Sirpa Levonperän valokuvanäyttely tutkailee kasvoja ja olemista

Sirpa
Sirpa Levonperä (kuvaaja: Pertti Kemppainen)

Valokuvaaja Sirpa Levonperän viikon kestävässä valokuvanäyttelyssä (12.–18.1.2014) yhdistyvät kasvot ja kasvojen kantamat tarinat, pohdinnat omasta olemisesta.

Sirpa Levonperä, kuka sinä olet, mistä tulet ja mihin olet menossa?
“Olen valokuvaaja, joka on juuri oivaltanut, mitä haluaa tehdä. Vasta uupumuksen pakottamana ymmärsin hypätä freelancer-kuvaajaksi ja alkaa vihdoin toteuttaa omaa unelmaa. Itsensä johtajana voi ja pitää tehdä sitä, mikä on oma juttu. Ensin pitää kuunnella itseä ja päättää, mitä haluaa. Haluan kuvata, tavata sitä kautta mielenkiintoisia ihmisiä, tehdä heistä tähtiä upeilla kuvilla ja pohtia ihmismieltä siinä samassa. Tällainen psykologian ja kuvaamisen yhdistäminen on järjettömän mielenkiintoista. Itse asiassa haluaisin tehdä tällaisen kuvaushetken ja pohtimishetken ihan kaikkien ihmisten kanssa.”

Kun katsot kenen tahansa ihmisen kasvoja, mitä näet ihan ensin?
“Asenteen. Ystävällinen ja positiivinen lähestyjä saa luottavaisen fiiliksen, yrmyt kasvot päinvastaisen. Ja oman asenteensa elämän suhteen voi todellakin valita. Ihan vaan ajattelulla on voimakas vaikutus.”

Miksi kasvot kiehtovat sinua?
“Oikeastaan siksi, että jokaiset kasvot kuljettavat tietynlaisia elämäntapahtumia mukanaan. Elämänvalinnat, asenne ja tapahtumat muokkaavat kasvojakin. Ja ihan se on kiehtovaa, kun olemme niin erilaisia! Jokainen on ihan omanlaisensa sekoitus.”

Onko näyttelyn kasvojen tarinoissa jotain yhteistä?
“Mielenkiintoista vastauksissa on se, että vaikka kysymykset olivat samat, vastaukset ovat hyvin erilaisia. Jokainen tulkitsi persoonallisella tavalla aihetta. Yhtäläistä on se, että on oikeasti pysähdytty pohtimaan omaa olemista. Sehän noin normaaliarjessa jää helposti tekemättä. Kuvattavien tarinoista paistaa mielestäni sellainen seikka, että kaikki vaikuttavat olevan hyvin sinut itsensä kanssa. Se on suorastaan upeaa. Olen kiitollinen siitä, että teemaa oikeasti pohdittiin ja vastaukset ovat syvällisiä ja paljaan rehellisiä. Minulle tulee siitä sykähdyttävä ja nöyrä olo.”

Millaisia oppeja sait itse kuvattavilta elämästä?
“Minusta tuntuu, että toisten kuvaushetkestä opin itsestäni aina jotain. Olen mielestäni rauhallinen, mutta kuvaustilanteet saivat minut tuntemaan, että kannattaa rauhoittua vielä lisää, että kaikki on hyvin.”

INFO:

Mikä?
Valokuvaaja Sirpa Levonperän valokuvanäyttely Sinä olet oman elämäsi tähti. Näyttelyssä on esillä henkilöiden kasvokuvia ja kasvojen tarinoita. Kuvattavat ovat ihmisiä, joilla on mielenkiintoinen tausta, ura tai persoona. Jokaisella on oma tarina mukanaan. Juuri nämä kasvot kuljettavat omanlaisiaan tapahtumia takanaan.

Miksi?
“Psykologiselta kannalta näyttelyn tarkoitus on herättää ihmisiä pohtimaan oman elämänsä kuljettamista, muistuttaa, että olethan sinä varmasti oman elämäsi tähti. Persoonallista juuri tässä valokuvanäyttelyssä on se, että jokaisen kuvan takaa paljastetaan tarina. Yhdeksän kasvoa, yhdeksän tarinaa, yhdeksän pohdintaa tästä elämästä.”

Missä ja milloin?
Lasipalatsin Akkuna-tila, Simonkatu 3, Helsinki
12.1.-18.1. ma-su klo 12-18

MAKUPALOJA NÄYTTELYSTÄ:

SANNA: “Olen ehkä ollut jotain, mitä olen ajatellut muiden haluavan. Yhtä aikaa olen ollut paljon ja en mitään.”
SANNA: “Olen ehkä ollut jotain, mitä olen ajatellut muiden haluavan. Yhtä aikaa olen ollut paljon ja en mitään.”
IGOR: “Vapaus, niin henkinen kuin fyysinenkin, ovat asioita mitä pohdin päivittäin.”
IGOR: “Vapaus, niin henkinen kuin fyysinenkin, ovat asioita, mitä pohdin päivittäin.”
ANNE:  “Jostain kummasta syystä olen saanut järjettömän määrän 'sinnikkyysgeenejä', jotka ovat mielestäni aika epätyypillisiä.”
ANNE: “Jostain kummasta syystä olen saanut järjettömän määrän ‘sinnikkyysgeenejä’, jotka ovat mielestäni aika epätyypillisiä.”
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image