Näistä asioista energisen ihmisen ruokavalio koostuu – Suomalaiset syövät liian vähän eri makuja

Tarvitsemme energiaa arjesta selviytymiseksi, itseämme kehittämiseksi ja unelmien saavuttamiseksi. Energinen olo merkitsee myös vahvaa immuniteettiä ja auttaa siten ennaltaehkäisemään sairauksia. Ayurvedan päämääränä on elää pitkä ja onnellinen elämä, ja energinen olo ilmentää kehotyyppisi ja luonteesi positiivisia piirteitä.

Huomioi nämä asiat omassa ruokavaliossasi

Ruokavalio, uni ja elämäntapa ovat hyvinvoinnin peruspilareita. Ayurveda-ruokavaliossa huomioidaan synnynnäinen kehotyyppi ja sen tämänhetkinen tila. Myös ruoansulatuksella on keskeinen rooli ruokavaliossa, sillä monipuolisestakaan ruokavaliosta ei ole hyötyä, jos elimistö ei pysty hyödyntämään sen sisältämiä ravintoaineita epätasapainoisen ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan vuoksi.

Lisäksi aika ja paikka vaikuttavat siihen millainen ruokavalio on sopiva, milloinkin vuorokauden tai vuodenaikaan tai missäkin iässä. Eri iässä tarvitsemme ravintoa eri tarkoituksiin. Siinä missä lapsuus on kasvun ja kehittymisen aika, aikuisiässä pääpaino on terveyden ylläpidossa ja vanhuusiässä puolestaan kudosten rappeutumisen ennaltaehkäisyssä.

Mistä energisen ihmisen ruokavalio sitten koostuu?

Energinen olo on tasapainoisen ruokavalion ja elintapojen lopputulos. Ayurvedassa tasapainoinen ravinto sisältää hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Näiden keskinäinen suhde kuitenkin vaihtelee oman kehotyypin mukaan.

Voidaankin sanoa, että ayurvedisen ruokavalion lautasmalli riippuu kehotyypistä ja lautasen sisältö vuodenajasta, iästä ja ruoansulatuksesta. Vaikka ruokavalio riippuu kehotyypistä, on olemassa yleisiä kehotyypistä riippumattomia suosituksia, joilla jokainen voi lisätä elinvoimaa omaan arkeen.

Näin saat enemmän energiaa

  1. Suosi luomua ja kasvispainotteista ruokavaliota.
  2. Suosi satokauden ruokia, jolloin saat monipuolisuutta ruokavalioosi.
  3. Omalle kehotyypille sopiva ruokavalio. Esimerkiksi hoikalla ja pieniä annoksia syövällä vata-kehotyypillä energianpuute voi johtua yksinkertaisesti siitä, että ravinnosta ei saa riittävästi energiaa.
  4. Syömällä säännöllisesti suuriin piirtein samaan aikaan tuet ruoansulatustasi ja verensokerisi pysyy tasaisena. Ruokavalion perustan muodostavat aamiainen, lounas ja illallinen. Välipaloja voit lisätä tarpeen mukaan omaa elämäntapasi huomioiden.
  5. Ayurvedassa makuja käytetään ravinnon monipuolisuuden mittarina. Monipuolinen ravinto sisältää kuutta erilaista makua; makea, suolainen, hapan, kutistava, pistävä ja karvas.
  6. Suomessa syödään pääsääntöisesti makeaa, suolaista ja hapanta makua. Makean maun lähteitä ovat sokeri, viljat kuten vehnä, kaura ja riisi, rasvat, maito ja makeat kasvikset ovat makean maun lähteitä. Liiallisesti käytettynä makea aiheuttaa väsymystä, tukkoisuutta ja nostaa painoa.
  7. Suomalaisessa makumaailmassa pistävä, kutistava ja karvas maku jäävät vähemmälle huomioille.  Juuri nämä maut keventävät ruokavaliota ja tehostavat myös ruoansulatusta.  Pistävää makua saat muun muassa pippureista, chilistä, väkevän makuisista vihanneksista kuten palsternakka ja retiisi. Kutistavaa maku puolestaan saat esimerkiksi puolukoista. Karvasta makua saat esimerkiksi vihreistä lehtivihanneksista.  Pistävän ja happaman maun kanssa kannattaa olla kuitenkin varovainen, mikäli sinulla on taipumusta närästykseen.
  8. Suosi tuoretta ruokaa. Tuoreella ruoalla tarkoitetaan ruokaa, joka on valmistettu 24 tunnin sisällä. Ruoan ravintoarvot ovat parhaimmillaan tuoreena.
  9. Vältä stimuloivia juomia kuten kahvia.

 

Erityisohjeet eri kehotyypeille

VATA: Vatan energianpuute johtuu usein siitä, että aktiivisuutensa nähden he syövät liian vähän ja epäsäännöllisesti. Syö siis säännöllisesti ja riittävästi kypsennettyä ruokaa.

PITTA: Pittalla napostelu ja useat välipalat voivat olla normaalia erityisesti stressitilanteissa. Napostelu ja välipalat vievät tilaa pääaterioilta, jolloin et välttämättä saa riittävästi energiaa. Pittalla on myös luontainen taipumus pistäviä/tulisia ja happamia makuja kohtaan, jotka voivat aiheuttaa kehossa hiljaista tulehdusta. Hiljainen tulehdus puolestaan nostaa painoa, aiheuttaa väsymystä ja stressiä. Vähennä pistäviä/tulisia ja happamia makuja. Suosi makeita, karvasta ja kutistavaa makua.

KAPHA:  Kapha kehotyypillä väsymys ja energianpuute johtuu tyypillisesti hitaasta aineenvaihdunnasta ja kehon ”tukkoisuudesta”. Jätä rasvat, maitotuotteet ja viljat minimiin ja suosi tulisia makuja.

Ayurvedan kehotyypit

Ayurvedassa tunnetaan seitsemän erilaista kehotyyppiä; vata, pitta, kapha ja näiden sekoituksia. Meillä jokaisella on omanlaisemme keho yksilöllisine tarpeineen ja ominaispiirteineen, ja tähän perustuu ayurvedinen kehotyyppiajattelu. Kun tunnistat kehosi ja mielesi ominaispiirteitä, oivallat, millaisilla elintavoilla voit parantaa hyvinvointiasi. Ymmärrät itseäsi paremmin kokonaisuutena. Tunnistamalla epätasapainoa aiheuttavia tekijöitä pystyt ennaltaehkäisemään sairauksia, joihin oma kehotyyppisi on taipuvainen.

 

Suomeen sovitetusta ayurvedasta voit lukea lisää kirjasta Pohjoista ayurvedaa keholle, mielelle, iholle 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image