Pohjimmiltaan meditaatio on luonnollista olemista, jonka meistä jokainen osaa – Kokeile tätä tyynnyttävää harjoitusta

 

Aika moni on joskus kokeillut istumameditaatiota. Vielä useampi on aivan tietämättään syventynyt meditaatioon metsäretkellä, kesämökillä tai muissa paikoissa, joissa voi rauhoittua ja hiljentyä.

Jos käsittää meditaation laajemmin, niin silloin meditaatio on meille jokaiselle yleinen arkikokemus. Meditaation voi ymmärtää luonnollisena ja vaivattomana olemisena, joka on meidän jokaisen olemuksen ydintä ja, joka paljastuu heti silloin, kun ei ole uppoutunut ajatuksiinsa.

Tässä tekstissä esittelen erityisen meditaatioharjoituksen eli siis jotakin, jolla on tietty ohjeistus ja rakenne. Tästä harjoituksesta voi tulla suoraan joillekin lempimeditaatioharjoitus. Näin olen kuullut tapahtuvan, kun olen opettanut ihmisille erilaisia meditaatioharjoituksia.

Mikä tämä erityinen meditaatioharjoitus on siis?

 

Se on seisomameditaatio.

 

Missä seisomameditaatioita on kehitetty? Monessa traditiossa. Erityisesti Chi kungissa (qigong) eli kiinalaisessa voimistelussa on hyvin rikas seisomameditaatioiden traditio. Chi kung -opettajana olen myös itse opettanut seisomameditaatioharjoitusta hyvin eri yhteyksissä ja myös aivan tavallisilla meditaatiotunneilla.

Seisomameditaatio on oikeasti mahtavaa!

Haluatko kokeilla?

Tämä on yksinkertaista, mutta voi olla hyvä kokeilla sitä useamman kerran ennen kuin arvioi seisomameditaation soveltuvuutta itselle.

Alkuun esimerkiksi istumameditaatiota tekeville seisomameditaatio voi tuntua sisältävän enemmän kehollista jännitystä. Kannattaa kuitenkin lempeästi jatkaa useampia kertoja. Näin voi oppia löytämään enemmän rentoutta ja seisomameditaation erityinen voima ja vaikutus tulee myös ilmeisemmäksi.

 

Kuinka tehdä seisomameditaatiota 

Tämä seuraava kuvaus on Metsä ja meditaatio -korteista (kortti 34).

Seisomameditaatio 

Ota hartioiden levyinen seisoma-asento, ja koukista hieman polviasi. Sulje silmät ja päästä keho rentoutumaan seisoma-asennossa.

Kiinnitä huomiosi vatsan pieneen liikkeeseen. Voit laskea hengityksiä tai vain seurata, kuinka kehosi hengittää itse

“Seison ja lepään vaivatta läsnäolossa” 

 

Muutama lisähuomio seisomameditaatioon

  • Voit laskea hengityksiä kymmenestä yhteen yhä uudestaan ja uudestaan. Jos katoat ajatuksiin, niin jatka siitä numerosta mihin olit jäänyt.
  • Voit myös vain seurata hengityksen kulkua laskematta. Jos katoat ajatuksiin, niin palaa vain takaisin seuraamaan hengitystä.
  • Tai sitten voit vain seisoa ilman mitään keskittymisen kohdetta. Seiso vain ja ole spontaanissa olemisen tilassa minkälaisena ikinä se näyttäytyykään.
  • Seisomameditaatiossa tutki kuinka rentona voit olla – voisitko olla vielä aavistuksen rennompi? Jos koet kehossa jännityksiä, niin kokeile voisitko antaa niiden pehmentyä ja sulaa pois tai pudota maahan.
  • Anna hengityksen olla syvää ja luonnollista palleahengitystä.
  • Voit antaa käsien roikkua rentoina sivuillasi, mutta voit myös opiskella chi kungin seisomameditaatioita ja löytää käsille erilaisia ”voima-asentoja”. Tällaisia ovat esimerkiksi puun halaaminen, kurki tai taivaan kannattelu.
  • Seisomameditaatiota on ihanaa tehdä ulkona ja luonnossa. Silloin voi seistä kuin puu ja antaa itsensä juurtua syvälle maahan ja toisaalta avautua taivaan laajuudelle.
  • Huom! Jos sinulla on matala verenpaine, niin huomaa, että se voi laskea vielä lisää rentoutuessa. Eli ole varovainen silloin, kun rentoudut seisoma-asennossa.

 

 

5 syytä miksi kannattaa tehdä juuri seisomameditaatiota 

  1. Seisoessa vireystila on usein korkeampi. Jos meinaat usein nukahtaa istumameditaatioharjoituksen aikana, niin kokeile meditaatiota seisten.
  2. Seisoessa kehotietoisuus ja tietoisuus asennosta on yleensä suurempi kuin istuessa. Meditaatiotila ankkuroituu näin paremmin kehokokemukseen.
  3. Edellisten syiden vuoksi meditaatiotila kytkeytyy usein lähemmäksi arjen olotilaa kuin istumameditaatiossa. Tämä on hyvä, jos haluat tuoda meditatiivisuutta arkeesi. Joskus istumameditaatio voi olla aivan kuin muusta elämästä irrallinen kokemus.
  4. Seisoessa kokemus maasta ja taivaasta ja olemisesta niiden välillä on usein myös kirkkaampi kuin istumameditaatioharjoituksessa. On mahtavaa kokea olevansa kuin avoin portti maan ja taivaan välillä.
  5. Seisomameditaatio voi antaa meditaatio-oivalluksia myös muihin meditatiivisiin harjoituksiin. Itse suosittelen, kun opetan meditaatiota, ottamaan monia erilaisia meditaatioharjoituksia mukaan arkea rikastuttamaan. Seisomameditaatio on aina yksi suosituksistani.

 

Jos innostut seisomameditaatiosta, niin aloita vaikka 5 minuutilla päivässä ja hiljalleen lisää minuutteja. Voit löytää seisomameditaatioharjoituksilla samoja hyötyjä arkeesi kuin istumameditaatiolla. Seisomameditaatiolla voit lisäki löytää kehotietoisuutta ja kokemusta äärettömän taivaan ja valtavan maan välillä lepäämisestä.

 

Seisomameditaatio ja paljon muita meditatiivisia aiheita löytyy Metsä ja meditaatio -korteistani (Hidasta elämää kortit). Samoin sieltä löytyy oivallisia harjoituksia luontoyhteyden syventämiseen. Tutustu tästä kortteihin  ja osta ne ystävällesi tai itsellesi kaveriksi metsäretkille tai meditaatiohetkiä varten.

 

 

Unsplash kuvat:  Zac Durant /  Niko Photos


 

Seuraava metsään uppoutumisen menetelmän ohjaajakoulutukseni löytyy täältä (mukana on myös meditaatiota, seisomameditaatiota, chi kungia, Metsä ja meditaatio -korttien harjoituksia ja paljon muuta).

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image