka ovat epänormaaleja ja epäinhimillisiä. Joskus kuormittuminen on kuitenkin niin voimakasta, että se saa ihmisen lamaantumaan tai koko elämän pyörimään kriisitapahtumien ympärillä. Tilanne saattaa nostaa esiin myös omiin tai ylisukupolvisiin traumoihin liittyviä ajatuksia, tunteita ja reaktiota. Olo voi tuntua siltä kuin vaappuisi taistele, pakene ja lamaannu -tilojen välimaastossa.

Myötätuntouupumuksesta tai sijaistraumatisoitumisesta puhutaan paljon ammattiauttajien keskuudessa. Myötäelämiseen perustuvaa uupumusta kokevat usein muun muassa hoito- ja sosiaalialalla työskentelevät ihmiset, omaishoitajat ja yhteiskunnallista vaikuttamistyötä tekevät aktivistit. Globaalien kriisien kautta myötätuntouupumus, maailmantuska, ilmastosuru ja -ahdistus ovat asioita, jotka koskettavat yhä useampaa meistä ammatista riippumatta.

Myötätuntouupumus ilmenee esimerkiksi nukkumiseen liittyviä vaikeuksina, ahdistuneisuutena, masentuneisuutena, erilaisina kipuina ja kehollisina oireina, syyllisyyden, voimattomuuden ja avuttomuuden tunteina. Pahimmillaan myötätuntouupumus voi saada valon ja toivon katoamaan näköpiiristä.

Myötätuntouupumuksen taustalla on varsin tärkeä ja inhimillinen taito, empatia ja samaistumisen kyky, jonka avulla ihminen pystyy asettumaan toisen asemaan ja kokemaan syvää yhteyttä häneen. Empatia on auttamisen edellytys, yhteyttä luova ja liikkeelle saava voima, jota tässäkin maailman tilanteessa eniten tarvitaan.

Albert Einstein on sanonut: ”Myötätuntoiset ihmiset ovat elämäntaiteen neroja, tärkeämpiä ihmiskunnan arvokkuudelle, turvallisuudelle ja ilolle kuin tieteentekijät.”

Itse olen kokenut myötätuntouupumuksen ihmisoikeustyössä, jolloin vuosien varrella koko persoonani muuttui toiveikkaasta kyyniseksi, tarmokkaasta uupuneeksi.  Sittemmin olen huomannut samoja kuormittumisen oireita globaalien kriisien aikana. Ukrainan tilanne on nostanut esiin paljon voimakkaita tunteita, kuten surua, pelkoa, vihaa, myötätuntoa, voimattomuutta sekä vanhoja kehollisia muistoja.  Vahvan myötäelämisen vastapainona joudun pitämään huolta siitä, etten päästä itseäni hukkumaan huoleen. Alla oma muistilistani sisäisen rauhan vahvistamiseen – ehkä siitä on hyötyä myös sinulle.

Jos tiedostat olevasi altis myötätuntouupumisen merkeille, kokeile seuraavia keinoja: 

1. Muista hengittää ja vahvistaa yhteyttä kehoosi. Kun hermostosi kierrokset tasaantuvat, myös mieli rauhoittuu. Ilmaisia kehoa rauhoittavia harjoituksia löydät esimerkiksi Oivamieli-sivustolta. 

2. Älä jää yksin tunteidesi kanssa. Puhu tilanteesta läheistesi kanssa. Myös Suomen Punainen Ristin perustamalla keskustelualueella voit jakaa tilanteeseen liittyviä ajatuksiasi. 

3. Itke, kun itkettää ja anna kaikille tunteille tilaa olla. Itku on myös kehon tapa purkaa stressiä.

4. Tee jotain, mikä maadoittaa ja vie ajatukset hetkeksi muualle. Muun muassa liikunta auttaa rauhoittamaan mieltä ja vahvistamaan yhteyttä kehoon.

5. Kirjoita, runoile, tanssi, maalaa tms. – luo tuntemukset ulos.

6. Rajoita tarvittaessa uutisaikaa ja suojaa itseäsi kaikista järkyttävimmiltä materiaaleilta.

7. Kanavoi suru, viha ja epätoivo toimintaan ja auta itsellesi sopivalla tavalla – lahjoita keräykseen, osallistu mielenosoitukseen tai ammenna osaamisestasi ympärillesi. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on tehnyt listan siitä, miten tavallinen suomalainen voi auttaa tässä tilanteessa. 

8. Kiinnitä huomiota myös hyvään kuten arjen pieniin asioihin ja ihmisten solidaarisuuteen.

9. Pidä huolta itsestäsi ja ihmisistä ympärilläsi.

10. Ruoki rauhaa – meditoi, rukoile, käänny luonnon tai jonkun muun itseäsi suuremman puoleen.

Tutustu myös Lempeyttä keholle -kortteihin, jotka auttavat lisäämään itsemyötätuntoa ja rauhoittumaan oman kehon äärelle:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image