9 syytä olla murehtimatta tulevaa – Helpoin tapa luoda itselleen paineita on miettiä, mikä kaikki voi mennä pieleen

petri_blogi

Kun stressaat ja murehdit, elät mielessäsi

HE - kun stressaat

Murehtiminen ja stressaaminen liittyvät yleensä menneisyyden tai tulevaisuuteen liialliseen miettimiseen. Ehkä menneisyydessä tapahtui jotain, jonka ei olisi mielestäsi pitänyt tapahtua – tai sitten ei tapahtunut jotain, jonka olisit halunnut tapahtuvan.


Menneiden murehtiminen
vie sinut pois nykyhetkestä, jossa elämä tapahtuu. Menneiden murehtiminen on turhaa, sillä et voi palata ajassa taaksepäin ja muuttaa mennyttä. Entä sitten tulevaisuuden murehtiminen… Helpoin keino kehittää paineita tulevaisuudesta on miettiä, mikä tulevaisuudessa voisi mennä pieleen.

Ajatellessasi mikä kaikki voisi mennä pieleen:

HE - vaarinkaytat mielikuvitustasi

Mielikuvituksesi on uskomaton työkalu, jolla voit luoda maailmoja (kuten Star Warsin luoja George Lucas teki) …tai tehdä olostasi tukalan. Tulevaisuudesta murehtiminen on negatiiviseen lopputulokseen keskittymistä, keskittymistä siihen mikä saattaa mennä pieleen. Se mihin keskityt lisääntyy elämässäsi. Tulevaisuudesta murehtiminen on siis negatiivista tavoitteen asettamista! Miksi ihmeessä tekisit sellaista? Itse asiassa tulevaisuudesta stressaaminen tuntuu varmasti typerältä kun katsot seuraavaa kuvaa…

Huolestuttavat asiat, jotka ovat aiheuttaneet sinulle stressiä:

HE - Huolta aiheuttavat asiat

“Minulla on ollut paljon huolia elämässäni, joista suurin osa ei koskaan toteutunut.”
― Mark Twain

Suurin osa huolen aiheistamme ei oikeasti toteudu kuten kuvittelemme! Aivomme kuitenkin kokevat kuvitellunkin uhkan todelliseksi.

Murehtimisen aiheutamat negatiiviset tunteet saavat elimistössämme aikaan stressireaktion. Pitkäkestoinen murehtiminen altistaa henkisille ja fyysisille sairauksille, joten huono tapa kannattaa katkaista ajoissa. Aina kun saat itsesi kiinni murehtimasta, voit päästää irti negatiivisista ajatuksista ja korvata ne positiivisemmalla mielikuvalla.

Vaikutamme tulevaisuuteen nykyhetken kautta, joten on luonnollista, että kannamme huolta tulevaisuudesta sopivassa määrin. Nykyhetkeä emme voi kuitenkaan muuttaa, joten on tärkeää hyväksyä nykyhetki sellaisena kuin se on. Miksikö?

Voisiko nykyhetki olla toisenlainen kuin se nyt on:

HE- nykyhetki
Olet pulassa jos kuvittelet perfektionistisesti, että todellisuus nykyhetkessä voisi olla toisenlainen kuin se nyt on. Toki voit luoda mielikuvissasi paremman version todellisuudesta. Jos kuitenkin erehdyt ajattelemaan, että nykyhetken kuuluisi olla hienojen mielikuviesi mukainen, taistelet todellisuutta vastaan. Se on turhauttava taistelu, jonka häviät joka kerta. Nykyhetki on juuri sellainen kuin se on, juuri nyt.

Elämämme tapahtuu nykyhetkessä. Se on kaikki mitä meillä on ja mitä meillä on koskaan ollut, sillä menneisyys ja tulevaisuus ovat olemassa vain ajatuksissamme. Kun hyväksyt nykyhetken sellaisena kuin se on, kaikkine “epätäydellisyyksineen”, elämäsi voi virrata vapaammin ja olet rauhallisempi, tyytyväisempi ja onnellisempi. Koet olevasi enemmän elossa.

Elämä ei aina suju kuten ajattelemme ja välillä epäonnistumme asioissa, vaikka kuinka yrittäisimme välttää epäonnistumista. Virheet kuuluvat olennaisesti ihmisyyteen, kuten Haloo Helsinki -yhtyekin laulaa: “Virheen mahdollisuus ihmisyydelle sisällön suo”.

Vältteletkö sinä epäonnistumisia? Minä olen vältellyt epäonnistumisia, koska olen kokenut asian seuraavan kuvan osoittamalla tavalla.

Epäonnistuminen on ok silloin kun:

HE - epaonnistuminen

Epäonnistumisen pelko on perfektionisista ajatusmalleista pahimpia, ainakin kun yritämme saada aikaan jotakin merkittävää. Epäonnistumiset ovat usein parhaita opettajiamme ja välttämättömiä välivaiheita matkalla onnistumiseen. Seuraava kuva kertoo miten epäonnistumisen pelko voi jarruttaa tekemiämme projekteja.

Projekteissa aika kuluu:

HE - aika projekteissa

Epäonnistumisen pelko saa meidät välttelemään virheitä ja pelaamaan varman päälle. Jos aloittaessamme uutta projektia yritämme saada varmuuden tulevasta onnistumisesta, juutumme helposti ylianalysoinnin ansaan. Projektin aloittamista on helppo vältellä tutkimalla loputtomasti vaihtoehtoja ja stressaamalla lopputuloksesta etukäteen.

Kun projektin aloittamista välttelee tarpeeksi kauan ja sen tekeminen jää viimeiseen mahdolliseen hetkeen, saattaa tekeminen olla tehokasta (ja erittäin stressaavaa). Myös projekteista irti päästäminen voi olla vaikeaa, sillä ainahan on jotain parannettavaa. Muista kuitenkin, että tehty on parempi kuin täydellinen. Kritiikiltäkään ei voi aina välttyä kun tekee merkittäviä asioita.

Sitä paitsi…

Pahimpia kriitikoitasi ovat:

HE - sisainen kriitikko

Jos koemme, että pystymme paljoon, saatamme vaatia itseltämme paljon ja kokea riittämättömyyden tunnetta jos emme saavutakaan omia korkeita odotuksiamme.

Mieti mitä sanot itsellesi silloin kun olet pettynyt itseesi? Monesti olemme itsemme pahimpia kriitikoita. Jos kritisoisit samalla tavalla jatkuvasti parasta ystävääsi, niin olisitteko enää kauan parhaita ystäviä?

Suhtaudu itseesi myötätuntoisesti. Teet aina parhaasi niillä resursseilla, jotka sinulla on kullakin hetkellä käytössäsi.

Meillä kaikilla on perfektionistisia ajatusmalleja, jotka rajoittavat ja sabotoivat elämäämme.

Perfektionistiset ajatusmallit nojaavat:

HE - perfektionistiset ajatusmallit nojaavat

Perfektionistiset ajatusmallit kuten epäonnistumisen pelko, kovat vaatimukset itseä kohtaan ja hallinnan tarve saavat sinut tuntemaan itsesi riittämättömäksi ja suorittamaan loputtomasti. Perfektionismin hinta on kova ja perfektionistit kärsivätkin erittäin todennäköisesti erilaisista stressin muodoista.

Perfektionistiset ajatusmallit tuovat mukanaan:

HE - perfektionistiset ajatusmallit

Perfektionistiset ajatusmallit  ovat alitajuisia automaattiohjelmia, joita mielesi toteuttaa. Koet ajatuksesi elämästä, et itse elämää. Onneksi ajatuksesi voivat muuttua ja niin voit sinäkin!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image