Sokeriton steviasuklaa

JUULIA_UUSI_BLOGIJouluna saa ja kuuluukin herkutella. Olen koittanut tulehdusta estääkseni välttää sokeria mahdollisimman tarkkaan. Sokeriton elämä on hankalaa, sillä lähes kaikessa vähänkään prosessoidussa ruoassa on lisättyä sokeria jossain muodossa. Kaikki on kuitenkin mahdollista, jos tahtoa ja itsekuria vain riittää. Sokeriton elämä vaatii hiukan enemmän aikaa omassa keittiössä, mutta lopputulos myös palkitsee.

Olen suklaan ystävä, joten siitä luopuminen tuntuu inhottavalta, ja kaupan steviasuklaat sisältävät lähes poikkeuksetta jotain maitotuotetta. Päätin testata raakasuklaan tekoa itse, stevialla makeutettuna. Nyt vihdoin lopputulos alkaa olla lähellä alkuperäistä ajatustani ja on siten myös julkaisukelpoinen. Tällä suklaalla voit herkutella hyvällä omallatunnolla vaikka koko joulun.

Steviasta kirjoitellaan paljon suuntaan ja toiseen, mutta olen aika vakuuttunut, että luonnontuotteena se on makeutusaineista koivusokerin rinnalla yksi parhaista. Itse käytän kokonaisesta steviakasvista uutettua steviauutetta (NutraMedix), jonka sanotaan olevan terveydelle parempi vaihtoehto kuin pelkät kasvista eristetyt stevioglykosidit eli kasvin makeuttavat osat. Steviakasvista uutetulla yrttitipalla on myös borreliabakteeria tuhoava vaikutus, joten käytän sitä muutoinkin päivittäin borrelioosin hoidossa.

Lucumajauhe on tämän suklaan toinen makeuttaja. Se tuo suklaaseen sen kaipaamaa kermaista pehmeyttä ja on siten tärkeä ainesosa. Lucumajauhe sisältää vain vähän sokereita, sillä on erittäin matala glykeeminen indeksi ja se ei nosta verensokeria. Lucumassa on myös A- ja B-vitamiinia sekä beetakarotenia ja rautaa, joten se on oikein hyvä ja luonnollinen vaihtoehto makeuttajaksi.

Ravintona raakasuklaa on todellinen aivojen herättäjä. Sen sisältämä kookosöljy sisältää paljon meille ja erityisesti aivoille tärkeitä keskipitkiä rasvahappoja, ja sen vaikutuksen huomaa vireystilassa nopeasti nauttimisen jälkeen. Keskipitkät rasvahapot imeytyvät kehossa helpommin ja nopeammin kuin muut rasvahapot ja ne nopeuttavat kehon aineenvaihduntaa ja rasvan polttoa. Kookosöljy on myös vahvasti antibakteerinen aine, eli se tuhoaa elimistöstä viruksia ja bakteereja, sekä häätää mahdollista hiivaa elimistöstä.
suklaa
suklaa3Raakasuklaan idea on siis se, että suklaa ei kuumene missään vaiheessa yli 45 asteen, jolloin suklaan sisältämät vitamiini- ja hivenaineet ei katoa.

suklaa4Raakasuklaa on todellinen antioksidanttipommi ja se virkistää tehokkaasti kehoa ja mieltä näinä pimeinä talvipäivinä. Sen valmistaminen on hauskaa ja yllättävän helppoa. Eri makujen kanssa leikkiminen on vain mielikuvituksesta kiinni. Tässä olen käyttänyt makuna raastettua tuoretta inkivääriä, joka sopii täydellisesti raakasuklaan sekaan. Mutta voit hyvin käyttää erilaisia pähkinöitä, rusinoita, erilaisia marjoja tai vaikka chiliä suklaan maustamiseen. Suosittelen lämpimästi raakasuklaan tekemistä, mieluusti kynttilän valossa, hyvässä seurassa ja vaikka lasi hyvää punaviiniä nauttien.

Huom! Jos et pidä stevian mausta, niin voit korvata sen karppisokerilla. Jos sokeri pienissä märin sopii sinulle, voit käyttää hyvin hunajaa tai palmu-, kookos- ja intiaanisokeria. Voit myös käyttää reilummin lucumajauhetta, joka tuo suklaaseen makeutta. Jos haluat täysin sokerittoman suklaan, jätä lucumajauhe kokonaan pois.

suklaa5

Inkivääri-steviasuklaa

1 dl kookosöljyä

1,5 dl raakakaakaovoita

4–8 tl lucumajauhetta (jätä pois, jos haluat täysin sokeritttoman suklaan)

1,5 dl raakakaakaojauhetta

1–1,5 dl mantelijauhoja

1 tl luomuvaniljauutetta tai ¼ tl jauhettua vaniljaa

1 rkl lesitiiniä (ei välttämätön)

10–30 tippaa steviauutetta (huomaa, että steviauutteissa on eroja)

1/8 tl puhdistamatonta merisuolaa tai ruususuolaa

Pala tuoretta inkivääriä

  1. Mittaa kookosöljy metalliseen tai lasiseen kulhoon ja sulata se vesihauteessa nestemäiseksi.
  2. Vaihda lämpöhauteen vettä lämpimämmäksi tarvittaessa ja lisää kookosöljyn sekaan kaakaovoi. Sekoittele vispilällä, kunnes kaakaovoi on sulanut ja sekoittunut kookosöljyyn täysin.
  3. Lisää kaakaojauhe ja muut kuivat aineet.
  4. Lisää lopuksi makeutusaine pienissä erissä ja säädä suklaan makeusaste sopivaksi maistelemalla.
  5. Raasta inkivääri ja ripottele se kakkuvuoan pohjalle (tai voit käyttää hyvin myös esim. muffinssivuokia tai suklaamuotteja).
  6. Ripottele inkivääriraastetta tasaisesti vuoan pohjalle.
  7. Kaada löysä suklaataseos ohuelti vuoan pohjalle siten että inkiväärit juuri ja juuri peittyy. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään.
  8. Kumoa suklaa vuoasta ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa ja syö päivittäin!
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image