Etsitkö sielunkumppania? – Näin opit tunnistamaan hänet

Oletko sinäkin joskus laatinut listan kriteereistä, jotka unelmien miehesi tulisi täyttää? Tuliko listasta montakin sivua pitkä? Olen joskus kuullut neuvoja, että unelmien mies kannattaisi määritellä mahdollisimman tarkasti aina ulkonäön ja jopa senkin suhteen, millaista autoa hän ajaa. Olen eri mieltä.

Liian tarkka seula ja jopa päähänpinttymä tietynlaisesta täydellisestä olennosta voi rajata ulkopuolelle sen oikeasti sopivan kumppanin. Tosin listoissa on eroja: on vaatimuslistoja, toivomuslistoja ja manifestointilistoja. Lopputuloksen onnistuminen riippuu siitä, minkä näistä listoista sinä laadit.

Vaatimuslista on yleensä pitkä ja yksityiskohtainen, joka sisältää sivutolkulla kriteereitä, joita ei yhdestä ihmisestä voi löytyä. Lista pohjautuu pikemminkin fantasiaan täydellisestä miehestä.

Usein lista painottuu ulkoisten ja pinnallisten ominaisuuksien määrittelemiseen. Deitti-ilmoituksissakin saattaa nähdä, että jopa hiustenväri ja tarkka pituus määritellään tarkasti muiden vaatimusten ohella. Siinä sitä on tekemistä, jotta etsintäkuulutettu löytyy!

Voi olla myös tyypillistä luetella, mitä kaikkia ominaisuuksia kumppanissa ei saa olla. Negatiivisissa listoissa on se ansa, että alkaa vetää puoleensa juuri sitä, mitä ei halua, koska sitä saa, mihin kiinnittää huomionsa. Ei-listoja voi kyllä tehdä, mutta sen jälkeen ne kannattaa kääntää myönteisiksi, jotta saa sitä mitä todellakin haluaa.

Vaatiminen ei ylipäänsä synnytä positiivisia viboja. Vaatimukset eivät tule sydämestä, vaan jostain sellaisesta paikasta, jossa koettaa suojella itseään tai on sokea omille tarpeilleen.

Liika vaativaisuus voikin antaa hyvän (teko)syyn torjua muut. Kun kukaan ei tule koskaan olemaan tarpeeksi hyvä, ei tarvitse ottaa riskiä ja rakastua – eli päästää lähelle ja ehkä taas pettyä.

Mutta ei hätää, vaikka täydellistä miestä ei ole, jossain voi olla juuri sinulle täydellinen mies. Kannattaa vain tehdä erityyppisiä listoja.

Kaksi senttimetriä ja kolmenkymmentä päivää

Iän myötä kriteereillä on tapana muuttua, ja listan kärkeen voivatkin heilahtaa sisäiset ominaisuudet, kuten luotettavuus, rehellisyys ja keskustelutaito. Tietyn näköistä ja -oloista miestä voi toivoa, mutta toivomuslistan etuna on se, että siitä voi tarpeen tullen joustaa. Se kannattaa, sillä täydellinen mies ei välttämättä ole sellainen, jollaiseksi hänet on kuvitellut.

Haastattelin viime vuonna julkaistuun Sinkun elämää -kirjaani paria naista, jotka kertoivat, miten lähellä oli ollut, että heidän elämänsä mies olisi mennyt ohi, elleivät he olisi joustaneet kriteereistään. Molemmat olivat eläneet pitkään sinkkuina ja heillä oli ollut mielessä ehdottomat vaatimukset tietyistä seikoista.

Toinen oli pitkänä naisena pitänyt aina ehdottomana asiana, että mies ei voisi olla häntä yhtään lyhempi. Kun yhteiset ystävät esittelivät hänelle heidän mielestään sopivan matchin, ei naiseen tehnyt vaikutusta varsinkaan se, että mies oli häntä kaksi senttiä lyhyempi.

Kuitenkin hän kiinnostui miehen persoonasta, johon hän ihastuikin parissa viikossa. Minulle hän kertoi, että jos olisi nähnyt miehen ilmoituksen netissä, hän olisi todennäköisesti ohittanut tämän hänen pituutensa ja ulkonäkönsä takia, joka oli erilainen kuin hänen aiemmilla miehillään. Nykyisin he ovat kihloissa.

Toinen haastateltavani taas hölläsi ikäkriteeriään vuosien deittailuyritysten jälkeen. Hän oli ollut aiemmin ehdottomasti sitä mieltä, että yli 40-vuotiaat olivat hänelle liian vanhoja. Roikuttuaan Tinderissä taas vuoden ajan turhautuneena hän päätti nostaa ikärajaa vielä vuodella neljäänkymmeneen. Silloin tärppäsi.

Tämäkään kohtaaminen ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, mutta jo ensimmäisillä treffeillä juttu luisti niin hyvin, että ne kestivät kuusi tuntia. Ajoituksessa oli vielä tuuria (vai kohtaloa?) sen suhteen, että mies olisi täyttänyt kuukauden päästä 41. Kolmekymmentä päivää, ja he olisivat taas missanneet toisensa.

Soulmeittejä, onko heitä?

Olen saanut todistaa myös kahden ystäväni tuoreita rakastumisia sielunkumppaneihinsa. He ovat vahvistaneet kertomukset siitä, mistä sielunkumppanin tunnistaa: hän tuntuu heti tutulta ja hänen kanssaan kaikki on heti helppoa ja luontevaa. Ei arvuuttelua siitä, nähdäänkö uudestaan ja ollaanko yhdessä. Ei pelailua. Ei vaatimuslistoja!

Mikään suhde ei silti ole täydellinen, ei edes sielunkumppanin kanssa. Hänenkin kanssaan tulee riitoja, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. Suhteeseen kannattaakin suhtautua niin, että sen on myös tarkoitus kasvattaa.

Ero vaatimuslistaan on se, että silloin odotetaan jonkun täydellisen prinssin kurvaavan valkoisella Bemarilla pihaan ja tekevän meidät onnelliseksi. Vaatimuslistassamme harvoin lukee, että ”hän laittaa peilin eteeni ja pakottaa minut kohtaamaan itsessäni kaikki ikävätkin puoleni.” Sielunkumppanin kanssa kasvu onneksi tapahtuu yhdessä.

Vahvasti yhdistävä tekijä sielunkumppanin kanssa ovat ainakin samat arvot. Arvot ovat suhteen kivijalka eivät sentit, vuodet, rypyt tai pankkitilin saldo, jotka ovat muuttuvaista sorttia.

Arvot ovat sitä, mihin sinä uskot. Mitä asioita sinä pidät elämässä tärkeinä ja oikeina? Mitkä ovat käsityksesi ja arvosi perheestä, rakkaudesta ja hyvinvoinnista? Jos et tunnista itsellesi tärkeimpiä arvoja, saatat joustaa miesten kanssa aivan väärissä asioissa.

Kun arvot ovat samat, parisuhteessa syntyy yhteinen ymmärrys siitä, mitä kohdin mennään yhdessä ja miten elämää tulisi elää. Arvoja kannattaa pohtia tarkemmin ihan konkretian kautta: jos itselle esimerkiksi terveys on tärkeää, niin mitä se tarkoittaa? Tarkoittaako se vegaanielämää vai sitä, että käy salilla viisi kertaa viikossa? Vai vain sitä, että elää kohtuullisesti kaiken suhteen?

Tai jos haluaa menestyvän kumppanin, niin minkä arvojen päälle menestys on rakennettu? Lasketaanko menestykseksi varallisuus ja korkea status? Vai onko menestystä se, että on tehnyt intohimoisesti jotain omaa juttuansa, vaikka siitä ei ole tullut mainetta ja mammonaa? Onko menestystä se, että elää henkisesti omien arvojensa mukaan?

Toivomuslistaan verrattuna manifestointilista lähtee syvemmältä sydämestä. Se perustuu enemmän tunteisiin kuin järkeen, ja rakkauteen kuin tarpeisiin. Manifestointi on kuin kutsu sielunkumppanille, mikä on vahvempi kuin toive.

Siksi listoja vielä tehokkaampi vaihtoehto on tehdä aarrekartta eli kuvista ja sanoista leikattu kollaasi. Leikkaa kuvia, jotka tukevat haluamiasi tunnetiloja tai asioita.

Kuvittele jo sitä tunnetta, kun olet kumppanin kanssa, jonka kanssa viihdyt täydellisesti ja jonka kanssa olet myös paras ystävä. Manifestoi vain kaikkein oleellisimmat asiat ja jätä loput Universumille (tai kohtalolle tai tuurille tai elämälle, miksi haluatkaan sitä nimittää).

Jätä pelivaraa, koska et välttämättä itsekään vielä tiedä, miten ihanan kumppanin voit löytää. Päästä irti hallinantarpeestasi ja elä elämääsi luottaen, että minä päivänä tahansa kaikki voi muuttua.


P.s. Tiesitkö, että Facebookista löytyy Hidasta elämää -sinkkuryhmä?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image