Hitaiden kirjojen kotimainen ykkönen

Ritva Rajander-Juusti: Kohtuus kaikessa – Enemmän elämää vähemmällä, Minerva Kustannus 2010

Mikä on Y-sukupolvi? Entä elämäntyyliyrittäjä? Miten palkallisten ja yrittäjien menestyksen kokemukset eroavat toisistaan? Miksi kohtuullistaminen on vasta tuloillaan Suomeen, kun maailmalla ilmiö on saanut laajat käytännön mittasuhteet jo työelämässäkin?

Rajander-Juusti vastaa näihin ajanhermoilla oleviin kysymyksiin uutuuskirjassaan Kohtuus kaikessa – Enemmän elämää vähemmällä. Kirja on uutismaisen ajankohtainen teos elämän hidastamisesta, kohtuullistamisesta. Se huomioi huikaisevan hyvin eri medioiden viimeaikaista keskustelua kohtuullistamisilmiöstä.

Kirja esittelee kohtuullistamisen historiaa, työelämän tutkimuksia ja haasteita, ajankäytön merkitystä, kohtuutta kulutuksessa ja päätyy lopulta keräämään onnellisuuden palasia kasaan. Kohtuus kaikessa pureutuu siis kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueille.

Erityisen kiinnostavia kirjassa ovat Rajander-Juustin näkemykset työelämästä ja työkulttuurin kehittymisestä. Rajander-Juusti ottaa rohkeasti mutta perustellen kantaa nykytekemisen tilaan. Hän muun muassa kirjoittaa seuraavasti:

”Työn tekemisen mallit ovat muuttumassa. Perinteisen kasvuorientoituneen rahakeskeisen talouden vastapainoksi talousoppineet ja muut viisaat hahmottelevat ajattelua, jota kutsutaan arvon tai onnellisuuden kasvutaloudeksi, ja jossa yhdistyvät hyvä tulos ja hyvän tekeminen. Jatkuvan kasvun siunauksellisuus on sekin jo kyseenalaistettu.”

”Käsillä olevassa ’työelämän kulttuurivallankumouksessa’ vallan kahvaan on nousemassa 1970-luvulla ja sen jälkeen syntynyt sukupolvi, joka korostaa perinteisen protestanttisen työn etiikan sijaan työn sisäisiä merkityksiä mahdollisuutena toteuttaa itseään. Kun nämä ikäluokat näyttävät myös suhtautuvan omaan vapaa-aikaansa ja harrastuksiinsa edeltäjiään intohimoisemmin, työtekijöiden sitoutuminen työhön ja lojaliteetti työnantajaa kohtaan ovat aikaisempaa ohuemmat, samalla kun ikäluokkien pieneneminen johtaa ’työantajan markkinoista’ kohti ’työntekijän markkinoita’.”

”Nykyisin etätyötä tekee noin 15 % palkansaajista, ja määrän kasvu on pysähtynyt. Uuden sukupolven työskentelytavoissa etätyö ei kuitenkaan ole enää vain edelläkävijäyritysten merkki, vaan luonnollinen ja välttämätön edellytys toimiville työolosuhteille.”

Kirja antaa toivoa niille, jotka kokevat työnsä mielekkääksi mutta toteutustavan vääräksi.

Kohtuus kaikessa on ehdottomasti tämän hetken suomalaisten hitaiden perusteosten ykkönen!

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Sinä ihana ❤ Tasan 2 kuukautta jouluaattoon.  Saat ilmaisen toimituksen  (arvo 5,90€) verkkopuodin ostoksesta kun lisäät ostoskoriin  Lempeiden sanojen joulukalenterin . Etu aktivoituu koodilla JOULU24 ja on voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka.
Lempeiden sanojen joulukalenteri!
close-image
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image