Näin rentoutuminen onnistuu – Kesäpassiviteettien top 8

Miten kesälomalla rentouduttiinkaan? Tässä kahdeksan vinkkiä, miten kesälomasta ei tule läpijuoksua.

1. Oleskele metsässä

Tutkimuksissa on todettu, että viherympäristössä stressioireet vähenevät ja tarkkaavaisuus palaa. Luontoa katselemalla stressioireet vähenevät merkittävästi jo 4–6 minuutissa. Metsän vihreällä värillä on rentouttavia vaikutuksia.

Ja hei: lapset rakastavat metsää!

2. Minimoi harrastukset

Jos nelihenkisellä perheellä on jokaisella arkipäivänä yksi harrastus, se kattaa viikosta jo miltei jokaisen arkipäivän. Jos harrastuksia on jollain perheenjäsenellä enemmän, arki alkaa olla jo sirkusta. Mitä kiireisempiä me ihmiset olemme, sitä enemmän harrastuksestakin tulee suoritus ja stressi.

Etenkin kesäaikaan kannattaa yrittää välttää arkisirkusta ja miettiä, olisiko perheen yhdessäolo tärkeämpää kuin kehittävät mutta niin kiireiset aktiviteetit.

”Jo 1900-luvun alussa varoiteltiin, että lasten elämä on liian aikataulutettua ja että heillä ei ole aikaa tehdä muuta kuin juosta yhdestä kehittävästä harrastuksesta toiseen.” (kirjasta Carl HonoréPerhe paineessa, Basar Kustannus 2010)

3. Ota päivänokoset pihalla

Levitä viltti nurmikolle tai kääriydy peittoon pihakeinuun. Kuuntele ympäristön ääniä ja vaivu välillä suloisen uneen. Ota lapset mukaan ulkopäikkäreille!

”Juomme mieluummin jättikupillisen kahvia tai otamme piristyspillereitä, luonnonlääkkeitä tai kemiallisia, selvitäksemme päivästä sen sijaan, että vastaisimme luonnon kutsuun pienillä nokkaunilla.” (kirjasta Tom Hodgkinson: Joutilaat vanhemmat, Basam Books 2009)

4. Unohda huvipuistot, suurtapahtumat ja muut viihdykkeet

Jos olet ollut vuoden enemmän tai vähemmän kiireinen, vältä paikkoja, joissa on tungosta ja stressaavaa. Hulinassa ja hälinässä kaikkien stressitasot nousevat, syntyy riitoja ja lomapäivä ei ole rentouttava.

Unohda myös viihdykkeet (kuten tv), jotka pitävät aivosi aktiivisena ja töissä koko ajan. Anna myös aivoillesi lepoa, ole ja anna ajatustesikin olla.

5. Tarkastele pilviä

Miltä pilvet näyttävät? Millainen on niiden vauhti ja suunta? Pilvien tarkastelu voi olla meditatiivista tai aktiivista, mutta yhtä kaikki: se ravitsee sielua.

Pilvien tarkastelu ja päivänokoset kulkevat usein käsi kädessä… Mutta koska pilvien tarkastelussa ei ole päämäärää, se passaa rentoutujalle hyvin!

6. Oleskele kotona tai kotipihassa

”Älä lähde merta edemmäs kalaan” sanotaan, eikä suotta. Jos olet niin onnellinen, että sinulla on esimerkiksi oma piha, oleskele siellä. Unohda kuitenkin pihan tai kodin to do -lista ja nauti välillä pelkästä oleilusta, siitä, mitä olet jo saanut aikaan. Tai minkä luonto on pihalla hoitanut, vaikket olisi ehtinyt tehdä mitään.

Sama pätee omaa kotiin: nauti!

7. Piilota kalenteri

Kesälomalla kalenteri ei ole tarpeen. Anna päivien soljua, ja anna niiden tulla spontaanina ja uudenlaisena. Herää jokaiseen aamuun ihmettelemällä, älä tee päivästä suoritusta, joka pitää hoitaa aikataulussa.

Jos joskus sovit jotain, pidä huolta, ettei samalla päivälle tule toista ohjelmanumeroa. Pidä vähintää yksi päivä viikossa, kun ei tarvitse eikä ole pakko, kukaan ei odota.

8. Tarkkaile aaltoja

Aaltoja on kaikkialla: Aallot täyttävät täyttävät maailmamme musiikilla ja antavat värit. Aaltoja liikkuu ihmisten välillä ja omassa kehossa. Koska niitä ei voi nähdä, ne voi vain tuntea, kun antaa niille tilaa hiljaisena hetkenä.

Konkreettisia meren aaltoja katsellessa mieli tyhjenee: ”Pikku aallonhuiput sujahtelivat sinne tänne kuin työmatkalaiset ruuhkaisella juna-asemalla risteillen kaoottisesti toistensa lomitse. Mutta toisin kuin työmatkalaiset, aalot kulkivat toistensa läpi ja ylitse yhdistyen ja jatkuen, ilmaantuen näkösälle ja kadoten taas. Aaltojen liike on hypnoottista.” Gavin Pretor-Pinney: Aallontarkkailijan opas, Atena 2011)

Kiitos Jyrkille juttuideasta!

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image