Toimiiko self help?

Ihmisellä on seikkailijan luonne. Jokainen meistä on sisukas, haluaa löytää oman totuuden ja ymmärtää maailmaa. Metsästin pakurikääpää, jota löysinkin, mutta käytetty aika, kuivauksen ja keittämisen vaiva ei normaaleilla tehokkuuden mittareilla kannata verrattuna siihen, että käyn ostamassa jauheen valmiina kaupasta. Seikkailu oli kuitenkin kiva ja oivalsin, miten siinä viehätti etsimisen ja löytämisen lumo. Etsiminen ja itsensä haastaminen tuottaa jännitystä, opettaa voimaa ja rohkeutta, se saa adrenaliinihormonimme jylläämään. Kun saavutamme jotain, syntyy meissä mielihyvää tuottavia dopamiini- ja endorfiinihormoneja ja olo on tyytyväinen ja kiitollinen. Evoluutio on saanut ihmisen kehittämään omaa toimintaansa tuottamalla mielihyvää siitä!

Valmiit ratkaisut kirjoista ja kaupoista eivät aina toimi, kun meidät on ohjelmoitu innostumaan uusista mahdollisuuksista ja haasteista ja saavuttamaan mielihyvää saaliin tai ratkaisun löytymisestä.

Jos on tarvetta uudelleensuunnata syömistottumuksia tai ajatuksia, kannattaa kokeilla ja erehtyäkin mutta oppia lopulta, mikä sopii itselle. Jos aina seuraa suosituksia ja dieettejä, ei löydä sisäistä tietoaan ja viisauttaan. Meissä on paljon sellaista sisäistä viisautta, joka ei kasva, jos aina kuuntelemme muiden ohjeita.

Self help pitää sisällään kirjoja, artikkeleita, dokumentteja, seminaareja ja videoita, joiden tarkoitus on auttaa meitä elämään paremmin. Se, mitä mistään tiedämme, on yleensä toisilta ihmisiltä opittua. Onhan toisilla hyviä elämänkokemuksia ja tarinoita kerrottavana ja jaettavana. Self helpiä on kuten mitä tahansa tietoa, hyvää ja huonoa, hyödyllistä ja humpuukia, eikä pitäisi yleistää. On hyvä oppia kuuntelemaan syviä tarpeitaan ja vahvuuksiaan.

Muita seuraamalla voi oppia, mihin suuntaan kannattaa kulkea, ja mitä hyviä juttuja toiset ovat löytäneet. Omalla intuitiolla voi parhaiten tunnistaa, mitä kannattaa kokeilla ja mitä ei. Joskus on vaan tarkoitus erehtyä, löytää kaunista uutta ja jättää taakseen jotain vanhasta elämästä.

On tietoa siitä, miten voimme voida paremmin, huonoja elämäntapoja ja stressiä voi pyrkiä ottamaan paremmin haltuunsa. Meillä on usein jo paljon tietoa ja siksi laitankin välillä kaikki laitteet kiinni, en lue enkä kuuntele mitään, vaan kuuntelen hiljaisuudessa itseäni. Hyvätkään self help tiedot eivät auta, jos emme itse koe. Jos luemme tietoa siitä, miten voisi rauhoittua, syödä paremmin tai liikkua enemmän mutta emme hyödynnä sitä arjessamme, mikään elämässämme ei vielä muutu.

Ajatukset ja tieto eivät pelkästään muuta elämäämme – oman toiminnan muuttaminen pienin askelin etsimisen ja oivaltamisen kautta tekee sen.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image