Miten hidastaa tässä yhteiskunnassa?

Hidastaminen työelämässä tarkoittaa yleensä käytännössä, että tulotaso putoaa. Mutta moni on saattanut jo pitkään miettiä, tarvitseeko kaikkea sitä tavaraa tai yltäkylläisyyttä, mitä rahalla saa:

Pärjäisikö sitä vähemmälläkin?

Onko jokin muu arvokkaampaa kuin raha?

Jos vastaus on kyllä, vaihtoehtoja löytyy paljonkin. Tässä on esiteltynä lyhyesti muutamia mahdollisuusksia hidastaa väliaikaisesti tai pidemmällä tähtäimellä. Tarkemmat tiedot kannattaa aina katsoa linkin takaa, sieltä löytyy kattavat tiedot.

Opiskelu

Ansiosidonnaista aikuiskoulutustukea voi saada 18 kuukauden ajan omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen osallistuva aikuisopiskelija, joka on työ- tai virkasuhteessa tai toimii yrittäjänä.

Lue lisää: http://www.koulutusrahasto.fi

Ja opintotuella voi opiskella ilman vakituista työpaikkaa – kunhan on opiskelupaikka. Opintotuesta löytyy lisätietoja Kelan sivuilta.

Lyhennetty työaika

Lyhennettyä työaikaa voivat tehdä pienten lasten vanhemmat mutta myös muut.

Kela maksaa alle 3-vuotiaan ja eka- ja tokaluokkalaisen vanhemmalle tai vanhemmille osittaista hoitorahaa, mikäli halutaan tehdä lyhennettyä työpäivää.

Katso tarkemmin: http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/150802084946MH?OpenDocument

Mutta työaikalain mukaan kaikilla on mahdollisuus lyhennettyyn työaikaan: ”Jos työntekijä haluaa muista sosiaalisista tai terveydellisistä syistä tehdä työtä säännöllistä työaikaa lyhyemmän ajan, työnantajan on pyrittävä järjestämään työt niin, että työntekijä voi tehdä osa-aikatyötä.”

Katso tarkemmin: www.mot.fi/mot/fi/lakiasioita/tyoaikalaki.doc

Myös työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää harkintansa mukaan kokoaikatyöstä vapaaehtoisesti osa-aikatyöhön siirtyvälle osa-aikalisää. Osa-aikatyöhön siirtymisestä on sovittava työnantajan kanssa. Työnantajan tulee sitoutua ottamaan sijaiseksi työttömänä työnhakijana oleva henkilö. Osa-aikalisä on noin puolet kokoaikatyön ja osa-aikatyön palkan erotuksesta.

Katso tarkemmin: http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/04_vuorotteluvapaa_ja_osa-aikatyo/index.jsp

Yrittäjyys ja freetyö

Jos olet innovatiivinen tai pystyt tekemään nykyistä tai muuta osaamaasi työtä oman firman kautta, saat samalla vapauden säädellä työaikojasi. Yrittäjyydestä löytyy paljon tietoa googlaamalla esimerkiksi: yrittäjyys tai oman yrityksen perustaminen

Vuorotteluvapaa

Vuorotteluvapaalle voi jäädä, jos on vakituisessa työsuhteessa, on ollut työelämässä 10 vuotta ja pystyy sopimaan vapaasta työnantajan kanssa. Työnantajan on nimittäin palkattava tilalle työtön työnhakija.

Vapaan vähimmäiskesto on 90 ja enimmäiskesto 359 kalenteripäivää.

Vapaan voi käyttää haluamallaan tavalla.

Vuorotteluvapaakorvaus on 70?80 prosenttia siitä työttömyyskorvauksesta, johon henkilöllä olisi oikeus.

Katso: http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/04_vuorotteluvapaa_ja_osa-aikatyo/index.jsp

Pidennetty tai palkaton loma

Monet työnantajat ovat halukkaita antamaan esimerkiksi lomarahat vapaina. Myös palkattoman vapaan mahdollisuudesta voi tiedustella työnantajalta. Joillakin aloilla on esimerkiksi ns. hiljaisia aikoja, jotka saattavat mahdollistaa palkattoman vapaan pitämisen. Työnantajalle kannattaa kuitenkin kertoa, että vapaata haluaa pitää oman hyvinvoinnin edistämiseksi, ei motivaation puutteen vuoksi.

Jos kuitenkin syynä on motivaation puute, on aika miettiä, mitä haluaa tehdä mieluummin, ja lähteä sitten kohti sitä.

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image