Näin rauhoitat mielesi stressaavan päivän jälkeen – Hengitä itsellesi levollinen olo

Kohti lepoa – Osa 3

Tänään lepäämme pranayaman, eli hengitysharjoituksen riippukeinussa. Lempeä hengitysharjoitus on hyvä keino rauhoittaa mieltä vilkkaan päivän jälkeen. Seuraava harjoitus on yksi suosikeistani, sen tuoman levollisen tunteen vuoksi.

Vuorosierainhengitys

Vuorosierainhengitys eli Nadi Sodhana (kanavien puhdistus) aktivoi lepohermostoa, vähentää stressiä ja tasapainottaa aivopuoliskojen toimintaa. Jo muutama minuutti päivän päätteeksi tuo rauhallisen olon.

Ota hyvä istuma-asento. Voit istua normaalisti tuolilla tai lattialla risti-istunnassa. Aluksi kannattaa niistää nenä hyvin ja ”tuuskautella” ulos muutamia kertoja. (Jos käytät nenäkannua, voit tehdä puhdistuksen ennen hengitysharjoitusta.)

Rentouta kasvot ja ojenna selkä. Tuo oikea kätesi kasvojesi eteen ja tue oikea kyynerpääsi vasempaan kämmeneesi. Nimetön sormi on toisella sieraimella ja peukalo toisella. Aloita sulkemalla vasen sierain ja hengittämällä sisään oikealta – Sulje molemmat sieraimet – Hengitä ulos vasemmalta. Anna keuhkojen hitaasti tyhjentyä kokonaan. Seuraavaksi aloita sama, mutta käänteisesti hengittämällä hitaasti sisään vasemmalta – Sulje molemmat sieraimet – Hengitä ulos oikealta. Tämä on yksi kierros.

Jatka näin 5-10 kierroksen ajan, jonka jälkeen vapauta ja tunne hengitys molemmista sieraimista. Harjoitus valmistaa mieltä hyvin meditaatioon, joten voit kokeilla istua hetken silmät kiinni ja kädet sylissä Nadi Sodhanan jälkeen. Tarkkaile uudenlaista tilavuutta kasvoilla. 

Lyhyillä videoilla näytän kaksi eri tapaa pitää sormia. Itse pidän etusormen ja keskisormen rauhoittavasta tunteesta otsan keskipisteellä, mutta jos sormet eivät asetu luontevasti, voit käyttää etusormea ja peukaloa sieraimilla kuten jälkimmäisessä esimerkissä.

Hengitys on suurin energialähteemme

Puristavat vaatteet haittaavat laajaa hengityksen liikettä. Jatkuva kiristys rintakehällä saattaa kiristää myös pinnaa. 

Siispä, lisävinkiksi naisille suosittelen vähentämään rintaliivien käyttöä, jotta hengitys voi kasvaa täyteen mittaansa. Kysyin toiselta HE-asiantuntijalta, Denis Vinokurilta miten hän näkee rintaliivien käytön hengityksen laajuuden parantamisen näkökulmasta:

“Rintakehän joustava liike on elinehto sujuvalle hengitykselle. Pallealihas on kuin kuminauha. Se venyy sisäänhengityksellä alaspäin vatsaonteloa kohden. Uloshengityksellä se vapautuu ja nousee kylkiluiden alla sydämen alapuolelle. Kylkiluiden tulee hengityksessä kyetä vapaasti liikkumaan. Niiden välissä olevien lihasten tulisi joustaa pehmeästi. Jos liikettä rajoitetaan esimerkiksi liian tiukoilla tuellisilla liiveillä, hengitys voi muuttua pinnallisemmaksii, verenkierto rintakehän alueella heiketä, mikä vaikuttaa sydämen toimintaan ja oikeastaan välillisesti kaikkien sisäelinten toimintaan. Lisäksi tämä voi heikentää rentoutumiskykyä. Näin siis jos liivit ovat liian tukevia ja ja tiukkoja ja niitä käytetään vuodesta toiseen.”

 

Videot: Heta Koivusalo

Videoeditointi: Tiina Svensk

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image