5 asiaa, jotka jokaisen lapsen pitäisi saada kuulla

 

Tässä 5 asiaa, jotka jokaisen lapsen pitäisi saada kuulla. Jutun kuvat ovat lasten ikiomasta kirjasta Minun unelmakarttakirjani.

1. “Sinä olet niin arvokas, että sinun juttusi ovat tärkeitä.”

Muista sanoa lapselle näin, ja muista myös osoittaa lapsen juttujen tärkeys omalla toiminnalla: ole läsnä, kuuntele, kuuntele ja kuuntele <3

2. “Saat toivoa itsellesi hyviä asioita.”

Lapset usein haluavat tavaraa, mutta lapsia voi ohjeistaa miettimään asioita, joista tulee sisäisesti hyvä olo. (Lasten omassa Minun unelmakarttakirjassa mietitään haluamisen ja unelman eroa.) Vaikka tavaraa ei kannata aina haluta ja kinuta, koska siitä tulee änkyrävänkyrä olo, lapselle voi silti opettaa, että hän voi toivoa itselleen hyvää – sisäistä kutinaa.

3. “Kiitos!”

Kun lasta kiittää paljon, hän oppii kiittämään. Lasta kannattaa kiittää muutoinkin kuin vain onnistumisista. Näin lapsi oppii myös ajattelemaan kiitollisesti – ei vajeen kautta, kuten meillä ihmisillä on tapana. Kiitollisuus on suuri supervoima, koska se lisää onnellisuutta merkittävästi – riippumatta siitä, miten asiat ovat tai mitä tapahtuu. Lapsi oppii, että hän voi tehdä sisäisiä valintoja oman olon parantamiseksi.

4. “Pystyt ja olet huippu!”

Muista kannustaa lasta oppimisessa ja rohkaista kokeilemaan uusia juttuja, sano jo silloin: “Olet huippu!” Moni lapsi arastelee uuden opettelua, jos muut jo osaavat. Pitäisi osata heti. Silloin lapsella saattaa jäädä jokin elämys kokematta, tai hänelle syntyy käsitys, ettei hän osaa. Kannusta ilman saavutusta!

5. “Kerro lisää!”

Lapset ovat usein aikuisia parempia havainnoimaan asioita ympärillään. He myös aistivat paljon tunnelmia ja tunteita, sellaistakin, mitä eivät ymmärrä. Lapset saattavat puhua joskus asioista, jotka tuntuvat aikuisten mielestä jopa yliluonnollisilta: kun aikuinen esimerkiksi on ajatellut juuri jotain asiaa, lapsi ottaa sen puheeksi. Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsi kertoo, vaikka et ymmärtäisikään, mistä hän juttujaan ammentaa. Kun sanoo “kerro lisää”, lapsi kokee, että hänen sisäiset asiansa ovat aikuisen mielestä kiinnostavia. Hän on kiinnostava.

Kuvat kirjasta:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image