Stressaatko joulua? – Ihminen on ainoa eläin, joka osaa kehittää ahdistuksen tyhjästä

Henkka Hyppönen vieraili Hidasta elämää -sivustolla loppuvuonna 2011. Henkka on työskennellyt mediassa, yrittäjänä, yritysvalmentajana ja luovana johtajana. Hän uskoo, että elämä on parhaimmillaan sellaisenaan, turhia lisäämättä, turhia poistamatta. Henkka on julkaissut yhteensä neljä kirjaa, viimeisin kirja Pelon hinta ilmestyi 2014 (Tammi).


Homo sapiens on outo eläinlaji. Ihminen on tiettävästi ainoa eläin, joka ahdistuu omia aikojaan vapaudessa. Ihminen on tiettävästi myös ainoa eläin, joka kehittää stressin tyhjästä. Esimerkiksi joulusta. Aivan kuin oikeus juhlaan pitäisi maksaa etukäteen henkisellä kärsimyksellä.

Lähdetään liikkeelle ihan perusteista. Koko jouluoperaatio on suhteeton. Operaation resurssit (raha, aika, työvoima) on raskaasti alimitoitettu ja kompetenssit tuskin tukevat. Joulu on massiivinen logistiskulinaristissosiaalinen operaatio. Harvassa ihmisessä kohtaavat suurtalouskeittäjän, ammattimaisen ostajan ja zen-munkin parhaat puolet.

Kun jouluaatto koittaa, ihmisen henkinen stamina riittää vaivoin kynttilän puhaltamiseen.

Reaalimaailman totuuksien lisäksi joulustressiä virittää ulkopäin tulleet ja itse kehitellyt odotukset. Niin kuin useimmat nykyihmisen ahdistuksen aiheet, joulun ahdistus kumpuaa pohjimmiltaan ihmisten välisistä suhteista.

Me olemme sosiaalisesti herkkiä eläimiä. Jopa toisen alitajuiset odotukset vaikuttavat käytökseemme. Mutta saatamme sisäistää myös odotuksia, joita kukaan ei ole meille asettanut. Oletamme, että joku odottaa meiltä jotain ja pettyy, jos odotukset eivät toteudu. Se joku ei todennäköisesti ole edes ajatellut sinua.

Miksi joulua pitää stressata, se on vain ihmisen keksimä juhla. Jeesus ei oikeasti syntynyt jouluna (vaan ilmeisesti syyskuussa), joulupukin keksivät saksalaiset opiskelijat, punaiseen nuttuun sen puki Coca-Cola, kukaan ei todennäköisesti tarvitse yhtään mitään, ja yleisesti ottaen jouluruoat ovat kuin suoraan pula-ajalta. Niistä on turha ottaa paineita.

Joulustressi voi kuitenkin tulla salakavalasti. Maksimoitko sinä itse joulustressisi?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image