3 vinkkiä, joilla löydät uutta suuntaa työelämään – Todellista vahvuutta on osata ottaa vastaan apua

Olen isojen asioiden edessä. Mielen valtaa epävarmuus, ajatukset kiertävät kehää ja ei tiedä oikein, mistä lähteä liikkeelle.

Nykyinen työ ei todellakaan enää innosta, tai työelämätauon jälkeen on edessä paluu takaisin sorvin ääreen. Ehkä nykyinen työ on jopa ihan okei, mutta sisällä kytee halu tehdä jotain merkityksellistä, omannäköistä ja tärkeämpää.

Mistä löydän rohkeuden tehdä työelämässäni jotain uutta ja innostavaa? Yksinkö tässä pitää tämä asia ratkaista? Pelkän aavistuksenko varassa pitäisi uskaltaa kaikki?

Luovu yksinpuurtamisesta, ympärilläsi on iso joukko auttajia

Liian moni meistä elää harhaluulossa, että pitäisi selvitä yksin. Että kaikilla muillakin on omat haasteensa, eivät ne ehdi minua auttamaan. Ja onhan se nyt vähän noloa tarvita apua, minähän olen se muiden auttaja! Mutta… ne muutkin ajattelevat samoin ja haluavat auttaa juuri sinua.

Täysii2018-seminaarissa puhuja Ulrika Björkstam kertoi, miten hän nousi tukijoukkojensa avulla takaisin elämään jouduttuaan vakavaan onnettomuuteen lentokoneen pudotessa hänen viereensä. Ulrikan vahvat pääviestit olivat:

Älä jää yksin. Älä jätä yksin.

Uskallat olla rohkea, kun takanasi on vahvat tukijoukot

Uramuutoksen ensimmäinen askel on varmistaa omat tukijoukot. On omaksi eduksi luoda ympärilleen oma sparrausryhmä ja värvätä oman uramuutoksen kannustajat. Ne, jotka tukevat, jos oma usko loppuu.

Meillä ihmisillä on kuitenkin niin vahvasti yksinpärjäämisen uskomus sisällämme, että avun pyytäminen ja vastaanottaminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä.

Ehkä sinäkin koet jääväsi velkaa auttajalle tai olevasi hävettävän heikko. Tai ehkä olet koko elämäsi ollut itse auttajan roolissa.

Vertaistuki täyttää ihmisen perustarpeita

Vertaistuki toimii kaikissa ihmisyyteen ja elämään liittyvissä aiheissa.

Ihmisillä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä ja kuulua joukkoon.

Kun ollaan samassa elämäntilanteessa, on se sitten alanvaihto, työnhaku, palaaminen työelämään, irtisanominen tai mikä vain aihe, muiden ymmärrys ja tuki auttaa etenemään kohti unelmia.

Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea kuuluvansa (viite)ryhmään. Kannustavassa ja luottamuksellisessa pienryhmässä se toteutuu luonnollisesti ja parhaimmillaan.

Sparrausryhmässä saat apua ja saa olla avuksi. Voit harjoitella läsnäolon taitoa, kuuntelutaitoa, omasta tilanteestaan puhumista, ongelmanratkaisua, luovaa ideointia, käytännön suunnitelmien tekoa ja muiden tsemppaamista.

Samalla saat itse arvokkaita ideoita, apuja ja kontakteja muilta oman unelmatyön löytämiseen. Monen eri alan osaajat, älykkäät viisaat ammattilaiset ovat yhdessä aivan huikeita!

3 vinkkiä, miten opit ottamaan apua vastaan muilta

1. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea yksin.

Vaikka olisit tottunut aina tukemaan muita, nyt on ehkä aikasi pyytää itsellesi tukea.

Mieti, ketä muita samassa tilanteessa olevia tunnet omassa elämässäsi. Ketkä tutuistasi ovat myös pohtimassa uutta uraa, työpaikan vaihtoa tai alanvaihtoa?

Kysy heiltä, tavataanko tämän teeman ympärillä ja katsotaan, mihin se johtaa.

Ohjeet oman sparrausryhmän perustamiseen, voit aloittaa heti!

• Sovi ensimmäisen tapaamisen aika ja paikka.
• Tapaamisen alussa jokainen voi kertoa lyhyesti omat fiilikset ja kysymykset, mitkä omassa mielessä pyörivät isoimpina juuri nyt.
• Kierroksen jälkeen katsotaan paljonko on aikaa per henkilö, ja päätetään, kuka toimii kellokallena.
• Yksitellen vuorollaan käydään läpi kunkin kysymyksiä ja tilannetta tuoden uusia näkökulmia, vinkkejä, ratkaisuja, tukea.
• Lopuksi kukin sanoo ihan lyhyesti, mitä oivalluksia itselle tuli tästä kerrasta ja minkä välitehtävän itselleen asetti ensi kertaa ajatellen.
• Ryhmälle kannattaa perustaa oma kommunikointikanava – esimerkiksi suljettu Facebook-ryhmä.

2. Ota reilusti vastaan saamasi apu ja tuki

Olet ansainnut kaiken tuen tässä maailmassa. Vaikka olisit kokenut itsesi riittämättömäksi tai arvottomaksi aiemmin, voit puhtain mielin antautua ottamaan vastaan apua ihmisiltä, jotka haluavat auttaa. Todellista vahvuutta ei ole tehdä kaikki yksin, vaan tuntea tilanteensa ja täyttää omat tarpeensa.

Mitä rohkeammin ja aidommin uskallat olla oma itsesi tunteinesi ja huolinesi, sitä suurempi auttamisen halu toisessa yleensä syntyy ja sitä enemmän saat konkreettista apua tilanteeseesi.

3. Auta muita samassa tilanteessa olevia

Muillakin on samoja haasteita – hekin yrittävät pärjätä uramuutoksensa keskellä yksin. Ole sinä se, joka kysyy:

”Hei, sullahan on mielenkiintoinen uusi tilanne meneillään. Miten voisin auttaa sua? Itsekin olen samassa tilanteessa ja meillä voisi olla paljon juteltavaa.”

Auttamisessa on win-win-tilanne: auttaja kokee merkityksellisyyttä ja toinen saa apua.

PS. Kuuntele maaliskuussa 2019 pitämäni FB-live: Urakriisistä unelmatyöhön – kohti omannäköistä työelämää tästä.


Tutustu Riikan valmennuksiin ja Montevistaan lisää tästä.

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image