Pysähdy, sanoi Martta kiireessä

Hidastamalla hyvinvointiin -teema valikoitui Marttaliiton seuraavan kolmen vuoden teemaksi. Mutta miksi?

Välillä pitää istua portaalle lepäämään, juomaan mehua ja ihmettelemään.

Marttojen tavoitteena on lähivuosina pysäyttää ihmiset ajattelemaan arjen hidastamisen merkitystä ja jokapäiväisiä valintoja hidastamisen lisäämiseksi, sillä hyvinvointi lähtee kokonaisvaltaisesta ihmisenä olemisesta, jossa on huomioitu psyykkinen, fyysinen ja henkinen oleminen.

”Arjen valintojen kautta voimme edesauttaa merkittävästi hyvää elämää ja siten saavuttaa tasapainoa kiireisen ja luonnonvarojen tuhlausta ehkäisevän elämän rakentamiseen. Hidastaminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden ottaa aikaa olennaiseen, nauttia itselle tärkeistä asioista ja toimia vastakulttuurisena voimana kiireelle ja taloudellisen kasvun pakottamalle suorittamiselle”, pohjustaa Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Hidastaminen on Martoille ennen kaikkea valittu elämänasenne. Se on sitä, että arjessa on itselle sopiva rytmi ja hyvinvointia lisäävä vauhti: silloin on mahdollista antaa aikaa asioille, joista nauttii ja joita rakastaa. Martat neuvovat keskittymistä, vaikuttumista ja ajan ottamista omaan haltuun. On pyrittävä vaihtamaan määrä laatuun.

”Suosimme hidastamista arjen keskellä, kiireen punnitsemista, olennaisen etsimistä. Etukäteissuunnittelulla pääsee jo pitkälle. Ei tarvitse ottaa vuoden sapattilomaa ja lähteä purjehtimaan ja jättää kaikkea. Arki tarjoaa hidastamisen keitaat, jos osaa ne hakea ja kokee ne tärkeiksi”, Heikkilä tarkentaa Marttojen näkemystä.

Martat painottavat, että koska ihmisen elämä on rajallista, hidastamisen kautta päästään lähelle olennaista: hyvää elämää. Martoilla on keinoja neuvoa nykyajan ihmistä hidastamisessa ja arjen hallinnassa: ”Olemme uskollisia perustehtävällemme eli kotitalousneuvonnalle, joka tukee perheitä ja koteja arjen haasteiden keskellä. Hidastaminen kohti olennaista antaa elämäämme merkitystä. Valitsemme ylenpalttisen ympäristön sekä ihmisen kuluttamisen sijaan elämän, joka antaa arjelle merkityksen.”

Heikkilä arvioi, että joutilaisuuden ja puuhastelun taito sekä hiljaisuuteen hakeutuminen ja olennaisen perkaaminen tietoisilla valinnoilla ovat oravanpyörässä juoksevien ihmisten syvimpiä kaipuita hyväksytyksi tulemisen rinnalla: ”Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, miten ihmiset kokevat hidastamisen omassa elämässään ja miten sitä kohti askeltavat.”

Miten arjen tahdin hidastamisessa sitten voi onnistua, jos ei itsellä ole siihen välineitä?

”Annamme vuosittain satoja kotitalousneuvontakursseja 16 piirissämme, tavoitamme noin 166 000 ihmistä vuosittain. Neuvonnassamme korostamme kestävän kehityksen ja etukäteissuunnitelmien lisäksi arjen kaaoksen haltuun ottamista pienin askelin ja tietoisin valinnoin”, Heikkilä vastaa. Lisätietoja Marttojen oman piirin toiminnasta ja hidastamisesta saa Marttojen nettisivuilta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image