Itsetuntemus on hyvän elämän perusta. Ymmärrätkö, mitkä tekijät ajavat sinua eteenpäin elämässä? Tunnetko olevasi sellainen, millaisena muut ihmiset ympärilläsi kokevat sinut?
Itseymmärrystä ei voi saavuttaa lukemalla psykologiaa, vaan se vaatii syvällistä omien kokemusten ja valintojen pohdintaa ja ymmärrystä, sekä niiden kuorten ja kerrosten rakentumisen syiden oivaltamista, jotka muodostavat nykyisen itsesi. Itsetuntemus on nykyään lempiaiheeni, jota pohdin lähes päivittäin.
Kokemuksemme muokkaa sen, miten koemme maailman. Meidän täytyy reflektoida ymmärtääksemme, miten maailma on muokannut meidät.
Näiden vinkkien (lähde: Psychology Today) avulla pääset alkuun.
1. Opi ymmärtämään elämäntarinaasi
Tutkimus on osoittanut, että vaikeista elämäntapahtumista kirjoittaminen tai puhuminen parantaa mentaalista ja fyysistä terveyttä. Se, kuinka pitkälle pystymme kohtaamaan kaikki elämässämme tapahtuneet hankaluudet määrittää itsetietoisuuden tasomme.
Voit esimerkiksi aloittaa kysymällä itseltäsi, ja hiljentyä sitten hetkeksi pohtimaan:
Kun katsot elämääsi taaksepäin ja nykyhetkeä, ketkä ihmiset, mitkä elämäntapahtumat ja kokemukset ovat vahvimmin vaikuttaneet sinuun ja siihen, mitä sinusta on tullut?
Millaisia ovat olleet pahimmat takaiskut, ja miten olet niitä käsitellyt?
Olen itkenyt ja huutanut vanhoja muistoja, energioita ulos kehostani ja vapautta mieleeni. Tällainen työskentely vaatii rauhaa, omaa tilaa ja aikaa asioiden kohtaamiselle.
2. Luo itsereflektiosta päivittäinen tapa
Tarvitset päivittäin lyhyen hetken itsereflektiolle.
Se voi tapahtua monessa muodossa, esimerkiksi mindfulnessin tai meditaation avulla. Jotkut kirjoittavat päiväkirjaa, tai rukoilevat, toiset lähtevät kävelylle.
Paikallaan istuminen meditaatiotyyppisesti on tutkimustenkin mukaan tehokkainta, koska silloin sinun ei tarvitse ajatella mitään muuta ja aivosi rauhoittuvat – mutta pääasia kun löydät jonkin tavan itsereflektiolle.
Olen tehnyt vuosia paljon meditaatiota selkiyttääkseni mieltäni, tällä hetkellä en yritä erityisesti meditoida, mutta saatan pysähtyä istumaan tuolille, sulkea silmät, kuulostella kehoani ja annan ajatusteni tulla. Myös rauhallisella lenkillä yksin metsässä tai luonnossa mieleni on erityisen oivaltavassa tilassa.
3. Avaa korvasi saamallesi palautteelle
Kuuntele avoimemmin, mitä työkaverisi, ystäväsi ja puolisosi sanovat sinulle itsestäsi. Miksi he sanovat niin? Onko sinun vaikea ottaa hyvää palautetta vastaan tai hermostutko neuvoista?
Anna elämääsi tulla ihmisiä, jotka arvostavat sinua tarpeeksi pystyäkseen puhumaan kanssasi suoraan siitä, mitä he sanoistasi ja toiminnastasi ajattelevat.
Minulla on kaksi ystävää, jotka on itse hyvin reflektiivisiä ja kokeneet paljon syviä oivalluksia omasta rankasta elämäntarinastaan. Heille voin kertoa kaiken, ja näen heidän näkevän ja ymmärtävän asioita pintaa syvemmältä. Heidän sanoihinsa voin luottaa, ja tiedän heidän sanovan ne rakkaudella.
Yksikin itse reflektiivinen ihminen riittää tukemaan sinua.
Erään tutkimuksen mukaan oppimistamme vaikeuttaa usein joku kolmesta ”laukaisijasta”: ihmissuhdelaukaisin, identiteettilaukaisin tai totuuslaukaisin. Jos tunnet tarvetta puolustautua, ota hetki pohtiaksesi, miksi? Usein asia selittyy jollakin tunteidesi “laukaisijalla”.
Itsetietoiseksi ei tulla päivässä. Se vie yleensä vuosia, ja vaatii hankalia keskusteluja. Tuloksena on kuitenkin vuosi vuodelta levollisempi olo omasta avoimuudesta, heikkouksista, voimasta ja inhimillisyydestä.
Minulle autenttisuus on kaunis sana ja pyrin koko ajan syvempää autenttisuutta kohti. Tunnen, että tällöin toimintani on ikäänkuin läpinäkyvämpää myös muille, ja vuorovaikutus kanssani on avoimempaa ja helpompaa.
Kuva: Kristina Tsvetkova