Näin akupunktio voi auttaa toteuttamaan lapsihaaveen – Kivuton ja turvallinen hoito tukee hedelmällisyyttä

Sari Tjurin-Zeiger Lac. on akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, joka keskittyy vastaanotollaan kokonaisvaltaiseen ja integroituun naisten terveydenhuoltoon. Sari on kouluttautunut Kanadassa ja sen jälkeen työskennellyt Saksassa ja Tanskassa yksityisen terveydenhuollon piirissä. Sarilla on tällä hetkellä vastaanotto Eiran sairaalassa, Helsingissä.

Tahattomaan lapsettomuuteen on monia syitä, mutta toisinaan diagnoosi hedelmättömyyteen voi jäädä kokonaan saamatta. Monet naiset ja parit hakeutuvatkin lapsettomuushoitoihin toivoen apua länsimaisesta lääketieteestä, jossa hoitoteknologia ja hoitometodit kehittyvät koko ajan.

Akupunktio hedelmällisyyttä tukevana hoitona hormonaalisen lääkehoidon mukana tai yksittäisenä hoitomuotona on kivuton, turvallinen ja tehokas hoitokeino lapsettomille naisille ja pareille. Akupunktiotutkimuksen määrä kasvaa jatkuvasti ja sen turvallisuutta onkin tutkittu maailmanlaajuisesti. Akupunktiota on turvallista käyttää myös hormonaalisen lääkehoidon aikana, sillä naisen ei tarvitse pelätä akupunktion yhteis- tai haittavaikutuksia meneillään olevan hormonaalisen lääkityksen kanssa.

Kansainvälisesti akupunktion teho tunnetaan jo monissa maissa, ja useat lapsettomuusklinikat käyttävätkin akupunktiota osana hoitojaan. Akupunktio tarjoaa lapsettomuudesta kärsiville naisille ja pareille tukea – niin luonnollisen hedelmöityksen kuin myös lääkkeellisten hedelmöityshoitojen yhteydessä. Akupunktiohoidon lisäksi vastaanotolla keskustellaan usein myös terveydestä kokonaisvaltaisemmin, keskitytään esimerkiksi ruokavalioon, liikuntaan sekä unen laatuun.

Akupunktion toimintamekanismi hedelmättömyyden hoidossa perustuu kykyyn vilkastuttaa verenkiertoa naisen lisääntymiselimissä. Verenkierron vilkastuminen puolestaan vaikuttaa positiivisesti mm. munasarjoihin, munasolun kehitykseen sekä kohdun limakalvon paksuuntumiseen.

Akupunktiosta voi olla apua monissa eri tapauksissa, ja sillä voidaan hoitaa moninaisia hedelmättömyyteen liittyviä syitä ja oireita. Akupunktio voi esimerkiksi sopia tukihoidoksi kuukautis- ja ovulaatiokierron tasaamiseen, polysystaalista munasarjoista johtuvien oireiden hoidoksi (PCO), kipua lievittäväksi hoidoksi ennen IVF-punktiota tai hormonaalisten lääkkeiden sivuvaikutusten lievittämiseen.

Yksi merkittävä akupunktion vaikutus lapsettomuuden ja hedelmättömyyshoitojen aikana on sen vaikutus stressiä ja ahdistuneisuutta lieventävänä hoitona. Valtaosa naisista ja pareista, jotka ovat tahattomasti lapsettomia kokevat tilanteen ainakin jossain vaiheessa stressaavana tai ahdistavana. Akupunktion avulla voidaankin lieventää kyseisiä emotionaalisia oireita, mikä lisää henkistä sekä fyysistä hyvinvointia.

Hoidon aloitus kannattaa suunnitella tarkkaan, jos nainen tai pari on aloittamassa lääkkeellisen hoidon. Akupunktio kannattaa aloittaa viimeistään yhtä aikaa lääkkeellisen hoidon kanssa. Silloin akupunktion avulla päästään stimuloimaan jokaista kuukautiskierron vaihetta. Jos nainen tai pari yrittää hedelmöittyä luonnollisesti, ilman hormonaalista lääkehoitoa, akupunktio kannattaa aloittaa viimeistään kaksitoista kuukautiskiertoa kestäneen aktiivisen raskautumisen yrittämisen jälkeen.

Jokaiselle naiselle tai parille tehdään henkilökohtainen hoitosuunnitelma, joka vastaa heidän hoidon tarvettaan, diagnoosia sekä hormonilääkityksen ajankohtia. Yleisesti voidaan kuitenkin olettaa, että hoitoja on kerran tai kaksi viikossa IVF-punktioon saakka.

Akunpunktioon hakeutuessa on olennaista, että akupunktiohoitaja on rekisteröity, kouluttautunut ja mielellään lisäkouluttautunut akupunktiohoitaja. Malli, jossa akupunktio yhdistetään lääkkeellisiin hedelmällisyyshoitoihin, takaa parhaan mahdollisen hoidon naiselle ja parille. Lisäksi avoin tiedon jakaminen tehdyistä hoidoista sekä tulevista hoitosuunnitelmista on tärkeää.


Lähteet:

Amorim, D., Amado, J., Brito, I., Fiuza, S.M., Amorim, N., Costeira, C. and Machado, J., 2018. Acupuncture and electroacupuncture for anxiety disorders: A systematic review of the clinical research. Complementary Therapies in Clinical Practice, [online] 31, pp.31–37. Available at: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388118300689 [Accessed 29 Sep. 2020].

Gao, R., Guo, B., Bai, J., Wu, Y. and Wu, K., 2020. Acupuncture and clomiphene citrate for anovulatory infertility: a systematic review and meta-analysis. Acupuncture in Medicine, [online] 38(1), pp.25–36. Available at: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1136/acupmed-2017-011629 [Accessed 2 Sep. 2020].

Jedel, E., Labrie, F., Odén, A., Holm, G., Nilsson, L., Janson, P.O., Lind, A.-K., Ohlsson, C. and Stener-Victorin, E., 2011. Impact of electro-acupuncture and physical exercise on hyperandrogenism and oligo/amenorrhea in women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism, 300(1), pp.E37-45.

MacPherson, H., Thomas, K., Walters, S. and Fitter, M., 2001. The York acupuncture safety study: prospective survey of 34 000 treatments by traditional acupuncturists. BMJ, [online] 323(7311), pp.486–487. Available at: https://www.bmj.com/content/323/7311/486 [Accessed 29 Sep. 2020].

Ng, E.H.Y., So, W.S., Gao, J., Wong, Y.Y. and Ho, P.C., 2008. The role of acupuncture in the management of subfertility. Fertility and Sterility, 90(1), pp.1–13.

Paulus, W.E., Zhang, M., Strehler, E., El-Danasouri, I. and Sterzik, K., 2002. Influence of acupuncture on the pregnancy rate in patients who undergo assisted reproduction therapy. Fertility and Sterility, [online] 77(4), pp.721–724. Available at: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)03273-3/abstract [Accessed 15 Jan. 2019].

Szmelskyj, I. and Aquilina, L., 2015. Acupuncture for IVF and Assisted Reproduction: An Integrated Approach to Treatment and Management. 1st ed. Churchill Livingstone, Elsevier. 8. Väestöliitto, 2020. Lapsettomuus – Väestöliitto. [online] Available at: https://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/tilastoja/syntyvyys/lapsettomuus [Accessed 29 Sep. 2020].

Westergaard, L.G., Mao, Q., Krogslund, M., Sandrini, S., Lenz, S. and Grinsted, J., 2006. Acupuncture on the day of embryo transfer significantly improves the reproductive outcome in infertile women: a prospective, randomized trial. Fertility and Sterility, [online] 85(5), pp.1341–1346. Available at: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(06)00212-3/abstract [Accessed 29 Sep. 2020].

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image