Rosala: Rohjakkeesta pinkiksi kaunottareksi

Rosala-blogissa pureudutaan slow living -teemoihin. Rosala on vuonna 1925 rakennettu talo hitaassa Hämeessä, ja se toimii Hidasta elämää -sivuston kiinnepaikkana ja sivuston perustajien kotina.

Tietokonekaapit alkavat olla vanhaa nykyaikaa. Kun ollaan siirrytty massiivisista näytöistä ja pöytätietokoneista pitkälti läppäriaikaan, tietokonekaapit ovat vaarassa päätyä huonekalujen hautausmaalle.

Tämä täyspuinen tietokonekaappi huuteli pelastajaansa tori.fi-sivustolla. Itsekään en kaivannut kaappia tietokoneelle, mutta ainaiseen haasteeseeni se tuli vastaamaan täydellisesti: kaipasin kätevää tilaa ompelukoneelleni ja saumurille, jotta niitä ei tarvitsisi aina kaivaa varaston perältä eikä tarvitsisi vallata koko ruokailupöytää. Ehkä ompelisinkin useammin?

Kaappi ei alkuperäisessä olemuksessaan täyttänyt kauniin kalusteen kriteerejä, mutta sen pelkistetty olemus teki minuun vaikutuksen. Myös hinta oli kohdallaan: sain tingittyä sen 35 euroon.

Kaapin pinta oli käsittelemätöntä mäntyä, joten pieni hiominen ja pölyjen pyyhkiminen riitti pohjatyöksi. Pintaan valisin ekologista Uulan Into-kalustemaalia. Uula-maalin ympäristöystävällisyys perustuu sen uusiutuviin luonnonöljyihin. Siksi maali ei myöskään haise.

Pinkin värin kaappi haki huoneessa olevasta Ritva Kronlundin suunnittelemasta Tapettitalon Kirsikkapuu-tapetista. Paperitapetti on ekovaatimusten mukaan valmistettu: ilman homeenestoainetta ja muita myrkyllisiä aineita.

Muuten niin vaalea ruokailuhuone sai piristykseksi karamellisen, pinkin kaunokaisen. Löysin vielä kruunaajaksi vanhat messinkiset vetimet, jotka pelastin aikoinaan puretun keittiön kaapinovista.

Pienimmällä maalipurkkilla (0,9l) maalasi kaapin hyvinkin kahteen kertaan; maalia jäi vielä vajaa puolikas muihin karamellisiin projekteihin.

Pinkin sävyn värikoodi on NCS S 1050-R30B (Into-kalustemaali). Taustalla olevan valkoisen seinän värikoodi on V503 A/1 (Into-sisustusmaali).  Muuta kuvassa (edessä vasemmalta oikealle): anopilta peritty Arabian kulho, miehen lapsuuden muki ja lamppu on peräisin eduskunnan lisärakennuksen alta puretusta Pikkuparlamentti -ravintolasta.