Näin kasvatat auringonkukan

Kun auringonkukan kasvatuksen tekee sydämellä ja pieteetillä, saattaa auringon keltainen tukka liehua jopa viidessä metrissä. Näin kävi Lexalle.

 

Lexa, 59, on kasvattanut auringonkukkia jo kymmenen vuotta. Innostus lähti vuonna 2000 kesälomareissulta, kun Helsingin Töölönlahdelle oli istutettu kaunis auringonkukkameri, jossa oli kukan eri lajikkeita: ruskeita, keltaisia, pieniä, isoja jne.

Syksyn tullen Lexa kävi hakemassa kuivuneista kukista siemenkodat ja jatkoi niiden kuivattamista kotona. Seuraavana kesänä hänellä oli omalla pihallaan kotipaikkakuntansa erikoisimmat auringonkukat.

Kymmenen vuoden jälkeen Töölönlahdelta kerätyt siemenet ovat jo risteytyneet keskenään, eli enää ei tiedä, millaisia kukkia mistäkin siemenestä tulee. Mutta siinä piileekin hauskuus!

Lexan vinkit auringonkukkien kasvatukseen:

  1. Kerää edellisenä syksynä siemenkodat talteen tai kaivele vaikka myslipussista auringonkukansiemeniä. Pidä siemenet kuivassa paikassa, esimerkiksi paperipussissa.
  2. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää niin, että öisin ei ole enää pakkasia (toukokuun paikkeilla), istuta siemenet yhteen isompaan astiaan, esimerkiksi ämpäriin tai laatikkoon, jota siirtelet päivän mittaan aurinkopaikkoihin. Siemenet voi laittaa myös suoraan maahan, mikäli tiedät, että paikka on riittävän lämmin. Huom! Siemeniä ei kannata istuttaa sisällä, koska varsi kasvaa liian nopeasti, ja siitä tulee liian heikko.
  3. Tässä vaiheessa suojaa siemenistutukset ja pienet taimet aina öisin pakkasharsolla tai sanomalehdellä.
  4. Kun taimet ovat noin 20?30-senttisiä, ne voi siirtää maahan ? tai jättää astioihin kasvamaan. Juurineen ison kukan multapaakun halkaisija on vain noin 20cm.
  5. Kun siemenen istuttaa toukokuussa, auringonkukka tekee kukkansa heinä-elokuussa. Istuta siemenet siis ihan viimeistään kesäkuun alussa.
  6. Tue kukkaa suojaisessakin paikassa kepillä, varsinkin, kun on kyse isommasta yksilöstä ja suuresta kukinnosta. Sateella ja tuulella pitkävartinen kukka kaatuu helposti.
  7. Kukkaa tulee kastella 1?2 kertaa päivässäVINKKI! Tänä vuonna on voinut ensimmäistä kertaa kasvattaa auringonkukat, yrtit ja kasvimaaistutukset luomu-mullassa, Kekkilältä on tullut Luomutuote-ryhmä: http://www.kekkila.fi/kotipuutarhurit/tuotteet/luomutuotteet

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image