Martat: 10 vinkkiä hidastamiseen

Marttaliiton vuosien 2011–2013 teemana oli  Hidastamalla hyvinvointiin. Tässä Marttojen vinkkejä tahdin hidastamiseen:

1. Keskity olennaiseen

Olennaiseen keskittyminen on valintoja. Kaikki ei ole tärkeää hyvinvointimme kannalta. Valitse rohkeasti asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Keskittyminen rauhoittaa mieltä ja parantaa lopputulosta. Hidastaminen antaa aikaa olla läsnä ja kuunnella sitä, mikä on sinulle olennaista. Anna pysähtymisen puhua. Mitä tänään etsit? Hidastaminen antaa aikaa olla läsnä.

2. Raivaa tilaa elämälle

Elämä on monesti hallitsematonta, mutta elämänhalua lisää mieluisa tekeminen. Aistien aktivointi ja käsin tekeminen tehostavat aivojen tiedonkäsittelyä lievittämällä stressiä ja parantamalla keskittymiskykyä, minkä seurauksena suorituskykymme paranee. Puutarhanhoito ja kutominen pienentävät riskiä sairastua dementiaan. Tekeminen, joka lisää elämänvoimaa, kannattelee vaikeina aikoina. Suorittaminen ei ole elämää.

3. Päätä, mitä tahdot

Kukaan toinen ei voi sanoa, mikä on hyvää ja olennaista sinulle. Ota itseäsi niskasta kiinni, kartoita asiat joihin haluat vaikuttaa, joita haluat vielä tehdä, joissa haluat olla mukana. Päätä minkälaiseksi ihmiseksi haluat tulla – ennen kuin se on liian myöhäistä. Elämä on nyt!

4. Ennakoi ja suunnittele

Jätä tilaa haaveille ja unelmille. Pidä kiinni suunnitelmistasi, kun olet päätöksen tehnyt. Suunnittelu auttaa karsimaan turhan pois. Etukäteissuunnittelu säästää aikaa ja vaivaa sekä on ilmaista.

Suunnitelmallisuus helpottaa arjen sujumista, joustamattomuus hankaloittaa muuttuvista tilanteista selviytymistä. Harjoittele suunnitelmallisuutta, monitaitoinen suunnittelija uskaltaa luottaa itseensä, elämä kantaa.

5. Kulje heidän rinnalla, jotka osaavat hidastaa

Lapset ja vanhukset osaavat hidastaa, otetaan heistä oppia. Keskittymällä vain yhteen asiaan kerrallaan voimme hidastaa kiirettä vastaan. He, jotka osaavat hidastaa eivät pidä itsestään meteliä. Otetaan heistä mallia. Ollaan itse mallina lähimmäisillemme.

6. Tee valintoja ja karsi

Kaikkea ei tarvitse saada eikä saavuttaa, varsinkaan samanaikaisesti. Yleensä se mikä tuntuu hyvältä, on oikein. Tee vastuullisia valintoja – vähemmän on enemmän! Kaaos selviää karsimalla.

Luopuminen ja kierrättäminen edellyttävät vähän vaivaa, mutta antavat samalla vapauden turhien asioiden, esineiden ja asenteiden pakosta.

7. Tunnista ilon ja merkityksen lähteesi

Mikä tuo sinulle hyvää oloa? Hakeudu sen lähteille, kuuntele sisäistä ääntäsi. Hyvinvointi syntyy itselle tärkeiden toimintojen ja niiden tuottamien kokemusten kautta. Jos tekeminen tuo iloa, muista, että teko luo tietoa ja sitoo maailmaan. Teko muovaa myös aivojamme, minuutemme muodostuu monista teoista. Teon toistosta syntyvät taitomme, tapamme ja tottumuksemme.

8. Jaa hyvästäsi ja nauti

Marttailu lähtee tekemisen ilosta, ei pakosta. Jos ei huvita tehdä, muista, että jo oleminenkin on tekemistä. Sinulla on paljon hyvää, jota voit laittaa kiertoon: osaamista, asioita, aikaasi.

Ole rohkea jakamaan omastasi, jolloin saat suurimman ilon ja hyvän olon. Jakamalla omastasi sinua tarvitaan, olet ihminen, joka ei elä vain itselleen. Hyvän jakaminen moninkertaistaa elämänpalon.

9. Etsi laatuaikaa

Yhdessä vietetty aika on usein laatuaikaa merkityksellisempää, mutta ajalle voi antaa myös itse lisää syvyyttä. Irrottaudu sähköisen tiedonvälityksen, sosiaalisen median tai muun tajunnanvirran automatisoituneista lähteistä, ja anna tilaa omille ajatuksille ja tunteille. Anna hiljaisuuden puhua.

10. Opi yhdessä

Yhdessä tekeminen tuottaa iloa ja lujittaa yhteenkuuluvuutta. Elämän kestävä oppiminen on hyvä asenne, tänään opittu on huomisen taito ja tottumus.

LUE MYÖS: Pysähdy, sanoi Martta kiireessä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image