15 tuttua yrttiä, tuoksua ja kukkaa – Näistä saat luonnonvoimaa, virkeyttä ja vastustuskykyä

Teksti: Virpi Raipala-Cormier on Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja, yrttien ja luontaishoitojen kouluttaja ja Frantsilan tuotekehitysvastaava sekä meditaatio- ja joogaopettaja.


Ihminen vahvistuu ja jaksaa olla vireä, kun keho saa kaikki ravinto- ja suojaravinneaineet – pystyy ne hyvin sulattamaan ja imeyttämään elimistönsä käyttöön. Kasvisvoittoinen, antioksidanttirikas ja värikäs ruoka energisoi eikä aiheuta kehoon happamuutta ja kuona-aineiden keräytymistä. Niiden kunnollinen poisto tapahtuu eri erityselinten aktivoinnin kautta (maksa, suolisto, munuaiset, keuhkot). Syvähengitys, raikkaassa luonnossa liikkuminen ja myönteinen, vähästressinen elämäntapa auttavat jaksamaan energisenä.

Munuaiset ovat ihmisen fyysisen, psyykkisen, hermoston ja voiman tyyssija. Keuhkot taas ovat energian mestari eli ne auttavat puhdistamaan verta hiilidioksidista ja tuomaan sitä taas sydämen käyttöön kaikkialle elimistön vireydeksi ja uudistamiseksi. Niitä tukee ja auttaa jaksamaan yrtit, jooga, meditaatio ja yleensäkin hidastaminen, hiljentyminen ja luonto. Minulle ne ovat olleet ehdottoman tärkeät voimaantumisen eväät jo lähes 50 vuotta.

5 VAHVISTAVAA YRTTIÄ

Vahvistavia mielikasvejani ovat nokkonen, siankärsämö ja voikukka. Ja jos hermot ovat kovilla eikä saa nukuttua, kauranröyhy (eli kauranversouute Frantsilan Tyyneydentipat) helpottaa. Monelle stressimahaiselle myös rauhoittava kamomilla on tärkeä kotiapteekkiyrtti. Tavoitteena on mielestäni se, että ihmisen tarvitsisi vain harvoin saada potkua kofeiinista kahvin, mustan tai vihreän teen kautta tai käyttämällä vahvempia adaptogeenisia kasveja kuten ginsengiä, venäjänjuurta, ruusujuurta, vuorenkilpeä tai rohtokoisiota.
Kokeile vaikka kuukausi joitain tai kaikkia seuraavia kasveja, eteerisiä öljyjä ja kukkatippoja, niin saat varmasti lisävirtaa luonnollisesti, kehoa kuunnellen.

Nokkonen (Urtica dioica)
Nokkonen on Pohjolan tärkein villivihannes ja puhtia antava rohdoskasvi, joka toimii hellänä adaptogeenina eli kasvina, joka lisää ihmisen kestävyyttä. Se sisältää erittäin paljon ravintoaineita. Siinä on esimerkiksi piitä 60-kertaisesti lehtisalaattiin verrattuna, kalsiumia kolminkertaisesti maitoon verrattuna, rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin verrattuna ja C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiinin verrattuna. Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Kansa tuntee nokkosen ”verta puhdistavana” ja ”vertaluovana” rohtona ja sitä on pidetty yleisesti hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman ja virkeyden lisääjänä. Kansa on arvostanut nokkosen siemeniä myös potenssia kohottavana ja muistia virkistävänä rohtona, jotka elvyttävät myös lisämunuaisten toimintaa uupumusaikoina.

Nokkonen vahvistaa munuaisia ja poistaa lievästi nestettä ja virtsahappoa ja hoitaa virtsatietulehduksia, kihtiä, turvotuksia ja iskiasta. Nokkosta on käytetty estämään eturauhasen liikakasvua. Se tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, kohottaa hemoglobiinia ja lisää punasolujen määrää hoitaen siten anemiaa ja alhaisia ferritiiniarvoja eli väsymystä. Nokkonen on perna- ja haimarohto, ja sitä on käytetty tukena yleensä verisairauksien hoidossa. Se edistää ruoansulatusta, ja sitä käytetään normalisoimaan suolen toimintaa, parantamaan ruoansulatusvaivoja, ripulia, ummetusta ja peräpukamia, maha- ja pohjukaissuolenhaavaumia sekä maksa- ja sappivaivoja.

Nokkonen irrottaa limaa hengitysteistä, ja sitä käytetään hengitysteiden ongelmien tukihoitona, kuten esimerkiksi krooniseen bronkiittiin, yskään ja astmaan, heinänuhaan ja allergioihin sekä yleiseen väsymykseen. Nokkosen sisältämä pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia reaktioita.

Kylvyissä nokkonen on yleisesti elimistöä vahvistava, vireyttä ja vastustuskykyä antava. Se elvyttää ihon ja päänahan pintaverenkiertoa ja vahvistaa myös hiustenkasvua. Nokkonen lievittää lihaskipuja ja reumaa ja edistää nesteen, turvotuksen ja virtsahapon poistumista.

Käytä nokkosta tuoreena tai kuivattuna ruoassa (1-2rkl) jauheena, yrttiteessä 1tl 2dl kuumaa vettä kohti tai 20 tippaa uutteena useasti päivän mittaan.

Kuva: Anna Karhu-Cormier

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siankärsämö eli akantupakki on Suomen kansan tuntema ”tuhattaituri”. Sitä on pidetty vahvuuden symbolina. Esimerkiksi kreikkalainen soturi Akilles tuli haavoittumattomaksi kun hänen äitinsä kastoi hänet siankärsämöteehen – ainoastaan kantapää jäi hänen heikoksi kohdakseen eli ”Akilleen kantapääksi”. Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, kukkia ja lehtiä.

Siankärsämö laukaisee sileiden lihasten kouristuksia erityisesti mahavaivoissa. Se lisää sapen ja mahanesteen eritystä. Näin se edistää ruoansulatusta, ravintoaineet imeytyvät paremmin ja ihminen vahvistuu. Se on tärkeää monelle, jolla on ruoansulatusvaivoja. Lisäksi se edistää suoliston toimintaa, auttaa ummetuksen hoidossa ja vähentää kaasunmuodostusta.
Siankärsämö sisältää mm. karvasaineita, kamatsuleenia, atsuleenia ja salisyylihappoa sekä runsaasti sydämen toiminnalle tärkeitä hivenaineita, mangaania ja magnesiumia, ja se alentaa verenpainetta ja verensokeria. Siankärsämö lisää virtsaneritystä ja sitä on käytetty helpottamaan virtsatievaivoja ja eturauhasvaivoja.

Siankärsämö vahvistaa immuunijärjestelmää ja on tulehduksia estävä, antibakteerinen ja antibioottinen ja alentaa jonkin verran myös kuumetta. Sitä on käytetty flunssan torjunnassa ja hoidossa samaan tapaan kuin auringonhattua eli kaunopunahattua. Siankärsämö tehoaa myös homeisiin ja hiivoihin. Sitä on käytetty puhdistamaan ja vahvistamaan elimistöä, ja kansanlääkinnässä sitä on arvostettu ”verta ja maksaa puhdistavana” rohtona ja siitä on tehty vahvistavaa siankärsämöviinaa.

Nimi ”akantupakki” viittaa siankärsämön käyttöön hengitysteiden vaivoissa, yskässä ja astmassa. Siankärsämöllä hoidetaan ulkoisesti ihoa erilaisissa iho-ongelmissa, haavoissa. Siankärsämön betosiniini estää verenvuotoja ja eugenoli lievittää paikallista kipua. Siankärsämötinktuuraa onkin käytetty kipuja lievittävänä linimenttinä.
Siankärsämöä arvostetaan erityisesti suonikohjujen ja peräpukamien rohtona kylpyinä, kääreinä, salvoina ja voiteina käytettynä. Se elvyttää muutenkin myös sisäisesti käytettynä laskimo- ja ääreisverenkiertoa sekä lämmittää kylmiä jalkoja ja käsiä. Sitä on käytetty sisäisesti ja ulkoisesti kylpyinä kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin.

Käytä yrttiteenä, -jauheina ja –uutteena sekä mausteena – myös ulkoisesti.

Voikukat (Taraxacum spp.)

Voikukka on monimuotoinen ja monivuotinen sikurikasveihin kuuluva rohtokasvi, joita tunnetaan on 700 lajia. Eri kielillä voikukkaa kutsutaan mm. leijonanhampaaksi tai sängynkastelijaksi, mikä viittaa kasvin virtsaneritystä lisäävään vaikutukseen. Suvun tieteellinen nimi voidaan johtaa sanoista taraxis (= eräs silmäsairaus) ja akeomai (=parantaminen).
Rohtona käytetään voikukan juurta, lehtiä, versoa, kukkia ja tuoreesta voikukasta puristettua mehua. Vaikuttavia aineita ovat taraksiini-karvasaine, hartsit, flavonoidit ja inuliini (syksyllä jopa 40%), A-, B-, C- ja D-vitamiini, kalsium, fosfori, magnesium, rauta sekä kalium (versossa 4,5%).

Voikukan lehdet lisäävät haimanesteen eli ruoansulatusta helpottavien entsyymeiden tuotantoa, jolloin ruoka sulaa taas paremmin ja ihminen vahvistuu. Lehdet helpottavat myös perna- ja munuaisvaivoja, kihtiä, reumaa ja nesteenkertymiä. Voikukka tunnetaan myös ”verta ja kehoa puhdistavana” rohtona. Juuri lisää huomattavasti sapeneritystä, lisää ruokahalua, edistää ruoansulatusta ja vahvistaa maksaa. Voikukka auttaa vatsakatarriin, ummetukseen ja peräpukamiin ja lisäksi estää kasvaimia ja tulehduksia. Voikukan juuren inuliini alentaa korkeaa huonoa kolesterolia ja verensokeria. Voikukkaa käytetään myös ihottumiin, kutinaan ja selluliitin hoitoon sisäisesti.

Käytä lehtiä tuoreena ja kuivattuna ruoissa, viherjauheina, yrttiteinä ja –uutteina sekä juurta paistoksina, keitteenä ja kahvin sijaan sekä uutteina.

Kuva: Anna Karhu-Cormier

Kaura (Avena sativa)

Kaurasta käytetään rohtona heilimöinti ja maitoasteella olevia kauran röyhyjä sekä kauranjyviä.
Kauranversoa käytetään sisäisesti rauhoittamaan mieltä, hermostolliseen väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin. Siitä on apua vieroitettaessa lääkkeiden, tupakan ja alkoholin käytöstä; mm. Intiassa sitä käytettiin keitteenä oopiumin vieroitusoireiden lievittämiseen. Kaura sisältää aveniinia, jota pidetään tärkeänä hermostoa rauhoittavana ja vahvistavana aineena. Kauranverso on ollut eniten käytettyjä rohtoja myös yleisesti hermoston vahvistamisessa.

Kauranjyviä kansa on käyttänyt puurona hermoja ja muistia vahvistavana ruokana. Keittämällä valmistettua kauralimaa on käytetty mahahaavaumien hoitoon. Ulkoisesti kylpyinä kaura rauhoittaa myös ihoa.
Hermoston hoidossa kauranversoa käytetään lähinnä uutteena, sillä sen vaikutus heikkenee kuivattaessa.

Kamomilla (Matricaria recutita)

Kamomilla on vanha peltojen ja pientareiden yksivuotinen asterikasveihin kuuluva rikkakasvi, joka on harvinaistunut kasvinsuojeluaineiden käytön sekä pientareiden rehevöitymisen vuoksi. Yrtin rauhoittavan vaikutuksen vuoksi egyptiläiset kutsuivat sitä ”Auringonjumalan kukaksi”. Rohtona käytetään kukkia. Sen vaikuttavia aineita ovat mm. eteerinen öljy, kamatsuleeni, salisyylihappo, flavonoidit, kversetiini, luteoliini, kumariinit ja karvasaineet.
Kamomillan kukat laukaisevat sileiden lihasten kouristuksia ja rauhoittavat vatsaa; sitä käytetään vatsavaivoihin, maha-suolikanavan tulehduksiin, ilmavaivoihin, koliikkiin ja kuukautiskramppeihin. Kamomilla on yksi tärkeimmistä nykyihmisen rohtokasveista, sillä moni kärsii ruoansulatuskanavan  ja ihon ongelmista. Stressi, kiire ja ylijalostettu ruoka ovat oletettavasti syynä näihinkin ongelmiin. Kamomillalla on tulehduksia parantava, antibakteerinen vaikutus, joka edistää myös haavojen paranemista.

Ulkoisesti käytettynä kamomilla desinfioi ja rauhoittaa ihoa; lievittää iho-, limakalvo- ja silmätulehduksia.
Käytä kukkia yrttiteenä tai –uutteena sisäisesti ja ulkoisesti.

5 TUOKSUA VIRKISTÄMÄÄN OLOA

Tiesitkö, että eteerinen eli haihtuva öljy on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään ja houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. Ei siis ihme, että eteeriset öljyt ovat niin ihanan tuoksuisia ja täynnä hoitavaa voimaa. Eteeristä öljyä voisi kuvata taianomaisesti pullon henkenä. Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima. Eteerisen öljyn hoitavasta vaikutuksesta voi nauttia hengitettynä tai ihon kautta hoitoöljyihin sekoitettuna. Iholle laitettaessa öljy tulee aina laimentaa. Niitä ei yleensä suositella sisäiseen käyttöön, sillä ne ovat hyvin voimakkaita. Energisoivat tuoksut sopivat hyvin aamuisin herättämään ja virkistämään mieltä uuteen päivään. Voit halutessasi yhdistää tuoksuihin pienen mielikuvaharjoituksen, missä suljet silmäsi ja visualisoit itsesi esimerkiksi lempimetsääsi. Anna hengityksen virrata vapaasti. Voit mielessäsi nojata suureen puuhun tai köllähtää sammalmättäällä. Lepää hetki omassa sisäisessä metsässäsi ja anna tuoksun virkistää ja elvyttää koko olemustasi. Tästä on hyvä aloittaa uusi päivä!
Katso käyttöohjeet artikkelin lopusta!

APPELSIINI — Citrus sinensis
Appelsiini antaa energiaa ja kohottaa mielialaa. Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Loistava öljy talveen. Käytä ihonhoitoöljyssä, kylvyissä sekä huonetuoksuna.

EUKALYPTUS — Eucalyptus globulus / radiata
Eukalyptus on miellyttävän virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Tämä tuoksu sopii hyvin talviaikaan. Se lievittää hengitysteiden tukkeumia ja on erityisen hyvä apu flunssan oireiden lievitykseen. Kokeile eukalyptusta höyryhengityksessä, diffuuserissa tai saunatuoksuna. Eukalyptus vahvistaa ja elvyttää väsynyttä oloa sekä poistaa lihasjännityksiä. Jos käytät eukalyptusta höyryhengityksessä, muista olla varovainen, koska jopa yksi tippa riittää kahteen litraan kuumaa vettä! Älä koskaan heitä eteeristä öljyä suoraan kiukaalle.

MÄNTY — Pinus sylvestris
Mänty on raikas, metsäinen tuoksu, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Voimaa antavaa ja virkistävää männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystilojen hoitoon. Mänty tuo ikivihreän puun voimaa omaan olohuoneeseesi. Männyn energisoiva tuoksu sopii hyvin aamuun. Kokeile yhdistää männyn eteeriseen voimaan energisoivia sitrustuoksuja kuten greippiä ja appelsiinia.

Kuva: Sanna Saastamoinen-Barrois

SITRUUNA — Citrus lemon
Sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa. Sitruuna sopiikin loistavasti diffuuseriin esimerkiksi töihin. Raikkaan tuoksunsa lisäksi sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä verenkierrolle ja se on hyvin antibakteerinen. Varo sitruunan fototoksisuutta eli älä käytä sitruunan eteeristä öljyä iholla aurinkoon mennessäsi, koska se herkistää ihoa auringolle. Mutta talviaikana sitruuna on mitä ihanin raikas ja energisoiva tuoksu esimerkiksi vartaloöljyyn tai kylpyyn!

ROSMARIINI — Rosmarinus officinalis
Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka aktivoi ruoansulatusta. Sitä on käytetty virkistämään muistia, poistamaan väsymystä, antamaan voimaa, hoitamaan reumatismia ja kipuja. Runsaasti käytettynä se saattaa nostaa verenpainetta. Rosmariini tunnetaan hyvin hiusten ja hiuspohjan hoidossa sen antibakteerisen ja verenkiertoa stimuloivan vaikutuksen vuoksi.

Rosmariini onkin yksi Frantsilan Hiuspohjan Hoitoöljyn aktiivisista raaka-aineista, jolla hoidetaan kuivaa ja kutiavaa päänahkaa. Kokeile myös lisätä tippa rosmariinia hiustenhoitoaineeseen, hiero päänahkaan ja anna saunan lämmön tehostaa vaikutusta. Älä käytä rosmariinia, jos sinulla on epilepsia.

Kun valitset eteerisiä öljyjä    itsellesi, niin testaile niiden tuoksuja esim. terveystuotekauppojen testereistä. Ideana on se, että pidät niistä (ks. www.frantsila.com/tuoksut).

Ohjeita annosteluun:

Pienet lapset, vanhukset ja herkät ihmiset:
Sekoita 1 tippa eteeristä öljyä > 10 ml:aa kohti esim. Frantsilan Hellä Hoitoöljyyn
Kokeile lempeitä öljyjä mm. laventeli, mandariini, appelsiini, roomalainen kamomilla, neroli

Vartaloöljy:
Sekoita 4 tippaa eteeristä öljyä 10 ml esim. Frantsilan Hellä perusöljyyn tai Ayurvedisiin hoitoöljyihin Rauha, Harmonia tai Virkeä.
Kokeile eri öljyjä mm. greippiä tukemaan aineenvaihduntaa, santelipuuta rauhoittamaan mieltä, ruusua tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa, mandariinia raskausarpiin, jasmiinia tai ruusua stressiä lievittämään ja naisellisuutta vahvistamaan, roomalaista kamomillaa, fenkolia, kardemummaa, piparminttua tai laventelia vatsakramppeihin.

Diffuuseri ja tuoksulyhty:
Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, jolloin huomioidaan lapset ja eläimet. Käytä eteeristä öljyä kohtuudella ja anna tuoksun olla vivahteen kaltainen.
Parfyymi
Lisää 10-15 tippaa mieltymyksesi mukaisia eteerisiä öljyjä 10ml pullolliseen kasviöljyä tai alkoholia. Sivele.

Kylvyt:
Eteeriset öljyt sopivat hyvin kokovartalokylpyihin ja jalkakylpyihin. Emulgoi, eli sekoita 6 tippaa eteeristä öljyä esim. 1rkl:een suihkugeeliä tai shampoota; näin eteerinen öljy sekoittuu kylpyveteen, muuten se jäisi kellumaan pisaroina veden pinnalle.

Sauna:
Lisää muutama tippa eteeristä öljyä löylynhenkeen, keraamiseen astiaan, joka asetetaan kivien päälle kiukaalle. Voit lisätä niitä myös löylykauhalliseen vettä.

Muita ideoita:
Eteerisiä öljyjä voit pirskotella matoille, lisätä ilmankostuttimeen, lisätä ilmanraikastin suihkepulloon alkoholin ja veden kera. Pyykkietikkana 5 tippaa eteeristä öljyä 0,5dl väkiviinaetikkaa kohti.

Muuta huomioitavaa:
Emme suosittele eteeristen öljyjen nauttimista sisäisesti niiden voimakkuuden takia. Kannattaa aina kääntyä ammattilaisen eli aromaneuvojan/hoitajan tai -terapeutin puoleen, joka neuvoo oikeat eteeriset öljyt, mikäli sinulla on ongelmia verenpaineen kanssa, muita sairauksia tai olet raskaana. Jos jostain syystä otat niitä vahingossa sisäisesti, ota päälle heti muutama ruokalusikallinen kasviöljyä. Älä oksennuta.  Ja jos niitä joutuu silmiin, huuhtele heti runsaalla määrällä viileää vettä.

5 SUOMALAISTA KUKKAA VOIMAN JA TASAPAINON LÄHTEENÄ

Suomalaiset kukat voivat antaa voimia, nostaa kehon immuniteettia kohottamalla ja tasapainottamalla mielialaa. Niitä käytetään kukkaterapeuttisessa uutosmuodossa pieniä määriä. Kukkatippojen vaikutus selittyy niiden antamaan informaatioon eli resonanssiin – hieman samaan tapaan kuin homeopaattisetkin aineet. Ohessa 5 esimerkkiä kukista, jotka tuovat uutta virtaa elämään.

Koivu (Betula pendula) – ”Tunnen kuinka elämä virtaa minussa kuin uudistava, elvyttävä mahla”
Koivu antaa levollisen olon ja poistaa epävarmuuden. Se saa mielen ja energian virtaamaan elvyttävästi kuten vihta kotoisessa saunassa. Samalla se auttaa tasapainottumaan sekä puhdistaa ajatukset pois itsekkyydestä. Koivu virvoittaa uupunutta ja lisää nesteiden kiertoa.

Kuusi (Picea abies) – ”Olen turvassa, tiedän suuntani ja hyväksyn elämän ympärilläni”
Kuusi sopii huolista, velvollisuuksista ja ympäristöstä aiheutuneeseen stressiin. Se keventää elämän taakkaa hartioilta ja antaa sisäistä tukea ja turvaa. Se helpottaa myös liiallista itsekritiikkiä ja auttaa irrottautumaan omista ja ympäristön asettamista paineista.

Nokkonen (Urtica dioica) – ”Minulla on kaikki tarvitsemani voimavarat ja tartun toimeen”
Nokkostipat ovat vitalisuutta lisääviä ja edesauttavat rautaista kuntoa. Ne auttavat tulkitsemaan omia tarpeita ja tuntemuksia. Nokkonen opettaa ymmärtämään, että olet osa luontoa ja opit elämään sen mukaisesti, myös sen rytmissä.

Kuva: Anna Karhu-Cormier

Siankärsämö (Achillea millefolium) – ”Uudistuvan luomisvoimani avulla voin hyvin ja olen terve”
Siankärsämö antaa suojaa haitallisilta ulkoisilta ja psyykkisiltä ja fyysisiltä vaikutuksilta (esim. homeet, saasteet, lisäaineet), joiden seuraus voi olla hyvinkin erilainen henkilöstä riippuen. Se lisää sitkeyttä ja sisäistä vahvuutta. Ota siankärsämöä elvyttämään sisäistä uudistuvaa luomisvoimaasi ja kun vastustuskykysi on heikentynyt esim. flunssakauden aikana. Kun suhde itseen on kunnossa, on suhde ympäristöön kunnossa.

Voikukka (Taraxacum spp.) – ”Näen auringon ja voin hyvin”
Voikukka laukaisee kaikenlaisia jännityksiä, avaa mielen lukkoja ja helpotta masentuneisuutta. Uute virkistää tuomalla keveyden, sopusoinnun ja auringon valon. Ota voikukkaa kun haluat valoa syksyn pimeyteen, kaamosmasennukseen tai keväällä kesän pitkään odotukseen.

Kun mieleen ja tunne-elämään tulee tasapaino, niin kehokin vahvistuu. Muita vahvistavia kukkia ovat mm. mustikka, mänty ja ratamo.
Kukkaterapia on aina yksilöllistä. Käy esim. www.frantsila.com –sivuilla. Voit valita kukat myös intuitiivisesti.
Käyttöohje:
Suomalaisia kukkauutoksia sekoitetaan kätevimmin 1 tippa vesilasilliseen vettä ja nautitaan pitkin päivää. Voit myös tehdä itsellesi sekoitteen eri kukkauutoksista lisäämällä 30ml:n vedellä täytettyyn pulloon 2 tippaa jokaista 3-5 kukkatippaa. Käytä seosta 4 tippaa 4 kertaa päivässä tai tarvittaessa. Muistuta piilotajuntaasi lausumalla oheisia vahvistuslauseita niin saat vielä lisävoimaa elämääsi.

Tutustu Frantsilan Luomuyrttitilan kevään koulutuksiin tästä. 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image