Hengaile Tukholmassa kuin paikallinen – 5+1 uudenlaista tapaa kohdata Tukholma

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Viking Linen kanssa.


Länsinaapurimme pääkaupunki Tukholma on lukuisille suomalaisille tuttuakin tutumpi matkakohde, ja monet ovat vierailleet kaupungissa kymmeniä kertoja. Jos tunnetuimmat nähtävyydet kuninkaanlinnasta Vasa-laivaan, Gamla Stanista Gröna Lundiin ja Skansenista Abba-museoon on koluttu (ehkä jopa useampaan kertaan) ja ostosreissut suuntautuvat aina samoihin tavarataloihin, tästä jutusta löydät 5 +1 poimintaa hieman erilaiseen vierailuun Tukholmassa Hidasta elämää -sivuston hengessä!

Nämä vinkit on valikoitu Norrmalmin, Östermalmin ja Södermalmin kaupunginosista sitä silmällä pitäen, että niihin on mahdollista tutustua myös silloin, jos kaupunkiin tulee laivalla vain pyörähtämään päiväreissulla. Lisäksi moni kohde on kohtuullisen kävelymatkan päässä Stadsdgårdenin satamasta, johon Viking Line liikennöi.

1. Ruotsin punaisen ristin second hand -myymälä Södermalmilla

Monen matkaajan motiivi käydä Tukholmassa on päästä shoppailemaan vaatteita, jotka eroavat hieman Suomessa tyypillisesti tarjolla olevista valikoimista. Suomalaisesta muotimausta poikkeavaa vaatemaailmaa pääsee selaamaan edullisempaan hintaan myös kaupungin lukuisissa kierrätysvaatemyymälöissä ja kirpputoreilla.

Södermalmilla sijaitsevassa Ruotsin Punaisen ristin myymälässä (Hornsgatan 56) on oivallettu, että myös käytettyjä vaatteita myytäessä myymälän ulkoasulla ja tuotteiden esillepanolla on merkitystä. Valikoimaa tässä valoisassa pienessä liikkeessä ei ole valtavasti, mutta se on pikemminkin hyvä asia, sillä esillä olevista vaatteista on helpompi bongata omat suosikit. Myynnissä on pääosin naisten, mutta myös miesten ja lasten vaatteita.

Aivan Punaisen ristin myymälän vieressä on Tukholman kaupunkilähetyksen myymälä (Hornsgatan 58), jossa on enemmän kirpparitunnelma. Vaatteiden lisäksi myynnissä myös kenkiä, laukkuja, kirjoja sekä erilaisia keittiö- ja sisustustarvikkeita. Myös Ruotsin Pelastusarmeijan Myrorna-ketjun (esimerkiksi osoitteessa Götgatan 97 tai Hornsgatan 96) second hand -myymälöissä on vaatteiden lisäksi tarjolla myös mm. kenkiä ja sisustustuotteita.

Hieman fiinimpää second hand -muotia tarjoaa Norrmalmilla sijaitseva Arkivet (Norrtullsgatan 33), jonka tunnelma muistuttaa enemmän muotiliikettä. Valikoima on suppeampi ja suuntautunut enemmän merkkivaatteisiin, mikä näkyy myös hinnoittelussa. Tarjolla on trendikkäitä vaatteita, kenkiä ja asusteita naisille ja lapsille.

2. Sally Voltaire & Systrar Åhléns Cityn tavaratalossa

Åhlénsin tavaratalo (Åhléns City, Klarabergsgatan 50) lienee monen Tukholman-kävijän vakiokohde. Tavaratalon tarjontaan tutustumisen keskellä kannattaa piipahtaa tavaratalon toisessa kerroksessa sijaitsevassa Sally Voltaire & Systrar -ravintolassa, joka tarjoaa ensisijassa kasvisruokaa, mutta myös mereneläviä ja kalaa – lähituotantona tai luomuna mikäli mahdollista. Piipahda aamiaiselle tai lounaalle, nappaa eväät take-awayna mukaan, tai pysähdy nauttimaan lasi kuohuvaa tai kuppi kahvia ja pientä makeaa purtavaa. Tarjolla on myös vegaanivaihtoehtoja.

Åhlens City -tavaratalon metrokerroksesta löytyy myös Squeezed up -niminen pikaruokaravintola, josta saa tuorepuristettuja mehuja, smoothieita (joita löytyy niin proteiininnälkäisille kuin vegaaneillekin) sekä erilaisia kulho- tai wrap-annoksia. Myös tavaratalon katutasolla sijaitseva Joe & the Juice -kahvila (joka on rantautunut myös Suomeen Helsingin Stockmannin yhteyteen) tarjoaa nimensä mukaisesti mehuja, kahvia sekä erilaisia smoothieita.

3. Östermalmin kauppahallista herkut puistopiknikille

Nähtävyyksien tai kauppojen kiertämisen lomassa on – sään salliessa – ihana ottaa pieni hengähdystauko ulkona. Tukholmassa on paljon puistoja ja viheralueita, joihin voi pysähtyä toviksi vain nauttimaan matkalla olemisen tunnelmasta, tai pistää ihan piknikin pystyyn.

Jos olet Östermalmin alueella, herkulliset piknik-eväät on helppo hakea Östermalmin kauppahallista (Östermalmstorgin metroaseman vieressä). Historiallinen vanha kauppahalli on tätä kirjoitettaessa remontissa, mutta väistötiloina toimiva puurakenteinen halli on tyylikäs, moderni ja valoisa, eli jo itsessäänkin näkemisen arvoinen.

Piknikille sopivaa evästä tarjoaa esimerkiksi Wellme, josta saa mm. supersmoothieita ja mehushotteja sekä salaatteja ja wrappeja, joissa painotetaan tulehdusta hillitseviä ja paljon ravinteita sisältäviä raaka-aineita. Tarjolla vegaanisia, gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja. Toinen hyvä vaihtoehto on Planet Mesh, joka tarjoaa terveysmehuja ja -smoothieita sekä erilaisia täyttäviä ”terveyslautasia” (Hälsotallrik).

Jälkiruoaksi mukaan vielä Betsy Sandbergin käsintehtyjä suklaakonvehteja ja suunta kohti muutaman korttelin päässä olevaa Humlegårdenin puistoa (kuva alla), jonka penkeillä tai ruohoalueella on hyvä levähtää, nauttia puiston vehreydestä ja herkullisista piknik-eväistä.

Jos taas olet liikkeellä Södermalmin suunnalla, terveelliset piknik-herkut voi poimia matkaan Paradiset-ekokaupasta (Brännkyrkagatan 62–64; Tukholmassa on myös kaksi muuta Paradiset-kauppaa), joka myy paitsi perus-supermarketin tapaan ruoka-aineita, myös mm. ekokosmetiikkaa. Kylmähyllyistä löytyy paljon erilaisia tuorepuristettuja mehuja sekä kombuchaa, ja ruokaa voi ostaa mukaan yläkerran ravintoloista. Smakkultur tarjoaa mm. hampurilaisia, ja Taku-Taku puolestaan sanoo olevansa Ruotsin ensimmäinen vegaaninen pikaruokaketju, joka tarjoaa ”hitaasti valmistettua pikaruokaa”.

Aivan muutaman minuutin kävelymatkan päässä Paradisetista sijaitsee Skinnarviksberget, kaupungin korkein kohta, joka on paikallisten suosiossa piknik-paikkana ja josta avautuu vaikuttava näköala kohti Kungsholmenia, Gamla Stania ja Tukholman kaupungintaloa.

4. Herkuttele Hermansin kasvisruokabuffetilla ja upeilla näköaloilla

Södermalmin pohjoisosassa Stadsgårdenissa aivan Fotografiska-museon lähellä – tarkalleen ottaen sen yläpuolella kalliorinteellä – sijaitsee kasvis- ja vegaaniravintola Hermans, joka on odottamaton rauhan keidas vilkkaasti liikennöidyn Stadsgårdsleden-kadun yläpuolella. Varsinkin kesäaikaan, kun ravintolan vehreän puutarhan kukkaistutukset hehkuvat kauneimmillaan, tänne kannattaa tulla nauttimaan paitsi ruuasta, myös upeista maisemista merenlahden ylitse kohti Kastellholmia, Skeppsholmia ja Gröna Lundin huvipuistoa.

Hermansin erikoisuutena on runsas kasvisruokabuffet – joko lounas- tai päivällisaikaan, hinnassa on pieni ero – johon sisältyy myös kahvi. Raaka-aineet ovat pääosin luomua. Tarjolla on buffetin lisäksi myös muita luomuruokia ja -juomia, vegaanisia leivonnaisia ja ravintolan omaa itsepantua luomuolutta. Ravintolalle on lyhyt kävelymatka Slussenin metroasemalta, ja tänne on näppärä piipahtaa myös matkan varrella Stadsgårdenin laivaterminaaliin.

5. Eettistä ja ekologista muotia Ecospherestä

Södermalmin länsireunalla sijaitseva Hornstullin alue on vahvasti muutoksessa olevaa seutua, josta löytyy kiinnostavia uusia kahviloita, ravintoloita ja pikku putiikkeja. Kesäisin rantakadulla (Hornstulls strand 4) on myös sunnuntaitori Hornstulls Marknad täynnä vintage- ja second hand -myyjiä, ruokakojuja ja kaikkea muuta kesäiseen torimeininkiin kuuluvaa.

Kivenheiton päässä Hornstullin metroasemasta osoitteessa Bergsunds strand 32 löytyy kestävää ja ekologista muotia myyvä Ecosphere (jolla on myös verkkokauppa). Pienessä myymälässä on ekologisia ja eettisiä vaatteita ja asusteita ensisijassa naisille, mutta tarjolla on pieni miestenvaatevalikoima. Putiikista löydät myös koruja, laukkuja, ekokosmetiikkaa…

Ecospheren vieressä sijaitseva Deadwood puolestaan myy tyylikkäitä nahkatakkeja, jotka on tehty kierrätetystä nahasta – käytännössä siis vanhoista nahkavaatteista, joiden materiaalia hyödyntämällä on syntynyt tyylikkäitä ja ajattomia nahkatakkeja miehille, naisille – jopa lapsille. Myynnissä on myös nahasta valmistettuja laukkuja ja liivejä sekä luomupuuvillasta valmistettuja farkkuja. Huom.: tarkista aukiolojajat! Myymälä on avoinna keskiviikosta lauantaihin.

+ 1: Tutustu Tukholmaan pyörällä

Jos tuntuu siltä, että Tukholma jalan on jo nähty, kokeile katsoa kaupunkia polkupyörän selästä! Pyörällä pääsee lisäksi näppärästi liikkumaan pidempiäkin matkoja kaupungin sisällä, vaikka olisi käymässä vain pikavisiitillä.

Huhtikuusta lokakuuhun voit napata allesi Tukholman kaupunkipyörän. Kaupunkipyörän vuokraaminen on helppoa: sitä varten täytyy ostaa ”pyöräkortti”, jonka voi hankkia joko 7-Eleven -kaupoista tai Pressbyrån-kioskeista. Toinen vaihtoehto pyörän vuokraamiseen on käyttää Tukholman kaupungin Access-matkakorttia, johon voi ostaa pyörän käyttöoikeuden.

Kaupunkipyörän voi hankkia käyttöönsä joko 3 päivän ajaksi tai ostaa 250 kruunun (hinta netistä ostettuna) hintaisen kausikortin, jolla pyöriä saa käyttää koko sesongin ajan. Miten näppärää, jos aikoo vierailla Tukholmassa useamman kerran kesässä!

Kaupunkipyörien noutopisteitä on runsaasti eri puolilla keskustaa, ja kaupunkipyörien verkkosivulla on nähtävillä ajan tasalla oleva kartta, joka kertoo, missä pyöriä on vapaana. Suunnitelmissa on uudistaa vuodesta 2018 alkaen kaupunkipyörät sähköpyöriksi.

Tukholmassa pyörällä liikkuminen on melko helppoa, ja pyöräreitit kulkevat hieman paikasta riippuen joko jalkakäytävien yhteydessä tai autojen ajoradoilla. Pyöräkaistat on merkitty selkeästi, mutta liikkeellä ollessa kannattaa silti aina olla valppaana.

Jos pyöräily omin nokkineen tuntuu liian eksoottiselta, tarjolla on myös ohjattu pyöräretki – puisilla pyörillä! Englanniksi opastettu Wooden Bike Tour on noin kahden tunnin mittainen kierros kaupungin tunnetuimpien nähtävyyksien luo, ja kulkupelinä on käsin tehty puinen polkupyörä.

Jos saavut Tukholmaan laivalla, vaihtoehtona on myös ottaa oma polkupyörä mukaan. Tällöin nouset laivaan pyörällä autoilijoiden kanssa ja jätät pyöräsi laivan autokannelle, ja perillä pääset heti satamasta seikkailemaan! Tarkempia tietoja pyörän kanssa laivalla matkustamisen käytännön seikoista ja hinnoista saat laivayhtiöiltä.


Risteilyt, reittimatkat ja autopaketit Tukholmaan löydät Viking Lineltä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image