Mitä vapaus oikeastaan on? – Vapauden vaaliminen on erityisen tärkeää uupuneelle

Kirjoittaja Hanna Pelttari haluaa teksteillään tuoda maailmaan lisää valoa, rakkautta, lempeyttä ja hyväksyntää. Luonto, kirjoittaminen ja kanssakulkijoiden vertaistuellinen auttaminen on hänen sydäntään lähellä. Hanna on kokenut uupumuksen ja läheisen menettämisen sekä näkymättömän maailman avautumisen. Hän on aiemmalta koulutukseltaan KTM ja keskittyy nykyään energiahoitamiseen Energiasielu-yrityksessään.

Hanna Pelttari

Mitä on vapaus? Viimeisen vuoden aikana olen tunnistanut vapauden yhdeksi tärkeimmistä arvoistani ja sitä haluan elämässäni jatkuvasti vahvemmin ilmentää. Vapaus ajasta ja paikasta sisältyvät tähän toki myös, mutta ensisijaisesti vapaus tarkoittaa minulle mahdollisuutta elää sydämestäni käsin, tehden ja luoden sitä mikä tuntuu syvällä sisimmässäni merkityksellisimmältä ja herättää suurinta kiitollisuutta.

Haluan myös vaalia vapautta ajatella ja tuntea ilman itse asetettuja tai ulkopuolelta tulevia rajoitteita – voin unelmoida mistä vain haluan ja uskoa minkä tahansa olevan minulle mahdollista.

Tämä on mitä suurinta vapautta, kun siihen antaa itselleen luvan. Usein mielemme rajoittaa tätä vapautta omien uskomustemme muodossa, mutta kun lopulta kyseenalaistamme niitä, saatamme havahtua huomaamaan, etteivät ne olekaan totta vaan ainoastaan elämämme aikana omaksuttuja valheellisia käsityksiä ja vain suppeasta kokemusperäisestä otannastamme johdettuja yleistyksiä. Voisitko pysähtyä hetkeksi pohtimaan tätä ajatusta? Huomaatko sen kohdallasi todeksi tai herääkö tästä oivalluksia?

Uskallus kohdata kaikki tunteet tuo vapautta

Uskallus ja kyky kohdata koko ihmisyyteen kuuluva tunnekirjo kaikessa laajuudessaan tarjoaa myös valtavan vapauden kokemuksen, sillä vapautuminen tunteiden vallasta niiden kohtaamisen kautta luo sisäistä turvaa ja näin vapauttaa vaikeiksi kokemiemme tunteiden välttelystä.

Kyky kannatella itseään vaikeidenkin tunnekokemusten äärellä on tie rajattomaan vapauteen. Tämä taito kehittyy harjoittelemalla ja ensisijaisesti kehollista turvan tunnetta vahvistamalla sekä hermostoa rauhoittamalla. Työ vaatii usein sinnikkyyttä, mutta edistyksen huomaaminen on kaiken vaivan
arvoista.

Vapautta on olla oma itsensä

Itsensä ilmentäminen aitona ja autenttisena omana itsenään on myös mitä suurinta vapautta. Itsetuntemuksen ja itsearvostuksen vahvistuessa ulkoisista odotuksista ja roolivankiloista vapautuminen käy helpommin, kun myös omat rajat selkiytyvät ja rohkeus olla aidosti oma itsensä kasvaa. Ah, miten ihanalta tuntuukaan, kun uskaltaa tiputtaa harteiltaan odotusten viitan ja vapautua kaikin tavoin omaksi itsekseen!

Uupuksesta toipumisessa vapauden tärkeys korostuu

Usein myös uupumuksesta toipuessa vapauden vaaliminen on monin tavoin jopa välttämätöntä ja sen merkitys korostuu valtavan suureksi. Hermosto ei ehkä lainkaan kestä ulkopuolelta asetettuja vaatimuksia, vaan kaiken tekemisen on oltava omaehtoista ja jopa sydämen kutsumuksesta kumpuavaa.

Vapaus, väljyys ja mahdollisuus hetkessä elämiseen itseään kuunnellen ovat uupumuksesta toipuvalle ensiarvoisen tärkeitä. Toki meillä kaikilla on asioita, jotka ”on vain hoidettava”, mutta kun pyrkii huolehtimaan kaikesta ”pakollisesta” omaan tahtiin jo hyvissä ajoin ennen määräpäivää, ei kiire pääse yllättämään eikä tästä aiheudu ylimääräistä stressiä ja kuormitusta.

Mitä vapaus on sinulle? Miten voisit arjessasi ja elämässäsi vaalia sitä? Uskallatko astua vapauden virtaan?

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image