Mikä ihmeen joogabolsteri?

Joogavälineiden raskassarjalainen

Mikä ihmeen bolsteri? Joogavälineistä painavin ja hidastavin. Suomeksi putkityyny, englannin kielellä body pillow. Kehotyyny tuo käyttötarkoituksen esiin: tukea kehoa, pehmentää laskeutumista maata vasten, kohottaa vartaloa. Apuvälineiden käyttö avaa myös useat asennot niille, jotka eivät ole syystä tai toisesta aktiivisia joogamatolla, tai eivät harjoita tai pysty tekemään niitä “näyttäviä” fyysisempiä asanoita. Bolsterit tuovat helpotusta ja lopulta auttavat kohti ilman apuvälineitä tehtäviä, haastavampia asanoita. 

Hiljainen odottaminen

Bolsterin kanssa hidastetaan, kuunnellaan ja antaudutaan. Niitä käytetään restoratiivisten asentojen rakentamiseen ja asennoissa vakaasti pysymiseen. ’Restoratiivinen’ (engl. restore) tarkoittaa säilyttävää. Harjoitus on voimia antavaa ja sitovaa, levollista mutta virkistävää. Joogan rauhoittavissa, tuetuissa asanoissa haetaan etenkin hidasta ja turvallista kireyden vapauttamista niin lihaksista kuin nivelistä sekä paljon puhutusta fasciasta eli lihaskalvoista – unohtamatta mielen vapauttamista.

Ensimmäisen kerran tutustuin tähän pehmeään apuvälineeseen, kun bolsteri asetettiin shavasanassa eli selinmakuulla polvieni alle helpottamaan alaselän kireyttä. Taisin nukahtaa samantien akuutin kiputilan hellittäessä. Nykyään ohjaan joogaa Vanda Scaravellin oppien mukaan. Harjoituksen ydin on ”aktiivisessa tekemättömyydessä”. Mitään ei pakoteta. Me vain olemme, kuuntelemme. Asennoissa tapahtuu silti paljon haastavaa työstämistä, se on hienovaraista ja syvää. Kuinka ollakaan – Vaahteramäen Eemeli jo sen tiesi kertoa: polsterin ja hevosloimen kanssa on hyvä mennä makuulle. (Astrid Lindgren: Eemelin kootut metkut).

Kun harjoittelet, voit kysyä itseltäsi, lepäänkö luillani, onko hengittäminen helppoa? Lepäänkö varteni varassa kuin kukka?

Hengitys – kuin kukan avautuminen

Työskentely bolsterinkin kanssa on fyysistä, mutta fokus on juurtumisessa ja tutkiskelevassa sisäisen avaruuden avautumisessa. Apuvälineiden ja syvän levon yhteydessä saatetaan ajatella tai puhua pysähtymisestä. Bolsterin kanssa työskentely on kuitenkin levollinen ja silti aktiivinen tila. Opettajani Helen Noakes lisää: ”Ei ole olemassa täyttä pysähdystä. Se on mahdotonta koska hengitys tapahtuu aina ja on suuri tapahtuma. Aktiivisessa levossa voimme kuunnella selkärangan rytmejä, sisäisen meremme aallokkoa.” Asennossa vain ollaan, odotetaan, eikä pidetä mistään kiinni, mielessäkään. Annetaan sisäisen matkan syventyä. Kun asentoja toistaa useasti, syntyy hermostollinen toisto, ja ajan kanssa kehoa oppii kannattelemaan kevyemmin. Lähes kaikissa tuetuissa asennoissa on hyvä harjoitella joogan universaalia tapaa työskennellä: vaivattomasti ja puskematta. Asenteen voi ottaa mukaan kaikkiin joogaharjoituksiin tyylistä riippumatta.

Variointien loputon mahdollisuus

Useat klassiset jooga-asennot saattavat tuntua aloittelijasta liialliselta ja jopa tuskaiselta. Bolsterin avulla asanoista saa pehmeämpiä ja keho ja mieli voivat rentoutua vastaanottavaisemmiksi. Etenkin kireälle keholle on turvallisempaa lähestyä harjoitusta rauhallisesti ja pienemmillä liikelaajuuksilla. Suurin osa aloittelijoista kokee syvän ja rauhallisen hengittämisen haastavaksi asanoihin keskityttäessä. Kun asennoissa ei ole puskemista, myös hengittäminen helpottuu, vereen ei erity adrenaliinia ja hermosto voi siirtyä lepotilaan. Asennoille ei ole oikeita minuuttimääriä, vaan kuten kaikessa muussakin joogassa, herkistyminen omalle keholle on olennaisin opettaja. Aloita lyhyemmällä tunnustelulla ja pidennä seuraavalla kerralla aikaa. Jos olet pitkään eteentaivutuksessa, kompensoi sitä selinmakuulla tai taaksetaivutuksella.

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle – 3 harjoitusta bolsterin kanssa:

merimort_bolsteri (2 of 2)

1) Helen Noakes ohjaa usein jo harjoituksen alkuun bolsterin varaan rakennettavia asentoja. Kohotus tuodaan lantion alle, polvet jätetään koukkuun ja jalkapohjat maahan. Ylävartalo lepää rentona maata vasten. Asento on erityisen hyvä hengitysharjoituksen tukemiseksi ja voi auttaa alaselän kireyteen sekä selkärangan linjaukseen. Tarkoitukseen sopii myös tyyny, jopa matalalla tyynyllä on suuri vaikutus. ”Kun lantio kohotetaan maasta, voi saada helpommin käsityksen kehon antautumisesta painovoimalle ja sitä kautta keveyden tunne lisääntyy”, Helen kuvailee.  

merimort_bolsteri (1 of 2)

2) Hyvä kohta bolsterin käytölle on esimerkiksi istuen tehdyssä eteentaivutuksessa, jos takareidet ovat kireät ja istuminen lattialla ei alkuunkaan tunnu mukavalta. Silloin kohotus tuodaan polvien alle ja selkä kaartuu pehmeästi eteenpäin niskan jatkaessa selkärangan pehmeää kaarta. Asennossa ei niinkään haeta venytystä, vaan mielen rauhoittumista. Myös rintakehän ja reisien väliin voi asettaa tyynyn, jotta rintakehää ei tarvitse kannatella ja niska voi sulaa pitkäksi. Bolsteri auttaa ymmärtämään lantiosta tapahtuvaa kallistusta eteenpäin ja vie pois suorittavan asenteen tästä klassisen asanan (Paschimottanasana) muunnoksesta. Helen Noakes muisteli kiitollisena viime Suomen-vierailullaan omaa ensikokemustaan helpottavasta eteentaivutuksesta, kun aina aiemmin oli ohjattu ojentamaan polvia ja jännittämään reisilihaksia ja nyt sai tuntea asennon vaikutuksen hitaasti ja ilman kärsimystä.  

mv_merimort_bolsteri_kuvaaja_Hanna_Ruax (1 of 1) copy

3) Jalkojen ja lantion kohotuksessa voi tuntea miten reisiluut syvenevät eli painuvat alaspäin lonkkakuoppiinsa ja asettuvat pystysuoraan lepoon. Takareidet ja selkä hellittävät kun kehon kulmaa loivennetaan. Tässä asennossa voi viipyä hyvän hetken, jalat voi myös asettaa seinää vasten syvemmän rentoutumisen saavuttamiseksi. Asento on hyvä muun muassa kuukautisten aikana ja matkapäivien päätteeksi. Kohottamalla lantion ja jalat korkeammalle kuin sydämen virkistät sydämen ja keuhkojen toimintaa. Kun totut asentoon, siitä tulee rento. Kohotus toimii erityisesti harjoituksen loppupuolella sekä illalla ennen nukkumaanmenoa.

Artikkeli on muokattu aiemmin julkaistusta kirjoituksesta Ananda-lehdestä.

Valokuvat: Pääkuva: Hanna Ruax, Kuvitukset: Kasperi Lundgren & Meri Mort SarwaYogalle. Leggarit: Yo’a

Täältä löydät kätevästi koottuna kaikki aiemmat joogavinkit.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image