Mitä eroa on henkisellä vahvuudella ja vahvuudella, jota ehkä ajattelet muiden odottavan sinulta? Toisinaan ihmiset vaikuttavat ulospäin hyvin vahvoilta, mutta oikeastaan väittämien ”en pelkää mitään” ja ”en olisikaan halunnut sitä ylennystä” takana ei välttämättä olekaan henkinen vahvuus.
Kova ulkokuori voi palvella lyhytaikaisesti kohottaen itsevarmuutta tai etäännyttäen epäilijöitä, mutta se ei kuitenkaan toimi eduksi pidemmän päälle.
Tässä seitsemän merkkiä, joista voi erottaa vahvana esiintymisen henkisestä vahvuudesta:
1. Epävarmuuksien naamiointi
Vahvana esiintyvä kehittää persoonan, jonka mottona on ”olen paras”. Tämän kovan kuoren alta kuitenkin paljastuu suuri epäilyksen vuori.
Henkisesti vahvat ihmiset eivät hukkaa energiaa omien heikkouksiensa peittelyyn vaan pyrkivät kehittämään itseään. He tiedostavat puutteensa eivätkä häpeä näyttää niitä.
2. Epäonnistumisten kieltäminen
Vaikka kuinka hokisi päässään lausetta ”epäonnistuminen ei ole vaihtoehto”, ei se estä epäonnistumasta, mutta se voi estää yrittämästä. Vahvana esiintyvät pyrkivät usein esittelemään taitojaan ja välttämään uuden yrittämistä epäonnistumisen pelossa.
Henkisesti vahvat puolestaan näkevät epäonnistumisen ponnahduslautana kohti onnistumista. He luottavat kykyynsä ottaa vauhtia takaiskuista ja oppia virheistä.
3. Arvon sitominen muiden mielipiteisiin
Vahvana esiintyvät ovat äärimmäisen huolissaan siitä, miltä he näyttävät muiden ihmisten silmissä. Heidän itsearvostuksensa on riippuvainen muiden mielipiteistä. Kuitenkaan henkisesti vahva ei koe tartetta todistaa mitään kenellekään muulle kuin itselleen.
Henkisesti vahvat ammentavat energiaa sisäisestä kasvamisen halustaan eivätkä pelkää pyytää apua muilta.
4. Tunteiden tukahduttaminen
Usein vahvana esiintyvien tunneilmaisut rajoittuvat vihaan eivätkä he mielellään tuo ilmi muita tunteitaan. Vahvana esiintyvät piilottavat surun, pelon ja innostuksen.
Henkisesti vahvat sen sijaan kykenevät myöntämään pelkonsa eivätkä myöskään ujostele kyyneliä. Tunteiden sivuuttamisen sijaan henkisesti vahvat valvovat tunteitaan ja ovat tietoisia siitä, millä tavoin tunteet vaikuttavat heidän ajatuksiinsa ja käytökseensä.
5. Kivun kieltäminen
Vahvana esiintyvät kehuvat sietävänsä suuren määrän kipua. He saattavat kohdella kehoaan kuin konetta tai kieltäytyä tiedostamasta loukkaantumisia.
Henkisesti vahvat eivät puolestaan ole kiinnostuneita sietämään suurta määrää fyysistä kipua vakuuttaakseen muita. Sen sijaan he ottavat oppia kivun tunteesta ja yrittävät kääntää koetun tuskan mahdollisuudeksi kehittyä.
6. Ylisuorittaminen
Terve itseluottamus on hyväksi, mutta vahvana esiintyvät tuppaavat usein julistamaan ettei heitä voi pysäyttää mikään. Omien kykyjen yliarviointi ja tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavan työn aliarviointi ovat vahvoina esiintyvien ongelmia.
Henkisesti vahvat taas valmistautuvat totuudenmukaisesti haasteeseen. He huomaavat mahdolliset esteet ja tiedostavat, kuinka paljon energiaa tavoitteen saavuttamiseen tulee sijoittaa.
7. Pyrkimys hallita muita
Vahvana esiintyvät nauttivat hallinnan tunteesta. He haluavat muiden ajattelevan heidän olevan vastuussa ja esittävät usein outoja vaatimuksia ilman perusteita.
Henkisesti vahvat eivät pyri hallitsemaan muita vaan vain itseään. He panostavat ajatusten ohjaukseen, tunteiden hallintaan ja tuottavaan käytökseen riippumatta ympärillä vallitsevista olosuhteista.
Jos tunnistit itsesi jostain kohdasta, huomasitko olevasi henkisesti vahva vai vahvana esiintyvä? Pohdi mitä tämä sinun kohdallasi merkitsee ja voisitko kenties muokata ajatustyyliäsi itsellesi edullisemmaksi, kohti henkistä vahvuutta? Tapoja kasvattaa henkistä pääomaa on lukuisia, mutta tässä pari esimerkkiä alkajaisiksi.
- Ole rehellinen itsellesi
- Harjoita kiitollisuutta
- Tunnusta vahvuutesi
- Tunnista muutosta vaativat alueet tai haasteet
- Aseta tavoitteet ja työskentele niiden saavuttamiseksi
- Pyri oppimaan omista kokemuksistasi
- Pyri päästämään irti pikkuasioista
- Elä omien arvojesi mukaisesti
Lähteet: psychologytoday.com , inc.com , wikihow.com