Muistot, tunteet ja tuoksut linkittyvät toisiinsa – tuoksujen avulla voimme luoda aivoihin muistijälkiä

Kirjoittaja Anna Karhu-Cormier on diplomifytoterapeutti ja jooga-opettaja, joka työskentelee Frantsilan luomuyrttitilalla AD:na.


Hengittäminen

Elämä alkaa ensimmäisellä hengenvedolla ja päättyy viimeiseen uloshengitykseen. Ihmisen hengitykset kulkevat pareina aaltoillen, sisään ja ulos läpi elämän. Syvä ja rauhallinen hengittäminen on yksi terveyden ja hyvinvoinnin peruspilareista. Se, miten hengität, on suorassa yhteydessä fyysiseen, psyykkiseen ja henkiseen tilaasi. Sanonta kuuluukin; se, miten hengität, siten ajattelet ja miten ajattelet, siten hengität. Voimme elämän haastavissakin tilanteissa rentouttaa itseämme syventämällä tietoisesti hengitystämme. Syvä ja rauhallinen hengittäminen aktivoi parasympaattista hermostoa ja siten rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Myös eteeristen öljyjen tiedetään vaikuttavan monin tavoin ihmiseen, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Jo kanelin nuuhkaisu saa ruuansulatuksen käynnistymään ja laventelin tuoksu rauhoittaa sekä tasapainottaa mieltä. Lisäksi eteeriset öljyt auttavat aivoja hapettumaan ja näin lisäävät keskittymiskykyä. Miellyttävät tuoksut muistuttavat meitä myös hengittämisen tärkeydestä.

Hajuaisti

Samalla, kun hengitämme syvään, meissä aktivoituu hajuaisti, joka on kemiallinen kaukoaisti. Hajuaistimus syntyy ilmaan haihtuneista aromaattisista kemiallisista aineista eli hajumolekyyleistä. Ne kulkeutuvat sisäänhengitysilman mukana nenäontelon takaosaan, jossa on hajuepiteeliä. Ihmisellä hajuepiteeliä on noin viiden neliösentin alueella.

Kun tuoksu hengitetään sisään, ensimmäinen kosketus on hajuepiteeliin, jossa on noin 20 miljoonaa hermonpäätä. Verrataan esimerkiksi käteen, jossa on 2500 hermonpäätä joka neliösentillä. Molekyylin kemiallinen informaatio muunnetaan sähköiseksi signaaliksi, joka jatkaa matkaansa hajukäämiä pitkin ja saapuu sisään limbiseen järjestelmään. Täällä tapahtuu tuoksun tunneaistimus.

Kemiantohtori Jari Tuominen kuvaa tarkasti kirjassaan Tuoksujen ihmeellinen maailma, kuinka tuoksut vaikuttavat aivoissa. Kirjassa kerrotaan, kuinka molekyylin sisältämä informaatio analysoidaan ensin mantelitumakkeessa ja hippokampuksessa. Nämä molemmat alueet aivoissa käsittelevät myös muistia. Tässä vaiheessa tulevat tunteet mukaan, koska edellä mainituissa keskuksissa säilytetään muistoja. Tästä syystä tuoksu voikin tuoda menneen asian vahvasti nykyhetkeen.

Euforiset tuoksut kuten salvia, greippi ja jasmiini stimuloivat hypotalamusta – joka aiheuttaa neurokemikaalien eli enkefaliinien vapautumista. Enkefaliinit toimivat kivunlievittäjinä, ensivaikutelmana on mielialan koheneminen, hyvän olon tunne.

Patchouli ja Ylang Ylang stimuloivat aivolisäkettä, jonka seurauksena vapautuu endorfiinejä, hyvän olon hormooneja. Kamomilla, laventeli, ja appelsiininkukan tuoksu aktivoi raphe tumaketta vapauttaen samalla serotoniinia. Serotoniini on rauhoittava yhdiste, joka kehottaa mieltä ja kehoa ottamaan rauhallisesti. Juurikin rauhoittavia tuoksuja hyödynnetään rauhoittumisen ja rentoutumisen apuna. Uupuneelle ja masentuneelle tuoksuista kuten rosmariini, sitruunaruoho ja havupuut on apua noadrenaliinin vapauttamisessa, joka puolestaan lisää energiaa ja intoa.

Onnen muistijäljet

Muistot linkittyvät tunteisiin ja niin tekevät myös tuoksut. Tunne, jonka ihminen kokee voimakkaana ja ensimmäistä kertaa yhdistettynä tuoksuun, luo pysyvän muistijäljen aivoihin. Tutkimusten mukaan tuoksun luoma muistijälki on voimakkaampi kuin esimerkiksi näön tai kuulon avulla saatu.

Tämä tieto tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia hyödyntää eteerisiä öljyjä oman hyvinvoinnin tukena. Tutustumalla luonnontuoksujen maailmaan ja löytämällä omat lempiöljymme, voimme monipuolisesti rikastuttaa elämäämme eri tilanteissa ja elämänvaiheissa. Eteerisistä öljyistä voi koostaa oman tuoksukokoelman kotiin tai matkalle mukaan. Esimerkiksi flunssa-aikoina raikkaista tuoksuista kuten piparminttu ja eukalyptus voi saada apua hengitysteitä avaamaan. Aamuväsymyksen häivyttämiseen sopii sitrus- ja havutuoksut.  Töihin kokoushuoneen virkistykseksi sopii keskittymiskykyä lisäävä rosmariini. Kukkien tuoksuilla on sanottu olevan oppimiskykyä parantava vaikutus. Iltaan ja kaikenikäisten rauhoittumista tukemaan sopii eteeristen öljyjen äiti, hellävarainen laventeli.

Eteeriset öljyt sopivat itsehoitoon ja hemmotteluun. Niistä voi sekoittaa hurmaavan tuoksuisen vartalo- tai kylpyöljyn tai luoda oman hoitavan parfyymin.  Oman hoitavan parfyymin voi luoda vahvistamaan tiettyä elämän vaihetta, esimerkiksi vastarakastuneet voivat luoda oman rakkaudensekoituksensa myöhempiä aikoja varten muistuttamaan alkuhurmasta. Omista lempituoksuista koostuva hoitava parfyymi sopii myös vaikeaa elämäntilannetta helpottamaan.

Lempituoksuja nuuhkiessamme hyödynnämme samalla elettyä elämäämme, valtavaa määrää intuitiivista tietoa sekä elämän kokemuksiamme. Uusia tuoksuyhdistelmiä luodessamme synnytämme uusia muistijälkiä aivoihimme. Elämän onnellisia hetkiä ei voi valitettavasti pullottaa, mutta tuoksun voimalla voimme luoda voimakkaan onnellisen muistijäljen aivoihimme.

Hurmaavia hetkiä ja ihania löytöretkiä tuoksujen maailmassa,

Rakkaudella Anna

 

Lähde: Jari Tuominen, Tuoksujen ihmeellinen maailma