Jokaista ihmissuhdettamme voidaan pitää heijasteena siitä, millainen suhde meillä on omaan itseemme. Vastuu siitä, että elämässämme on oikeanlaisia ja hyviä ihmissuhteita, on pitkälti omilla harteillamme.
Kun luotamme itseemme ja osaamme kuunnella omia ajatuksiamme, tunteitamme ja tuntemuksiamme, meistä tulee aidompia. Aitous puolestaan avaa meille oven siihen, että opimme olemaan onnellinen omissa nahoissamme ja hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme.
Jos emme ole sinut itsemme kanssa, heijastamme itsemme ulkopuolelle toisiin ihmisiin kaiken sen, mitä emme voi hyväksyä itsessämme.
Alla on listattuna 9 merkkiä siitä, että et arvosta itseäsi. Jos tunnistat jostain näistä itsesi, voisitko opetella arvostamaan itseäsi ja tarjoamaan itse itsellesi kaikkea sitä hyvää, mitä elämässäsi ansaitset?
9. Olet tuomitseva
Joka kerta, kun purat paineitasi hyökkäämällä sanallisesti toista ihmistä kohtaan – olipa se sitten päin naamaa tai hänen selkänsä takana – hyökkäät todellisuudessa oman itsesi varjopuolta kohtaan. Käännä toiselle ihmiselle suuntaamasi sanat takaisin kohti itseäsi: se, mitä päästit suustasi, on juuri se, mitä sinä tarvitset parantaaksesi, hyväksyäksesi ja muuttaaksesi sisälläsi jotain sellaista, mitä et vielä pysty hyväksymään.
Kun päästät suustasi toista ihmistä arvostelevia ja kritisoivia sanoja, se on varma merkki siitä, että et tunne oloasi hyväksi omissa nahoissasi. Olet liian ankara itseäsi kohtaan, ja sinulta puuttuu kykyä hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Jos koet samalla vihaa, se on merkki, että et ole tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseesi, joko tunnetasolla tai psykologisesti. Perustarpeesi eivät tule täytetyksi ja egosi ”minä” koittaa kertoa sinulle kovaan ääneen, että sinun tulisi kohdella itseäsi hieman paremmin.
8. Etsit hyväksyntää itsesi ulkopuolelta
Kun meistä itsestämme puuttuu jotain, haemme huomiota ja hyväksyntää muista ihmisistä. Sisällämme on tyhjiö, joka kaipaa täytettä. Jos meillä ei ole vaadittavaa halua, taitoa tai uskallusta katsoa sisäänpäin, tutkailla tämän tyhjiön syntysyitä ja antaa itse itsellemme sitä hyväksyntää, mitä haluamme, etsimme tämän tyhjiön täytteeksi reaktioita itsemme ulkopuolelta.
Todellisuudessa kaikki se, mitä haet ulkopuoleltasi – rakkaus, arvostus, hyväksyntä, kunnioitus… – on jo olemassa sisälläsi. Sinun tulee vain löytää ne sieltä.
7. Asetat itsesi viimeiseksi
Asioiden tekeminen toisia ihmisiä varten voi tuoda suurta iloa ja tyydytystä. On kuitenkin tietty terve itsekkyys, jota meidän olisi hyvä harjoittaa. Saatamme kuvitella, ettei siitä voi olla mitään haittaa, jos joskus vedämme överiksi sen, miten paljon aikaamme, energiaamme ja hyvyyttämme jaamme muille.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että samalla tavalla kuin auto tarvitsee säännöllisin välein polttoainetta pystyäkseen kulkemaan eteenpäin, myös me ihmiset tarvitsemme välillä sitä, että tankkaamme itse omat säiliömme täyteen.
Mitä tapahtuisi, jos asettaisit itsesi etusijalle? Unohtaisit kaiken sen, mitä muut sinulta haluavat tai vaativat, ja keskittyisit ihan vain itseesi ja kysyisit ”mitä minä juuri nyt haluan”?
6. Teet toistuvasti asioita, joista et pidä
Onpa kyseessä sitten työ, elämäntyyli tai ihmissuhde, epämiellyttävässä tilanteessa pysyminen ei palvele sinun parastasi. Sinulle vastenmieliseen tilanteeseen jumiin jääminen ei ole terveellistä; pahimmassa tapauksessa se saattaa pitkän ajan kuluessa jopa synnyttää ahdistusta ja masennusta.
Jos huomaat, että tunnet jatkuvasti olevasi jumissa kulkemassa samoja latuja, tiedät, että on korkea aika vaihtaa suuntaa. Kyseinen tilanne ei tee sinulle hyvää – ei nyt, eikä tulevaisuudessa – joten uskalla hypätä kyydistä ja luota siihen, että kulman takana sinua odottaa jotain paljon parempaa.
5. Annat toisille ihmisille liikaa sananvaltaa elämässäsi
Saamme aina neuvoja (riippumatta siitä, pyydämmekö tai haluammeko niitä vai emme) elämämme eri ihmisiltä: vanhemmilta, ystäviltämme, työkavereilta, pomolta… Neuvojen antajilla voi olla hyvät tarkoitusperät, mutta sinun kannattaa suhtautua neuvoihin lähinnä kiinnostavina ehdotuksina, joita ei ole mikään pakko hyväksyä, saati toteuttaa.
Tunnustele tuntemuksiasi: tuntuuko se, mitä sinulle neuvottiin, sinusta hyvältä? Jos tuntuu, neuvoa voi kuunnella (muttei tietenkään ole pakko). Muista: tämä on sinun elämäsi, ja sinä olet se, joka elämääsi elää – ja vain sinä voit lopulta tietää, mikä on parasta sinulle.
4. Kerrot valkoisia valheita
Pieninkin hätävalhe on heijastus omasta itseluottamuksestasi. Älä koskaan alenna itseäsi tehdäksesi vaikutuksen toiseen ihmiseen. Ole oma itsesi. Ole aito. Olet riittävä juuri tuollaisena kuin olet. Jokainen ihminen, joka ei osaa kunnioittaa todellista sinua sellaisena kuin olet, ei ole aikasi arvoinen.
Jos kerrot valheita sen takia, että yrität niiden avulla piilottaa tai pienentää menneisyydessä tekemiäsi virheitä tai tilanteita, joissa olet mielestäsi mokannut, muista tämä: elämässä on kyse kasvamisesta ja oppimisesta, ja virheet ovat arvokkaita oppitunteja.
Kun pystyt antamaan itsellesi anteeksi menneisyyden mokat ja ymmärtämään, että toimit tuolloin parhaalla mahdollisella tavalla ja sillä ymmärryksellä ja tietämyksellä, joka sinulla silloin oli, vapautat itsesi tästä menneisyyden taakasta. Olet kantanut sitä jo ihan riittävän kauan. Kun annat sen mennä, koet ja osoitat itseäsi kohtaan rakkautta ja hyväksyntää.
3. Naamioit tunteesi
Monet meistä valitsevat naamioida tai piilottaa kaiken sen, mitä aidosti tuntevat – joko siksi, että emme ymmärrä itsekään, miksi tunnemme niin, tai siksi, että pelkäämme sitä, mitä oman mielen syövereistä saattaa löytyä, jos sinne kurkistaa liian syvälle.
Yrittäessämme tukahduttaa tunteemme, vaimennamme samalla myös tarkat vaistomme (eli intuition). Turvaudumme alkoholiin, tupakkaan, herkutteluun… mihin tahansa, joka tarjoaa sopivan häiriötekijän ja soveltuu siihen, että vältymme kohtaamasta meissä heränneet tunteet.
Mikä surullisinta: samalla kun vältämme kohtaamasta negatiivisia tunteitamme, tulemme samalla piilottaneeksi itseltämme myös positiiviset tunteemme.
2. Et voi hyväksyä sitä, että elämässä on hyviä JA huonoja asioita
Jos kuppisi on jo täynnä, siihen ei voi kaataa yhtään enempää vettä. Kun emme kykene päästämään irti menneisyyden kokemuksista – eli kohtaamaan ja työstämään niitä henkisesti, psykologisesti ja tunteiden avulla – saatamme jossain vaiheessa tuntea, että mittamme on aivan täysi. Emme siedä enää yhtään ainutta vastoinkäymistä, ja saatamme ajatella, että ”jos yksikin asia menee vielä pieleen, hajoan tähän paikkaan.” Keskitymme elämän hauskoihin puoliin ja pesemme kätemme kaikesta vastuusta. Usein tämä ilmenee keski-iän kriisin muodossa.
Kaikki ne asiat, joita olemme vältelleet niin kovin kauan, nousevat ennemmin tai myöhemmin lopulta pintaan. Kukaan ei voi paeta loputtomiin.
Kun olemme lopulta valmiita lopettamaan karkuun juoksemisen ja kohtaamme oman kipumme ja kärsimyksemme, pääsemmekin siitä irti ja vapautamme jumissa ollutta energiaa. Tällöin voimme taas ottaa elämän tapahtumia – niin hyviä kuin huonoja, sillä elämä tarjoilee väistämättä molempia – vastaan uudella tavalla. Joten anna itsellesi lupa tyhjentää kuppiasi.
1. Et seuraa sydäntäsi
Kauan ennen kuin tietoinen mielesi on ehtinyt prosessoida tuntemuksesi, sydämesi tietää jo. Kaikissa elämäsi tilanteissa sisäinen kompassisi antaa sinulle pehmeän töytäisyn, sisäisen tietämisen kokemuksen, joka kertoo sinulle, kannattaako jotain asiaa tehdä vai ei. Tämä pieni sisäinen töytäisy jää monesti huomiotta. Useimmiten se jää aivojen synnyttämien tunnereaktioiden alle, jotka sumentavat mielen ja ohjaavat sinut syrjään sydämesi polulta.
Kun teet päätöksiä, anna itsellesi aikaa harkita, jotta opit erottamaan tämän sisäisen tietämisesi aivoista lähtöisin olevista tunnereaktioistasi. Kun olet oppinut tunnistamaan tämän eron, luota sydämeesi. Luota vaistoihisi ja siihen, että sydämesi osaa aina ohjata sinut oikeaan tässä elämässä.
Lähde: isoulscience.com
LUKUVINKKI sinulle, joka toivoisit, että osaisit arvostaa itseäsi enemmän, saada elämääsi lisää hyviä asioita ja löytää oman onnesi lähteitä: Olet kaiken hyvän arvoinen.
Tutustu kirjaan TÄÄLLÄ