Zen painonhallinnassa – tätä se on

Kun meillä on tavoite, se pidetään yleensä mielessä aamusta iltaan: Mikä ruoka saa painon putoamaan? Mikä liikunta kuluttaa parhaiten kaloreita? Mutta mielen pitää saada välillä levätä, muuten laihduttaminen on ympärivuorokautista työtä.

Zen (kiinaksi chan, japaniksi zen) kuulostaa mystiseltä. Suoraan käännettynä se kuitenkin tarkoittaa vain “olemisen suoraa kokemista turhia miettimättä”. Yksinkertaistaen zen on siis ajatuksenjuoksun rauhoittamista, mielen lepäämistä, luopumista suorituskeskeisestä ajattelumallista sekä nauttimista tästä hetkestä.

Sitku olen laiha!

Painonhallinnassa olennaista on tavoitteen asettaminen ja arkirutiinien rukkaaminen siten, että tavoitteeseen päästään. Se on tärkeää. Pitää pitää kirkkaana mielessä, mihin ollaan pyrkimässä. Tuo mielessä pitäminen muuttuu kuitenkin helposti “sitku”-ajatteluksi, jossa elämä alkaa vasta sitten, kun tavoite on saavutettu: “sitku olen laihtunut…”

Sitku tekee elämästä suorittamista. Aivot tekevät koko ajan tulevaisuuteen vievää ajatteluprosessia, jossa nykyhetki on vain väline saavuttaa jotain. Kuulostaa ehkä tutulta?

Mutta nykyhetki ei ole väline, vaan se on se, mitä kutsumme elämäksi. Jos sen sijaan asumme koko ajan ajatuksissa, jotka keskittyvät tulevaan tai menneeseen, elämä menee meiltä ohitse. Kuulostaa yksinkertaiselta?

Käytännössä ajatusten hiljentäminen ei kuitenkaan usein ole niin helppoa. Vaikka hidastaa elämänrytmiä ja lähtee rauhalliseen metsään lenkille, mielessä saattavat pyöriä päivän työasiat, mitä laitetaan iltapalaksi, pakko kävellä tänään viisi kilometriä, tavoitekalorinkulutus jne. Kokeilepa lähteä kävelylle, keskittyä vain hengitykseen ja aistia luonto. Yhtäkkiä saatat huomata, että olet taas vaipunut ajatuksiisi.

Mietiskelyä lenkkipolulla

Ajatusten “lepäämistä” voi harjoittaa mietiskelyllä, jota kutsutaan myös meditaatioksi. Taas mystinen sana. Sillä tarkoitetaan kuitenkin vain mielentilaa, jossa mieli ei tavoittele mitään. Ja mikä parasta, meditaatiota ei tarvitse harjoittaa lotus-asennossa, vaan se voidaan tehdä kävellessä, sauvakävellessä, juostessa, hiihtäessä, saunoessa ja syödessä. Tärkeintä on vain olla läsnä hetkessä.

Kävelyssä, sauvakävelyssä, juoksussa ja hiihdossa rytmi auttaa meditatiiviseen tilaan pääsemisessä. Jotkut vain kävelevät, sauvakävelevät, juoksevat tai hiihtävät ajattelematta mitään, mutta toiset rytmittävät liikettä yksinkertaisilla sanonnoilla, jotka auttavat keskittymään liikkeen rytmiin, eivätkä ajatukset pääse valloilleen.

Sauna taas on lähtökohtaisesti rauhoittumisen tyyssija, jossa mieli ja keho puhdistuvat. Lämmöstä nautiskelu pirteän metsälenkin jälkeen on parasta meditaatiota tai zeniläisyyttä – kunhan mieli ei livahda löylyhuoneesta ulos!

Mitä sitten on meditointi syödessä? Se on ennen kaikkea tietoisuutta ja itsensä muistuttamista siitä, kuinka kiitollisia voimme olla, että edessämme on terveellistä ruokaa. Ruoka ei ole vain jotain, jonka hotkimme huomaamattamme. Syödessä tulee muistaa, että ruokaa syödään, jotta voidaan ylläpitää terveyttä: se tekee hyvää ihmiselle! Ja että rasvaisessa, liiaksi maustetussa ja makeassa ruuassa ei ole zenin makua.

Hallitse mieltäsi, älä painoasi

Vaikka laihduttaminen on prosessi, jolla on selkeä tavoite ja jota ajatukset pyrkivät koko ajan tukemaan, on syytä antaa aivoillekin lepoa. Samalla kun antaa aivoille luvan levätä, antaa itselleen mahdollisuuden olla tässä hetkessä, elää elämää. Tässä hetkessä on paljon kauneutta ja ihania asioita riippumatta siitä, kuinka paljon painaa tai miltä näyttää. Anna itsellesi lupa nauttia niistä.

Kun olet oppinut terveellisen elämän rytmin, syömisen, lepäämisen ja liikkumisen tasapainon, ne tulevat itsestään ja voit keskittyä itse (meditatiiviseen) tekemiseen kaikilla aisteillasi ja nauttia siitä. Jos sen sijaan laihduttaminen on koko ajan mielessäsi, se alkaa hallita elämääsi ja sinua – siitä tulee ympärivuorokautista työtä. Ei sellaista kukaan jaksa. Eikä tarvitsekaan.

Kun pääset laihduttamisen ikuisesta ajattelusta ja sen tuomasta stressistä, ehkä huomaat, että kaikki tapahtuu itsestään. Yhtäkkiä oletkin jo perillä.

LUKEMISTA

Kävely-, sauvakävely-, juoksu-, hiihto-, sauna- ja ateriointimeditaatiosta:

Tay Hae eli Mikael Niinimäki: Suomalainen zen-opas, Basam Books, 2009

Yleisteos arkisesta zenin harjoittamisesta:

Charlotte Joko Beck: Jokapäiväinen zen, Basam Books, 2007

Yksinkertaiset meditointiohjeet:

www.terveyskirjasto.fi

Meditaation perusteita:

Matthieu Ricard: Meditoinnin taito, Basam Books, 2010

Positiivista psyykkausta ja meditaation perusteita:

Jon Kabat-Zinn: Olet jo perillä – tietoisen läsnäolon taito, Basam Books, 2006

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image