Mitä on itsekkyys? – Gurut vastaavat Sarasvuolle

Kesällä Jari Sarasvuo pääsi otsikoihin syyttämällä downshiftaajia itsekkyydestä. Arvailematta tai tietämättä, mitä Sarasvuo tarkoittaa “downshiftaajilla” (luultavasti tätä), on sen sijaan kiinnostavaa kuulla, mitä maailman tunnetuimmat henkiset gurut Anthony de Mello ja Dalai-Lama sanovat itsekkyydestä.

Anthony de Mello (Havahtuminen, Like 1999):

“En salli sinun manipuloivan itseäni. Minä elän omaa elämääni. Kuljen omia teitäni. Otan itselleni vapauden ajatella omia ajatuksiani, seurata omia taipumuksiani ja mieltymyksiäni. Osaan sanoa sinulle ei. – – – On ihanaa sanoa ihmisille ei, se on osa heräämistä. Herääminen on osaksi sitä, että elätte elämäänne niin kuin se on teistä itsestänne sopivaa. Ja ymmärtäkää tämä: se ei ole itsekkyyttä. Itsekkyyttä on se, että vaatii jotakuta toista elämään niin kuin TEISTÄ on sopivaa. Se on itsekkyyttä. Ei ole itsekästä elää omaa elämäänsä niin kuin parhaaksi katsoo.”

Samanlaiseen itsekkyys-käsitykseen pohjautuen Dala-Lama (Myötätunto – Sisäinen ja rauha ja onnellisempi maailma, Basam Books 2011) kirjoittaa seuraavasti:

“On selvää, että kaikki maailman ongelmat johtuvat viime kädessä itsekkyydestä ja itserakkaudesta. Muista, että viime kädessä rakastat itseäsi luonnollisesti, et siksi, että olisit ollut itsellesi ystävällinen. Haluat päästä eroon kärsimyksestä ja olla onnellinen yksinkertaisesti siitä syystä, että rakastat elämääsi. Samalla tavalla kaikki elolliset olennot luonnostaan rakastavat itseään, mistä syystä he haluavat päästä eroon kärsimyksestä ja olla onnellisia. Olemme kaikki samanlaisia – ainoa sinun ja toisten  välinen ero on se, että toisia on monta ja sinua vain yksi. Vaikka voisit käyttää kaikkia muita olentoja omien päämääriesi saavuttamiseen, et olisi onnellinen. Mutta jos sinä, yksi ihminen, palvelet toisia parhaasi mukaan, tämä pyrkimys on sinulle sisäisen ilon lähde.”

Dalai-Lama kirjoittaa vielä epäitsekkäistä ihmisistä eli niistä, jotka eivät vaadi muita elämään, kuten heistä on sopivaa:

“Aidosti epäitsekkäät ihmiset välittävät lukemattomasta määrästä elollisia olentoja huolimatta siitä, ovatko ne ystäviä vai vihollisia tai mikä heidän kansallisuutensa tai etninen taustansa on. Tämä myötätunto koskee kaikkea kärsimystä. Tällaiset epäitsekkäät ihmiset haluavat toisten saavuttavan onnellisuuden tilan kaikkine myönteisine ominaisuuksineen.”

Lue Havahtuminen-kirjan esittely tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image