Miten maksalla voi olla tunteita? – “Hyväntuulisuus ylläpitää maksan terveyttä”

Kirjoittaja Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on perehtynyt myös funktionaaliseen lääketieteeseen ja luonnonmukaisen terveydenhoidon menetelmiin. Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Mividata-kustantamon kanssa.


Maksaan liittyviä tunteita ovat viha, suuttumus, ärtyisyys, raivo, kauna, katkeruus, kateus, ahdistus ja turhautuneisuus; kehon ja mielen epätasapainoon liittyviä ikäviä tunteita, eikä suinkaan harvinaisia. Maksaa rasittavat myös kaikki tukahdutetut tunteet. Yrttitohtori Alfred Vogelin mukaan maksan terveydestä huolehtiminen on tärkeämpää kuin mikään muu terveydenhoito, koska maksa vaikuttaa kaikkiin kehon toimintoihin. On siis tärkeää suhtautua elämään hyväntuulisesti!

Miten maksalla voi olla tunteita? Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan se on itsestään selvää, sillä jokaiseen sisäelimeen liittyy tietty tunnetila, joka vaikuttaa voimakkaasti kyseiseen elimeen. Ihminen on jatkuvasti tasapainoon pyrkivä kokonaisuus, jossa sekä ulkoiset että sisäiset tekijät saattavat horjuttaa terveyden tasapainoa ja aiheuttavat sairauksia. Ulkoisia tekijöitä ovat esimerkiksi ilmasto- ja työolosuhteet sekä ympäristömyrkyt. Sisäisiin sairauden aiheuttajiin kuuluvat mm. geneettiset tekijät, liiallinen rasitus, huono ruokavalio, ja ennen kaikkea tunteet.

Todellakin: tuhansia vuosia vanhan ja maailmalla edelleen laajalti arvostetun lääketieteen mukaan tunteet ovat merkittävimpiä sairauksien aiheuttajia. Myös länsimaisen lääketieteen mukaan ihmiset somatisoivat eli keho ilmaisee ihottumalla, kivulla tms. fyysisellä oireella mielen reaktioita. Psykosomaattiset sairaudet syntyvät psyyken, kehon ja sosiaalisten suhteiden yhteisvaikutuksesta. Laboratoriokokeet, tähystykset ja röntgensäteet eivät kerro kaikkea, sillä ihminen on liian monisyinen pelkällä tekniikalla arvioitavaksi.

Tunteet laidasta laitaan kuuluvat oleellisesti ihmisenä olemiseen, eikä sen paremmin ilo kuin suuttumuskaan sinänsä aiheuta haittaa. Mutta tunteista tulee ongelmallisia, kun ne ovat liian voimakkaita tai jatkuvat liian kauan. Hakoteille joutuneet tunteet myös ajavat laiminlyömään itsestä huolehtimista, ja hakemaan lohtua tai näennäistä turvallisuuden tunnetta haitallisista elämäntavoista.

Tunteet eivät ole erillään kehosta, vaan muuttavat konkreettisesti kehon fysiologiaa vaikuttaen esimerkiksi hormonitoimintaan, verenvirtaukseen, sydämen työhön, suoliston bakteerikantaan ja sapen virtaukseen. Geenit vaikuttavat kehoon ja mieleen, mutta geenit eivät määrää terveydentilaa, vaan ihmisen elintavat vaikuttavat geenien ilmenemiseen. Myös tunteet sekä sammuttavat että sytyttävät geenejä toimintaan.

Tukahdutetut tunteet

Suomalainen on opetettu tukahduttamaan tunteensa, ”mies ei itke”. Iloakaan ei uskalleta vapaasti ilmaista: tunne tukahtuu, ilo himmenee ja taustalle hiipii pelko, kun pidät mielessä vanhan sananlaskun ”itku pitkästä ilosta”. Ilo tuodaan esiin vasta humalassa ja silloin se ei enää ole hyvää tekevää iloa, vaan sydäntä rasittavaa reuhaamista. ”Kynttiläkin on parasta pitää vakan alla” ettei kukaan kadehdi, ja taas tukahtuu tunne, ilo omasta onnistumisesta. Kadehtimisen suomalainen osaa, ja tämä tunne salpaa maksan toimintaa.

Alkoholin runsas käyttö on varmin tapa tuhota maksa, mutta myös alkoholistin ympärillä olevien maksat kärsivät tukahdutetuista häpeän ja vihan tunteista.

Toksiset ajatukset

Maksan tärkeisiin tehtäviin kuuluu veren puhdistaminen kehon tuottamista aineenvaihduntajätteistä ja kehon ulkopuolelta tulevista haitallisista aineista. Kaikkia myrkyllisiä aineita tupakan nikotiinista hammastahnan triklosaaniin kannattaa välttää, jotta maksa ei kuormitu liikaa. Maksaa rasittavia toksiineja eivät kuitenkaan ole vain myrkylliset kemikaalit vaan myös myrkylliset ajatukset. Jatkuva negatiivisten ajatusten pyöritys omassa päässä toimii kehossa myrkyn tavoin. Samoin vaikuttaa lähellä olevien ihmisten vihaisuus, kaunaisuus tai muu kielteinen tunnetila. Viljele siis itse myönteistä elämänasennetta, niin maksasi voi hyvin. Karta kielteisten ihmisten seuraa, jos koet sen aiheuttavan itsessäsi vihareaktioita tai nostattavan tunteita, jotka joudut jatkuvasti nielemään. Tee tarvittaessa itse ratkaisevia tekoja ja suunnan muutoksia, jos esimerkiksi työkaveri ei keskusteluyrityksistä huolimatta lopeta ”ympäristömyrkyn” levittämistä.

Viha ja suuttumus sairauden aiheuttajina

Suuttumusta tuskin kukaan pitää miellyttävänä tunteena, mutta ei sitä aina voi välttää. Sairautta aiheuttavaksi suuttumus kuitenkin tulee vasta liiallisena tai liian pitkään jatkuvana, tai jos se toistuvasti tukahdutetaan.

Vihan tunne nostaa tunnetusti verenpainetta. Suuttumus nostaa voimakkaasti verensokeria, sen tietävät jatkuvasti verensokeriaan seuraavat diabeetikot. Joskus elämässä tapahtuu suututtavia asioita, sitä ei voi estää, mutta harvoin hyödyttää heittäytyä suuttumuksen valtaan. Parempi on seurata filosofi Spinozan ohjetta: ”Älä itke, äläkä raivoa. Ymmärrä.” Tyyni keskustelu on terveellisempää kuin hillitön raivo, ja johtaa parempaan lopputulokseen, mutta vaatii molemmilta osapuolilta viisautta pyrkiä rauhaan.

Masennus

”Oletko masentunut, syytä maksaasi”, toteaa kiinalainen sananlasku.

Masennus on kansantauti. Masennuslääkkeitä määrätään väsyneille, työssä uupuneille ja ihmissuhdeongelmissa ryvettyneille. Lääke tukahduttaa oireen, jonka aiheuttajia ovat liika työ, virheelliset elintavat, pitkäaikainen stressi tai epätasapainossa oleva maksa, joka on rasvan ja toksiinien täyttämä, tai potee toiminnanvajausta tukahdutettujen tunteiden takia.

Masennus saattaa johtua myös virheellisestä ruokavaliosta. Stressi, viha, ahdistus ja turhautuminen aiheuttavat usein tunnesyömistä, pikaruoan ahmimista ja hallitsematonta makeanhimoa. Karkkien ja makeiden juomien fruktoosisiirappikuorma, pikaruoan haitalliset rasvat ja ruoansulatuskyvyn ylittävä ahmiminen rasittavat rajusti maksaa häiriten koko aineenvaihduntaa. Maksan heikko toiminta heikentää ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä haitaten suoliston toimintaa ja vaikuttaen hermostoon ja aivoihin asti. Tuloksena ärtymystä, väsymystä ja masennusta.

Maksan energiat tasapainoon

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ihminen koostuu energiasta ja saman vahvistaa nykytiede, jonka mukaan kaikki aine, ihminen mukaan lukien, koostuu energiaa omaavista hiukkasista. Tunteet luovat häiriön energian liikkeessä, ja häiriintynyt elin tuottaa lisää samaa tunnetta. Viha ja vihaisten sanojen vaikutukset häiritsevät maksan energiaa ja tuottavat vihaa ja ärtymystä. Tilanteen jatkuessa syntyy masennusta, katkeruutta, turhautuneisuutta, syyllisyydentuntoa, alemmuudentuntoa, jopa vainoharhaisuutta.

Tunnetilat voivat fyysisesti tuntua rintakehän ja vatsan alueen kireytenä, ruoansulatusvaikeuksina, lihasjäykkyytenä, päänsärkynä ja PMS-oireina. Nämä ovat tavallisia oireita, jotka työllistävät lääkäreitä ja ylläpitävät lääketeollisuutta, mutta lopullinen apu jää saamatta, koska taustalla ovat tunteiden aiheuttamat kehon lukot, joista pitäisi päästä eroon. Lukkojen purkamisessa tehokkaimpia keinoja on liikunta. Apua saa myös monista täydentävistä hoitomuodoista kuten akupunktiosta, rosenterapiasta, shiatsusta jne. Maksaa auttaa kaikki, mikä rauhoittaa mieltä meditaatiosta ja joogasta rauhoittavaan musiikkiin ja luontoon.


Artikkelin kirjoittaja Marja Ruuti on kirjoittanut kattavan oppaan maksan hyvinvointiin: Terve maksa – Avain hyvinvointiin (Mividata 2015)

maksakirjan_rollup_090915_85x200_cmyk_pun

 


Biomed Oy on vuodesta 1982 alkaen kehittänyt ja valmistanut ravitsemushoitoihin soveltuvia ravintolisiä ja erikoisvalmisteita. Biomedin toimintaperiaatteena on pitkäjänteinen yhteistyö eri tutkimuslaitosten, yliopistojen ja käytännön lääkäreiden kanssa sekä eri alojen tietotaidon hyödyntäminen tuotteiden kehittämisessä.

biomed-logo-2013

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image